7500F All Core OC deneyimi

Yer
Kaer Morhen
Anakartım B850M Gaming Plus Wi-Fi (7) modeli, soğutucu ise Phantom Spirit 120SE. PBO ile gerek CO, gerek Curve Shaper ne varsa denedim. En son bütün limitleri serbest bıraktım ama asla bütün çekirdekler stabil 5000 MHz üstü görmüyor. Bende çareyi all Core ile buldum. 5.25 GHz ve 1.4 V ile ancak CPU-Z skoru alabildim. Şu anda 5.15 GHz ve override 1.14 V ile offset 0.175 V, toplam 1.32 V veriyorum; testlerden geçiyor fakat alelacele geçirdiğimden SS alamadım. Sonuç: Multi Core 15200, Single Core 1890. LLC mode 4 ve VRM Switch Frequency 700 Hz verdim, sonuç budur. Daha yapmam gereken bir şey var ise öğrenmekten memnun kalırım.

5.25GHz.
Bu da 5.15GHz ile sistemim.

Son düzenleyen: Moderatör:
TLOU P1 derlenirken 80-82 civarındaydı hocam.

Statiğe çok gerek var mı? PBO +200 ve anakart limitlerine bıraktığında sonuç ne? V/F Curve ile alakalı olabilir sendeki sıkıntı. -30 All Core Curve Optimizer dene bakalım.

LLC Level kaça kadar var? ASUS'ta Level 7 şu anda Auto değeri. MSI'de kaçtı hatırımda değil. Son Level direkt Overshoot oluyor, onun bir altını kullanmanda fayda var. -30 C.O ve +200 ile bir dene. Bahsi geçen sıcaklıklar normal olabilir, o kısımlara çok takılma. V/F ve soğutucuya göre değişen şeyler.

Clock Spread Spectrum kapat, LLC en yüksek seviyeden bir düşük olanı ver. -30 All Core ve +200 ile dene, anakart limitlerine ver PBO'yu.

Global C-State açık ve kapalı dene bir de. Cinebench R23 yap, tek Render al. All Core ve efektif frekansları takip et. @Ehwenisher

Scaler 6x ve 10x dene ayrı ayrı. CO stabilitesinde önemli bu da LLC ile beraber. MSI kartlarda -30, -40 bile yiyor. ASUS'ta durum biraz farklı. İşlemci V/F ve anakart ile alakalı muhtemelen. Esas olarak işlemci.

Statikte genelde son seviyede LLC mantıklı, diğer türlü VDrop yüzünden Render'da ya da testte patlıyor. Oyunda çok sıkıntı olmuyor. Statik OC testi zordur o yüzden. Test yükü ağır olduğundan LLC son seviye olmazsa aşırı Drop olduğundan dolayı test patlıyor, donuyor ya da Restart atıyor. Ama oyunda Drop çok az test ile kıyaslarsan. O yüzden son seviye bırakıp VCore düşürtmek lazım. Mesela 1.15V LLC 7 yerine 1.14V LLC 8 gibi.

VCore 1.35V çok aşma. Güvenirliği net olarak kanıtlanmış değil bu işlemcilerde. 1.4 üzeri net riske girer uzun vade. 9850X3D'de seçmece silikon kullanılıp bunu başardılar. 7500F için garantisi olmaz o durumun.

1.35-1.4V arasında patlayan 9800X3D'ler oldu. Aynı mantık 7500F için de geçerli. Uzun vade degrade riski olur soğutamazsan. PBO ile ilerle, koruma mekanizması orada aktif. Dediğim ayarları entegre et.

@Ehwenisher Ryzen'de yapman gereken 6 çekirdek için voltajları tayin edip golden olanda silver ve diğer çekirdekleri eşlemek. Sonrasında eksiyi artıracaksın toplu olarak. Arka plan boş olacak, yoksa yanıltır. Voltaj sabit durmuyor öyle olursa. HWiNFO ve bu 2 yazılım ile bakacaksın. En iyi 2 çekirdek HWiNFO'da yazar. Ryzen Master'da da yazar. CPU-Z'de falan da yazıyordu. Tek bir yazılım yok sonuçta, opsiyon fazla. Per Core en iyisidir ama -30, -35 bir bak. Scaler 6x, LLC 7, Clock Spread Spectrum Disabled, C-State Disabled-Enabled değişken. Buna ayrı bakarsın. Statikte kapatılır C-State özellikle. PBO'da açık kalması önerilir. Windows güç planı yine Dengeli'de kalacak. Minimum Processor Usage kısmını %100 alabilirsin sadece.

Bakacağın voltaj CPU'nun kendi sensörü olacak, anakart VRM'den okunan değer değil. Soket rezistanstan sonra VDrop oluyor. VDDCR_VDD voltaj gerçek değeri. SVI3TFN sensörü.

@Ehwenisher X_Rahatsız_X Amca'nız böyle demiş bu arada. Yeni AGESA 1.3.0'da PBO ile alakalı birtakım sıkıntılar olduğunu öne sürenler var. Amca da ona değinmiş. Bir bakarsınız. Amca bu işlerden anlıyor, beni emekli etti sonunda.

Üslup her zaman aynı ama. Üslup kişinin aynasıdır.

Son düzenleme:

Hocam llc toplam 8 değer var ayrıca bahsettiğiniz bütün ayarları halihazırda kapalıydı. PBO olayında en iyi çekirdeğim bile +200 -15 ancak stabi durdu ve memnun etmedi. Degrade için de elimden geldiğince dediğiniz gibi o aralıktan uzak duruyorum 1.32v kötü olmasa gerek son çare olarak PBO düşünüyorum çünkü ortalama frekans düşük kalıyor.

Bu en iyi çekirdekte diğer 5 tanesini sabitleme olayı neticesinde bu sorunu çözebilmen lazım. Bir çekirdek -40 yer, diğeri -10 yer mesela. Bu iş böyle. Anlamanın tek yolu o.

Sana öyle silikon denk gelmiş, çok yapacak bir şey yok ona.

Hocam şu anda all core olarak yapmam gereken başka bir şey var mı? 1.35v sınırından kaçınıyorum llc şu an ki dursun mu? Ayrıca bu frekans ile buldum voltajdan bir tık bile düşürsem shader derlemesinde çöküyor.

Pbo ile -15 üstünde saçma sapan yerlerde çöküyor. P95 testinden geçer Chrome açarken çöker garip.

Dediğim olay geçerli sende. Birkaç çekirdek -15 üzeri yemezken, diğer 4-5 tanesi -40 yiyebilir. Böyle silikonlar var. Tek tek uğraşırsan çözersin. PBO ile uğraşmak daha mantıklı, statik bana Ryzen'de çok mantıklı gelmiyor. PBO nimetlerinden faydalanmak lazım.

Bunu anlamanın yolunu da anlattım, tekli çekirdek V/F bakıp golden olanda eşleyeceksin diğerlerini.

Teşekkürler hocam o zaman her çekirdeğe ayrı ayrı bir limit testi yapayım bakayım. Peki bu alt çekirdekleri 5000MHz üstüne taşır mı?

Teşekkürler hocam o zaman her çekirdeğe ayrı ayrı bir limit testi yapayım bakayım. Peki bu alt çekirdekleri 5000MHz üstüne taşır mı?

Bahsettiğim yöntem sendeki sıkıntıyı çözer. Yapılışını anlattım. Uygulamalı videosu da vardı YouTube üzerinde. Ryzen Per Core Optimization Guide diye geçiyor.

Ama önceki mesajda ilettiğim gibi Lightning 5090 Amca'nız PBO kaynaklı sıkıntılardan bahsetmiş. Aynı gönderide birkaç kişi daha bu sıkıntıdan söz ediyor OCN'de. Bir bakarsınız. Amca diyorsa doğrudur.

1.3.0 AGESA kaynaklı PBO problematik deniyor yani şu anda. Sendeki durumu ekstra tetikleyebilir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…