RTX 3050 fan eğrisi nasıl?

Syles

Uzman
Yer
Türkiye
Kendim bir fan eğrisi ayarı yaptım. Yük altında bakmadım ancak boşta normalde fan çalışmazken bile 44 dereceyi geçmeyen ekran kartı şu anda fan çalıştığı halde 50 derecede. Bu nasıl oluyor anlamadım. Sonrasında fan eğrisini ChatGPT'den yardım alarak tekrar güncelledim ancak hala boştaki sıcaklık yüksek. Sizce fan eğrisi nasıl? Boştaki sıcaklık artışının sebebi nedir? Ayrıca uygulamaya çok aşina değilim, yanlış yaptığım bir ayar vs. bulunmakta mı?

1749652010433.webp - 1749652039370.webp - 1749652068232.webp

Kendim bir fan eğrisi ayarı yaptım. Yük altında bakmadım ancak boşta normalde fan çalışmazken bile 44 dereceyi geçmeyen ekran kartı şu anda fan çalıştığı halde 50 derecede. Bu nasıl oluyor anlamadım. Sonrasında fan eğrisini ChatGPT'den yardım alarak tekrar güncelledim ancak hala boştaki sıcaklık yüksek. Sizce fan eğrisi nasıl? Boştaki sıcaklık artışının sebebi nedir? Ayrıca uygulamaya çok aşina değilim, yanlış yaptığım bir ayar vs. bulunmakta mı?

Eki Görüntüle 154202-Eki Görüntüle 154203-Eki Görüntüle 154204

Fan Eğrisi Ayar Kontrolü ve Boşta Sıcaklık Yükselmesi İçin Çözüm Önerileri​

1. Fan Eğrisi Kontrolü:
- Üstteki fan eğrisinde, toplanma noktalarını optimize etmeye çalışın. Örneğin, fan %0 RPM'deyken GPU'nun sıcaklığının 40°C'de kalmasını hedefleyebilirsiniz.
- Eğriye daha fazla dot (nokta) ekleyerek fan hızını daha hassas ayarlayabilirsiniz. Aşağıdaki gibi bir yapı deneyin:
- 0-40°C arasında %0 hız
- 40°C'de %20 hız
- 50°C'ye kadar %50 hız
- 70°C üzerinde %100 hız

2. Sensor Ayarları:
- Doğru sıcaklıkları izlediğinizden emin olun. GPU ve CPU'nun sıcaklıklarının doğru ölçüldüğünü kontrol edin.
- "GPU" bölümünde NvApiWrapper ve diğer sensörlerin etkin olduğundan emin olun. Gerekirse sensörleri yeniden başlatın.

3. Sıcaklık Yükselmesinin Sebepleri:
- Hava Dolaşımı: Kasa içi hava akışı yetersizse, sıcaklık artabilir. Kasa içi kablo yönetimini kontrol edin ve fanların düzgün çalıştığından emin olun.
- Termal Macun: Eğer ekran kartı eskiyse veya çok yüksek sıcaklıklar yaşıyorsanız, termal macunun değiştirilmesi gerekebilir.
- Oda Sıcaklığı: Ortam sıcaklığı da önemli. Oda sıcaklığı yüksekse, daha yüksek sıcaklıklar beklenebilir.

4. Uygulama Kullanımını Gözden Geçirin:
- Uygulamanın ayarlarında "Auto Start" seçeneğini etkinleştirmenizi öneririm. Bu şekilde uygulama her açıldığında sıcaklık ve fan ayarlarını otomatik kontrol eder.
- Histerezis değerini gözden geçirin. 1.5°C-3°C arasında bir değer genelde uygundur.

5. Denetim ve Test:
- Bu ayarlamaları yaptıktan sonra, ekran kartının sıcaklığını bir süre izleyin ve yük altındayken nasıl tepki verdiğini kontrol edin.
- Üzerinde yeni ayarlarla oyun veya başka grafik yükü testleri yaparak sıcaklık ve fan RPM sonuçlarını gözlemleyin.

Ayarlamalarınızı yaptıktan sonra sonuçları kontrol ederken sabırlı olun ve sistemde değişiklikler yaparken dikkatli olun.

Geri
Yukarı Alt