Yani burada bütün durum kendinde bitiyor anladığım kadarıyla baştan şartlanmışsınız gibi görünüyor, kendinizi "Fen Lisesi" öğrencisi olarak görmeniz veya görmemeniz tamamen çalışmanıza bağlı sayısal ve sözel başarınız ortaokulda çokta belirlenmiyor diyebilirim keza öğretmen tahminleri de çoğu zaman tutarsız oluyor rasyonel değil yalnızca niteliğinin tartışmaya açık olduğu kendi verdikleri derse ve onun puanlamasına göre hareket ediyorlar öğrencilerini tanımlarken (yani demem ola anlayıp doğru şekilde çalıştığın sürece öğretmenlerinin anlattıkları derslere göre anlıyor olup olmamanın çok bir belirteç olmadığı burada söylemeye çalıştığım).
Biraz kendi perspektifimle açıklayacağım sanırım 7 yıl olacak ben LGS'ye gireli bizde sistem yenice gelmişti puan olarak bilmiyorum ama %1,2'lik bir yüzdelik dilime girmiştim diye açıklayayım en azından iyi bir liseye sokmuştu eğitimci olmasamda başarılı sayılan öğrencilerden olmuşumdur genellikle; iyi bir liseyse genel anlamda nitelikli öğrenim ve nitelikli çevre etrafında olacaktır anlamsal olarak burada yaşadığın çevreye göre hareket etmek gerekir ki eğer küçük bir yerde kalıyorsan genellikle fen liseleri en başarılı öğrenci ve öğretmen kadrolarına sahip olur ancak görece büyük bir yerde yaşıyorsan bu tamamen değişir genellikle nitelikli okul statüsünde olduğu sürece kurumun kadrosu ve öğrencileri seçmece olurlar onun için burada ne kadar şahsi olarak senin karakterine göre tercih yapılmasının en doğru olduğunu düşünsemde eğer yüksek bir puan alabileceksen ve çevrendeki anadolu liseleri nitelikli değilse (veya öyleyse bile eğitim kalitesi sorgulanıyorsa, öyle çok okul var kendim yatılı fen lisesindeydim size ne kadar arkadaşımızın geldiğini anlatamam anadoludan nakille bu sebeple. Ben söyleyeyim böyle bir durum önceden de vardı halen de eğitimin niteliği Türkiye'de değişmiş değil halen vardır bu durum) sağlıklı olan biraz dayatma gibi olsa da fen lisesi yazmak. Burada fen lisesi yazsanız bile eşit ağırlığın güzelliğiyse sayısal bölümden ders alırsanız görmeyeceğiniz tek ders coğrafya oluyor geriye kalan konular ve dersler ortak ve zorunlu bunun için küçük bir şehirdeki görece daha kötü anadolu lisesi yerine görece daha iyi fen lisesine gidin FKB dersleri 11-12'de gerçekten karın ağırısı bile olsa (şimdi galiba sınavları devlet ortak yapıyor bildiğim kadarıyla ama bizde öyleydi en azından, siz fen lisesi öğrencisisiniz der ağzımıza ederlerdi üniversitede alan dersini bile verirken lise öğretmenlerimin bazılarının zorladığı kadar zorlamıyor diyebilirim abartısız) çevrenizin ve kadronuzun iyi olması bunu uzun vadede telafi edecektir.
Ama bu az önce anlattığım tercih meselelerini düşünebilmek için öncelikle o puanları kazanmamız gerekiyor ki sizin durumunuzda baraj 450-460 puan baremi gibi görünüyor (açıkçası çok sevinirim bu puan baremi için hangi dersten kaç net yapmak gerekiyor belirtirseniz açıklarken çok daha doğru konuşabiliriz) ve de şunu söylemekte fayda var, şuan 7. sınıftan geçiyorsun ve 8. sınıfta derslerin bir önceki yıllarına nazaran çok farklı hissettirecek şimdiye kadar 10 dakika bile çalışmamış olman gayet doğal çünkü hayatın boyunca ilk defa gerçekçi bir sebeple ders çalışman gerekiyor. öncesinde ders çalışmana gerek yoktu sınıf geçme derdin yok kaderinde etkisi olacak bir sınav derdin yok vs ama ilk defa bu yıl böyle bir şey geliyor karşına ve ne çevren ne de kendin şuan olduğu gibi kendini salmış şekilde bıraktırtacaksın (şuan bir forumdan fikir alıyor olman bile bunu gösteriyor bir yerde, içinde azıcıkta olsa telaş var ben ne yapacağım ne edeceğim vs) çalışacaksın yani. Sene içerisinde de denemelerin olacak kötü geçtiği iyi geçtiği yerlerin olacak programların olacak vs süreç içerisinde eğer kendini sistemin dışına itmezsen şuan anlattıklarımı birinci elden yaşayacaksın. Gözünü korkutmak gibi olmasın tabii ki de ancak kendini çalışma sisteminin dışına itmediğin sürece şimdiye kadarki 7 yılında geçtiği gibi bir süreç hiçbir şekilde beklemiyor, itersende kendinin bileceği iş ama bütün lise hayatın boyunca sana çektirir benimki abi tavsiyesi çalışmak biliyorum zor kimse bunu sana itiraf etmez her şey güllük gülistanlık gibi davranız ama o masanın başına oturmak kesinlikle iğrençtir uğurunda kendi mantaliteni sorgulattırır bunu bilmeli ve sakın unutmamalısın ama karşılığını da alırsın kazandığında daha da fazla kapılar sana açılır kişisel olarak eğer ben iyi bir liseye gitmemiş olsaydım şuan olduğum yerde olamazdım ama şunu da belirteyim halen daha farklı düşünmüyorum bu konuda; üniversite için mezuna kaldığım sene şunu fark etmiştim Türkiye'de birçok sektör tıkanmış durumda ben normal çizilen yolun dışına çıkabilen bir kişilik olduğum için şuan etkilenmiyorum ancak genel için konuşmak gerekirse eğer sistemle dans edemeyecekseniz lisede bile akademik hayatı seçmeyin gidin meslek lisesi okuyun 20-25'lerinize kadar çalışın sonra kendi işinizi yapın gerçekten bu yola giren arkadaşlarım benden çok daha kolay bir şekilde mal varlığı sahibi oldular benim mantalitem ve kafa yorgunluğumla alakaları yok daha mutlular belki benim kadar dünya onlara açılmadı benim gidip görüp bulunduğum ortamlarda şehirlerde ülkelerde olmadılar ama ben işin istisna noktasındayım ve ben bu şekilde olmama rağmen ortaokul arkadaşlarımdan ayrıştığımız yollara bakıyorum bu bahsettiğim kimi arkadaşım erkenden evlendi çoluk çocuğa karıştı kimisi evini arabasını aldı kimisi kendi fabrikasını atölyesini açtı vs; birde kendime ve benimle aynı yolda yürüyen arkadaşlarıma bakıyorum stajyer diye çoğu bedava işçilik gibi kullanıldılar, çoğu otobüslerde yurtlarda maddi zorluklar yaşayarak sürünüyor, akademik olarak haksızlığa uğruyor çevresinde insanlar yoksa bazen yüzlerine hak ettikleri kapılar kapanıyor birçok şey sayabilirim işin nispeten daha iyi tarafında olan ben bile kişisel olarak o kadar yoruldum ki keşke böyle yönlendirmeselerdi dediğim zamanlar oldu yani demeye çalıştığım şey burada aslında fen lisesi veya iyi bir anadolu lisesi de kazansan orada bitmiyor üniversiteye hatta iş hayatına geçince bile durup soluklanmana izin vermiyor hep zorlanıyorsun. Eğer büyük açılmayı hayal etmiyorsan bazen ben akraba çocuklarına falanda diyorum aileleri kızıyorlar ama eğer gerçekten büyük açılmak ve oynamak gibi hedeflerin olmayacaksa bolca belge alabileceğin bir meslek lisesine git gerçekten kafanı ağrıttığına hayatından fedakarlık yaptığın şeylere değmeyecek (ama kolaya kaçmamalısın bunu diyip, kendini iyi ölçmelisin az buçuk anlarsın derslere kafan basıyorsa) mezun olduktan sonra hayata atılacaksın zor olacak ancak ülke hayata atılmayıp 4-5 sene sonra işsiz kalan kişilerle doldu maalesef çok fazla üniversite ve bölüm var bundan dolayı çok bir kaybın olmaz. (konudan saptım biraz)
Matematikte biraz kendini geliştirmen gerekecek üzerine düştüğün ve titrediğin sürece ortaokul matematiği anlaşılması güç konular içermiyor (en kötü eğer ailenin maddi durumu izin veriyorsa birebir ders al faydasını görürsün) diğer derslerindeki netlerine bakılırsa yapamayacak gibi değilsin belli bir kapasitenin olduğunu farz ediyorum diğer derslerine de bakarak, yeni nesil denilen sistemse şimdi LGS'de karşına çıkacak 5 yıl sonra YKS diye TYT sınavında çıkacak yazılıların lisede ortak onlarda çıkacak vs maalesef artık sistem tam olarak konuyu bilmeni değil okuduğunu anlama ve bu bilgiyi işleme kapasitenin olmasını da ölçüyor bunun için en azından eser miktarda kitaplar okumalı (100 temel eseri öneririm gelecekte işine yarar sınavlarda ama yoksa bile zevk manga bile okusan bu konuda faydasını görürsün) ve paragraf soruları çözmelisin (ALES veya YKS soruları bile olur hatta biraz daha zorlaması için daha iyi bile olur) orayı matematikte eğer konu eksiğin yoksa şaka gibi de olsa okuma etkinlikleriyle okuduğunu daha iyi ölçüp anlayarak orayı o şekilde çözebilirsin.
Yapman gereken şeyse aslında basit ve bildiğini düşünüyorum, elinden gelenin en iyisini yapıp ders çalışacaksın hayatta çalışırsan ne yaptığının ve nerede olduğunun zaten bir önemi yok karşılığını alırsın şuanda ders çalışman gerekiyor elinden gelenin en iyisini yaparsan senin gibi çok genç var başarabileceğinden şüphen olmasın başaranlarda senden farklı değiller.