NVIDIA ve Wayland birbiriyle uyumu nasıl?

Makaleler
1
Yer
Denizli
Biliyorsunuz yavaştan X11'i öldürüyor bazı dağıtımlar ve masaüstü ortamları. Ama ileride laptop almak istiyorum ve ona Linux kurmak istiyorum. Ve biliyorsunuz ki laptopların neredeyse %100'ü NVIDIA'lı.

Biliyorsunuz yavaştan X11'i öldürüyor bazı dağıtımlar ve masaüstü ortamları. Ama ileride laptop almak istiyorum ve ona Linux kurmak istiyorum. Ve biliyorsunuz ki laptopların neredeyse %100'ü NVIDIA'lı.

Fedora'da bir sıkıntı görmedim. Ancak Nobara'da çok kötüydü. Sürekli görüntü bozulmaları oluyordu.

Laptoplarda birden fazla ekran kartı olduğundan Wayland dahili ekran kartında çalışıyor. Bu yüzden genellikle normal kullanımda sorun yaşamazsınız. Şu anda GeForce 930M ekran kartında Nvidia 575.57.08 sürücüsünü kullanıyorum. Oyunlarda oyunun başlatma seçeneklerine bir değişken ekleyerek veya nvidia-prime paketini kurup prime-run komutu ekleyerek oyunu Nvidia ekran kartında sorunsuz çalıştırabiliyorsunuz, Nvidia kaynaklı bir sorun yaşamadım.

Son zamanlarda NVIDIA sürücüleri Wayland'da uyumlu çalışmayı başladı. Açık kaynak yerine kapalı kaynak sürücü yükleyebilirsiniz.

Laptoplarda sorunlar masaüstünden ziyade 2023'ün sonunda düzeltilmişti (explicit sync'in geldiği patchlerle beraber) normal DRM tarafı NVIDIA olanlar için de 2024 ortalarında gelen 555 güncellemesi ile çok büyük olan o sorun düzeltilmişti. Şu an 575 ve mükemmel destek verilen KWin+Mutter ikilisi var, üstüne de Proton Wayland açarsanız tertemiz oyun oynarsınız.
Son zamanlarda NVIDIA sürücüleri Wayland'da uyumlu çalışmayı başladı. Açık kaynak yerine kapalı kaynak sürücü yükleyebilirsiniz.
İki tarafta da 565'den itibaren kullanılan yazılım aynı. Yine de Geforce 30 serisinin altındaki kartlara (16, 20 tarafında) şu an için GSP kapatıp kullanmak daha mantıklı geliyor.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt