AMD ekran kartlarında yaşanan DirectX ve Kernel Power 41-63 hatası

AleyAleyAley

Çalışkan
İyi günler, bu konuyu Recep Bey'e ulaştırma şansınız varsa sevinirim. Video yapılması gereken bir konu olduğunu düşünüyorum. AMD yaptığı Update'ler ile üreticilerin belirlediği frekanslara Boost yapıyor ve bu da ekran kartlarının çökmesine neden oluyor. Manuel olarak üreticilerin belirlediği frekanslara çekince sorun düzeliyor.

(Bu adam da konu ile alakalı video yapmış ve birçok kişi bu sıkıntıyı yaşıyor)

Ayrıca konu ile alakalı düşüncesi olanlar yazarsa da sevinirim.
Ben bu hatayı RX 7600 PowerColor ekran kartımda alıyorum Kernel Power 41 63 olarak.

@Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
PSU modeli nedir?

Video altındaki yorumu buraya bırakmam yeterli sanırım.

Asıl çözüm bu değil. O Reddit’teki arkadaşın bahsettiği kişi benim. Ona o çözümü önerdim çünkü en hızlı yöntem oydu. Asıl sorun, çip (die) sensörlerini doğru şekilde yapılandırmayan bazı AMD iş ortağı üreticilerden kaynaklanıyor. Kendi RX 7600 kartımdaki her şeyi analiz ettim. Piyasadaki pek çok RDNA 2 ve 3 modeli, eksik sensörler nedeniyle GPU sıcaklığını yanlış bir şekilde (olduğundan daha düşük) raporluyor. Sorunun kendisi Adrenaline yazılımının uyguladığı OC (hız aşırtma) değil; ki bu arada o işlem de rastgele yapılmıyor, üreticinin test ettiği boost saat frekansına dayanıyor.

Neyse, sorun şu: GPU çipinin tam ortasındaki gerçek sıcaklıklar aniden 102 dereceye fırladığı için yazılım saat frekanslarını sert bir şekilde düşürüyor. Bir saniyeden kısa sürede 1000 MHz’in üzerinde bir düşüş yaşandığı için de GPU sürücüsü çöküyor ve yeniden başlıyor. Çipin kendisi, özellikle RDNA 3 donanımlarında son derece yüksek saat hızlarını koruyabilir ancak sorun tamamen sıcaklıktan kaynaklanıyor. O gizli (görünmeyen) ama gerçek çip sıcaklıklarını 95 derecenin hemen altında tutarak, RX 7600 üzerinde 3000 MHz boost saat hızında bir kez bile çökme yaşamadan hız aşırtma yapabilirsin. Bunu da özel bir fan eğrisi oluşturup, 88 derecenin üzerindeki her sıcaklık için fanları %100 devirde (RPM) çalışacak şekilde ayarlayarak yapabilirsin. AMD’nin sensörlerle başı her zaman dertte olmuştur. HW Info’da doğru çekirdek saat hızını takip etmek imkansızdır; çünkü AMD’nin 'front end clock sensor' olarak adlandırılan çekirdek saat sensörü, hızı 50-60 MHz kadar eksik gösteriyor.

Son düzenleme:

Recep bey teşekkürler. Artı olarak bu arkadaşın yazdığını açıklayabilirseniz sevinirim ve insanlarda AMD ekran kartları aldığı için video yapmanızı tavsiye ettim ağızları yanmasın diye. İyi geceler tekrardan.

OCCT ile Power testi yapın, ayrıca PSU tam modelini yazın, Xigmatek'in bu tarz PSU'ları kalitesiz oluyor, kalitesiz PSU doğrudan Kernel Power 41 sebebi.

Tam da onu dedim, PSU kaynaklı muhtemelen.
@Recep Baltaş

Anlamadım PSU'u başka bir sistemde test ettim. Nasıl PSU kaynaklı olacak ki? Ayrıca Recep bey PSU kaynaklı dememiş ki.

Son düzenleyen: Moderatör:

Ben farklı anladım. OCCT ile Power testi yapın.

Yaptım fakat bir sıkıntı çıkmadı.

@Recep Baltaş Recep bey beni unutmayın cevabınızı bekliyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…