Cool Master 750W Bronze PSU ATX 3.1 anakart ve ekran kartı desteği

Alper Türk

Deneyimli
Yer
Yaş 35
Selam dostlar. Cool Master T500 V2 kasam var. Bu kasa içerisinde gelen PSU kullanıyorum. Bu PSU ile birlikte 4070 Super ekran kartım var. Ekran kartına giren kablonun diğer ucunda iki tane PCI-e girişine bağlı. Sorunsuz kullanıyorum. Benim anlamadığım bazı ekran kartlarında, PCI-e çıkışı tek kablo üzerinden 3 adet görüyorum. Kutu içerisinden öyle çıkıyor ekran kartında. Mesela 4080 serisi gibi. Şu anda ekran kartım bana çok yeterli. Ama 6000 serisi çıkarsa, ya da 750W limitinde daha güçlü bir karta geçtiğimde benim PSU bunu destekler mi? Açık konuşmak gerekirse konu açanları gördüm, kafama takıldı.

@Marix

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-11 150434.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-11 150434.webp
    297,7 KB · Görüntüleme: 28
  • 1000009774.webp
    1000009774.webp
    6,2 KB · Görüntüleme: 20
Üç adet PCIe güç grişi kullanan bir ekran kartı ile 750W PSU sorun yaratabilir. Tabi bu biraz da kartın TDP değerine bağlı. Mesela RTX 5090 için NVIDIA, 1000W PSU öneriyor.
Giriş seviye PSU'lar için evet sıkıntı.

Abi elindeki PSU tırt haberin olsun, daha kuvvetli bir PSU al.

Selam dostlar. Cool Master T500 V2 kasam var. Bu kasa içerisinde gelen PSU kullanıyorum. Bu PSU ile birlikte 4070 Super ekran kartım var. Ekran kartına giren kablonun diğer ucunda iki tane PCI-e girişine bağlı. Sorunsuz kullanıyorum. Benim anlamadığım bazı ekran kartlarında, PCI-e çıkışı tek kablo üzerinden 3 adet görüyorum. Kutu içerisinden öyle çıkıyor ekran kartında. Mesela 4080 serisi gibi. Şu anda ekran kartım bana çok yeterli. Ama 6000 serisi çıkarsa, ya da 750W limitinde daha güçlü bir karta geçtiğimde benim PSU bunu destekler mi? Açık konuşmak gerekirse konu açanları gördüm, kafama takıldı.

@Marix

Sistemin tümünün güç tüketim hesabı ile PSU'nun ekran kartına verebileceği gücü ayırmak gerekiyor, 100W çeken bir işlemci kullandığınızı varsayarsak, 50W bileşenlere ayrıdığınızda 600W güç kalıyor, güvenlik için 500W ekran kartına ayırabilirsiniz bu hesapta, ama iş öyle değil.

PSU'da ekran kartına 500W güç sağlayabilecek sayıda çıkış var mı? Yoksa siz istediğiniz kadar genel tüketim hesabı yapın sistem çalıştığında bu hesap tutmaz.

Önce PSU çıkışına bakıp sonra tüm sistem tüketimini hesaplamak lazım.

@Alper Türk

Sİzdeki PSU'ya baktığımızda 4 tane PCI-e 8 pin soket görünüyor, bu da 2 kablo demek, 2 kablo ayrı ayrı kullanıldığında PCI-e slotunun verdiği güç ile birlikte 400W'a yakın güvenli bir güç sağlar ekran kartına.

4080 süper 320W güç çekmiş, bunu rahatlıkla karşılar sizdeki PSU, geri kalan bileşenlere de güvenli olarak 330W bir güç kalır.

Son düzenleme:
Üç adet PCI-e güç GRIS'i kullanan bir ekran kartı ile 750W PSU sorun yaratabilir. Tabii bu biraz da kartın TDP değerine bağlı. Mesela RTX 5090 için NVIDIA, 1000W PSU öneriyor.

Teşekkür ederim Recep bey yorumunuz için. Bende tam emin olamadım açıkçası. NVIDIA resmi sitesine baktığımda 4080 Super ve 4080'in 750W güç istediğini, 3 adet PCI-e ile geldiğini gördüm. 5070 ve 5070 Ti modellerinin de benzer 650-750W istediğini ve 2 adet PCI-e ile geldiğini gördüm. 2 adet PCI-e halihazırda bana hiç sorun yaratmadı, 3 adet PCI-e lakin ne olur bu sistemde bende kararsız kaldım. Ekstra upgrade yaparsam, güç kaynağının da limitlerine kadar zorlamak hiç istemem. 5090 seviyesi, benim için fazla gelebilir. O kadar kullanım yapmıyorum keza. Amacım biraz da öğrenmek o yüzden, başta toplarken daha üst seviye bilerek almadım. Kademeli şekilde öğrenerek gitmek, benim için daha yararlı olur diye düşündüm.

Giriş seviye PSU'lar için evet sıkıntı.

Abi elindeki PSU tırt haberin olsun, daha kuvvetli bir PSU al.

Hadi ya. Bir miktar üzdü bu beni. Peki hangi anlamda onu dedin? Daha güçlü 850W ya da 1000W çıkmam için mi? Yoksa marka bazında mı? :(

Sistemin tümünün güç tüketim hesabı ile PSU'nun ekran kartına verebileceği gücü ayırmak gerekiyor, 100W çeken bir işlemci kullandığınızı varsayarsak, 50W bileşenlere ayrıdığınızda 600W güç kalıyor, güvenlik için 500W ekran kartına ayırabilirsiniz bu hesapta ama iş öyle değil.

PSU'da ekran kartına 500W güç sağlayabilecek sayıda çıkış var mı? Yoksa siz istediğiniz kadar genel tüketim hesabı yapın sistem çalıştığında bu hesap tutmaz.

Önce PSU çıkışına bakıp sonra tüm sistem tüketimini hesaplamak lazım.

@Alper Türk

Sizdeki PSU'ya baktığımızda 4 tane PCI-e 8 pin soket görünüyor, bu da 2 kablo demek, 2 kablo ayrı ayrı kullanıldığında PCI-e slotunun verdiği güç ile birlikte 400W'a yakın güvenli bir güç sağlar ekran kartına.

4080 Super 320W güç çekmiş, bunu rahatlıkla karşılar sizdeki PSU, geri kalan bileşenlere de güvenli olarak 330W bir güç kalır.

Hocam 7600 işlemci kullanıyorum. 9700X'e yükseltme planım var, sizinle konuştuk hatırlarsınız. 2 adet SSD kullanıyorum. Samsung 990 Pro ve western dijital Black kullanıyorum bu yeterli bana, yükseltmem. 3 adet fan 1 adet egzoz çıkışım mevcut. 240 mm cool Master Master Liquid kullanıyorum. 10W soundbar kullanıyorum. Ekran kartım zaten 4070 Super. Sizin bu PSU hakkında düşüncüleriniz nedir peki? Yükseltme esnasında maksimum şunu kullanabilirsiniz sistemi yormadan diyeceğiniz kartlar hangileri? PCI-e çıkışı fazla olması kartta, sorun yaratmaz anladığım kadarıyla da sizin söylediklerinize göre.
@Marix

Son düzenleme:
Sorun çıkmaması için PSU'nun 650W kadarını kullanırız, İşlemci ve diğer bileşenleriniz en fazla 170W çeker, siz ona 200 deyin, 450W GPU'ya kalıyor ama PSU çıkışları 400W'a kadar güvenli güç verebiliyor.

3 tane 8 pin olan kart kullanılabilir o PSU ile, 4090 ve 5090 haricinde piyasadaki güncel tüm kartları kullanabilirsiniz.

@Alper Türk

Son düzenleme:
Teşekkür ederim Recep bey yorumunuz için. Bende tam emin olamadım açıkçası. NVIDIA resmi sitesine baktığımda 4080 Super ve 4080'in 750W güç istediğini, 3 adet PCI-e ile geldiğini gördüm. 5070 ve 5070 Ti modellerinin de benzer 650-750W istediğini ve 2 adet PCI-e ile geldiğini gördüm. 2 adet PCI-e halihazırda bana hiç sorun yaratmadı, 3 adet PCI-e lakin ne olur bu sistemde bende kararsız kaldım. Ekstra upgrade yaparsam, güç kaynağının da limitlerine kadar zorlamak hiç istemem. 5090 seviyesi, benim için fazla gelebilir. O kadar kullanım yapmıyorum keza. Amacım biraz da öğrenmek o yüzden, başta toplarken daha üst seviye bilerek almadım. Kademeli şekilde öğrenerek gitmek, benim için daha yararlı olur diye düşündüm.

Hadi ya. Bir miktar üzdü bu beni. Peki hangi anlamda onu dedin? Daha güçlü 850W ya da 1000W çıkmam için mi? Yoksa marka bazında mı? :(

Hocam 7600 işlemci kullanıyorum. 9700X'e yükseltme planım var, sizinle konuştuk hatırlarsınız. 2 adet SSD kullanıyorum. Samsung 990 Pro ve western dijital Black kullanıyorum bu yeterli bana, yükseltmem. 3 adet fan 1 adet egzoz çıkışım mevcut. 240 mm cool Master Master Liquid kullanıyorum. 10W soundbar kullanıyorum. Ekran kartım zaten 4070 Super. Sizin bu PSU hakkında düşüncüleriniz nedir peki? Yükseltme esnasında maksimum şunu kullanabilirsiniz sistemi yormadan diyeceğiniz kartlar hangileri? PCI-e çıkışı fazla olması kartta, sorun yaratmaz anladığım kadarıyla da sizin söylediklerinize göre.
@Marix
12V kanalı dalgalıydı abi bu modelin yanlış hatırlamıyorsam.

Sorun çıkmaması için PSU'nun 650W kadarını kullanırız, işlemci ve diğer bileşenleriniz en fazla 170W çeker, siz ona 200 deyin, 450W GPU'ya kalıyor ama PSU çıkışları 400W'a kadar güvenli güç verebiliyor.

3 tane 8 pin olan kart kullanılabilir o PSU ile, 4090 ve 5090 haricinde piyasadaki güncel tüm kartları kullanabilirsiniz.

@Alper Türk

Hocam beğeni butonunu çökerttim diyebilirim yorumunuza. Peki malzeme kalitesi olsun, diğer konularda olsun sizce çok mu geride benim PSU?
@Marix

12v kanalı dalgalıydı abi bu modelin yanlış hatırlamıyorsam.

Aslında memnunum da diyebilirim. Dalgalanma, kesintiler vs çok yaşıyorum ona rağmen sıkıntı çıkarmadı hiç. Aslında UPS'te kullanmam gerekiyor bir yandan benim. Üşengeçlikten bir türlü fırsat olmadı. Akım korumalı priz ile dalgalanmaya ne kadar dayanır oda muamma. :D

Hocam beğeni butonunu çökerttim diyebilirim yorumunuza. Peki malzeme kalitesi olsun, diğer konularda olsun sizce çok mu geride benim PSU?
@Marix

V2 modeli için bayağı iyi diyorlardı genelde yeni versiyonlarda kırpmalar oluyor, sizdeki V3 versiyonu olmalı, bir sorun çıkartacağını zannetmiyorum, genel bir arıza olabilir şans, o zaten en kaliteli PSU için bile geçerli bir durum.

V2 modeli için bayağı iyi diyorlardı genelde yeni versiyonlarda kırpmalar oluyor, sizdeki V3 versiyonu olmalı, bir sorun çıkartacağını zannetmiyorum, genel bir arıza olabilir şans, o zaten en kaliteli PSU için bile geçerli bir durum.

Hocam resimdeki gibi yapma ihtimalim yüksek PC'yi. Evet benim PSU V3 modeliymiş. Ekstra olarak RAM'i belki 48 ya da 64 yapar, noktayı koyarım. Onlar içinde sizi de etiketleyeceğim bilginiz olsun. Bende akşam araştırma yaparken şöyle bir ufak araştırayım dedim. Ne kadar doğru bu site, oda ayrı tabi. Linkteki ürün benim PSU. Belki bir de UPS alırım yanına, en azından sistemi daha da güvence altına alırım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-06-12 090945.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-12 090945.webp
    38,2 KB · Görüntüleme: 10
  • en güncel.webp
    en güncel.webp
    84,2 KB · Görüntüleme: 8

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt