Arch Linux neden bu kadar popüler?

Makaleler
8
Merhaba arkadaşlar. Bundan 10 yıl önce (Haziran 2015, Statcounter) Linux’un pazar payı %1,77 idi. O dönemde Arch Linux çok popüler değildi. Daha çok Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar popülerdi. Örneğin Linux Mint, Lubuntu gibi dağıtımlar sık tercih ediliyordu.

Fakat son birkaç yılda Arch Linux gerçekten çok popüler hale geldi. Şu anda dağıtım önerisi konularında Arch Linux ve Arch tabanlı dağıtımlar (Garuda, CachyOS, EndeavourOS gibi) epey öneriliyor. Tabii Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve Fedora gibi dağıtımlar da sıkça öneriliyor; ancak artık öneri konularında Arch tabanlı dağıtımlar çok daha fazla yer alıyor.

Ayrıca ben bile eskiden Ubuntu tabanlı dağıtımlar denerdim, şimdi ana Linux dağıtımı olarak Arch Linux kullanıyorum. Hatta harici SSD'mde bile Arch Linux kurulu.

Sizce Arch Linux neden bu kadar popüler hale geldi?

Çok hızlı güncelleme alıyor. Güncellemeleri hızlı almayı sevenler için ideal.

DIY (Do It Yourself) felsefesine sahip bir dağıtım. Gentoo da öyle ama Arch Linux kurulumu o kadar uğraştırmıyor ve daha hızlı kuruluyor.

Paket yöneticisi olan pacman çok hızlı ve yetenekli. Arch Linux için paket oluşturmak oldukça kolay.

AUR nimeti var. Bazı dağıtımlarda bile bulunmayan paketleri direkt buradan çekebiliyoruz.

Biraz da internetteki "meem"lerle isim yapmış bir dağıtım. "I use Arch btw" gibi topluluk mizahlarıyla da oldukça popüler.

Kendimce sıralayabileceğim nedenler bunlar.

Üst düzey Linux kullanıcılarına hitap ediyor daha çok. Yeni başlayanlar genelde Ubuntu veya Linux Mint gibi dağıtımlar kuruyor ki benim de duyduğum ilk Linux, Ubuntu idi bundan 8-9 sene önce. Bu yoruma katılıyorum, sürü psikolojisi ve sosyal medya meemleri Arch'ı popüler hale getirdi. 2022-23 Sigma akımı gibi.
Forumda Linux kullanmayanlar bile Arch kur diyor sence neden. Tabikide sürü psikolojisi, kendini bir gruba ait hissetme çabası.

Güncel olarak Arch'ın ahım şahım bir farkı olduğunu düşünmüyorum.

Forumda Linux kullanmayanlar bile Arch kur diyor sence neden. Tabikide sürü psikolojisi, kendini bir gruba ait hissetme çabası.

Güncel olarak Arch'ın ahım şahım bir farkı olduğunu düşünmüyorum.
Gentoo ve Arch dışında hangi dağıtımda istediğin paketi tek komutla kurabiliyorsun :D? Ben ne Fedora'da, ne Debian'da, ne de bunları taban alan dağıtımlarda istediğim yazılımları kuramadım, ya yok ya da çok uğraştırıcı. Ekran kartını adam akıllı çalıştıramadım (NVIDIA). Arch bana bunların hepsini sorunsuz sunabiliyor. Ne yani Arch kullanıyorum diye popüler kültür kölesi mi oldum :D? Sen diyorsan gurur duyuyorum kendimden açıkçası ;).

Merhaba arkadaşlar. Bundan 10 yıl önce (Haziran 2015, Statcounter) Linux'un pazar payı %1, 77 idi. O dönemde Arch Linux çok popüler değildi. Daha çok Ubuntu ve Ubuntu tabanlı dağıtımlar popülerdi. Örneğin Linux Mint, Lubuntu gibi dağıtımlar sık tercih ediliyordu.

Fakat son birkaç yılda Arch Linux gerçekten çok popüler hale geldi. Şu anda dağıtım önerisi konularında Arch Linux ve Arch tabanlı dağıtımlar (Garuda, CachyOS, EndeavourOS gibi) epey öneriliyor. Tabii Ubuntu tabanlı dağıtımlar ve Fedora gibi dağıtımlar da sıkça öneriliyor; ancak artık öneri konularında Arch tabanlı dağıtımlar çok daha fazla yer alıyor.

Ayrıca ben bile eskiden Ubuntu tabanlı dağıtımlar denerdim, şimdi ana Linux dağıtımı olarak Arch Linux kullanıyorum. Hatta harici SSD'mde bile Arch Linux kurulu.

Sizce Arch Linux neden bu kadar popüler hale geldi?

Çok fazla aplikasyon desteği olması ve bunu hızlı bir şekilde sağlamasından kaynaklı olabilir. Arch'ın bence pek bir artısı yok. Ne aşırı modern ne de aşırı optimize bir Linux işletim sistemi. Fedora bu konuda en iyisi.

Geri
Yukarı Alt