Ryzen 7 7800X3D sıcaklık sorunu ve undervolt tavsiyesi

Msagro Lesnic

Çalışkan
Merhaba,
Ryzen 7 7800X3D işlemci, RTX 4080 Super ekran kartı, ASUS ROG STRIX X-670E-A anakart, 10 fanlı NZXT H9 Elite kasa (6 giriş 4 çıkış kasa içerisinde fazlasıyla hava akışı sağlanıyor.) DeepCool AK620 digital işlemci soğutucusu olan bir sistemim var. Ancak stabil durumda işlemci 58 derecede çalışıyor. Bilgisayarı 1 sene önce aldım aldığımdandır aynı sıcaklıkta çalışıyor. Termal macun olarak bu işlemci için en çok tavsiye edilen Arctic MX-4 kullanıyorum. Aldığımdandır yaklaşık 2 kere sıvı soğutucusunu yeniledim ve 2 ayda bir genel toz temizliği yapıyorum. İşlemci soğutucumun yetersiz olduğunu düşünüyorsanız kasayı toplama sürecinde yaklaşık 1 senelik araştırma sonucunda bu soğutucuyu tercih ettim. Kullanıcı yorumlarına göre bu işlemci için çoğu sıvı soğutucu ile aynı hatta bazılarından daha yüksek performans veren bir kule tipi hava soğutucusu olduğunu öğrendim. Ancak işlemci gereğinden fazla sıcak çalışıyor. Bu işlemciye undervoltage gerekli olduğunu araştırdım ancak nasıl yapılacağını izlediğim videolardan pek çözemedim. Bilgisi olan veya yardım etmek isteyen olursa çok memnun olurum.

Son düzenleyen: Moderatör:
AK620 o işlemciye yeter, ayrıca yetip yetmediği boştaki sıcaklıkla değil yük altındaki sıcaklıkla anlaşılır.

OCCT Power testi yapın 5 dakika, tepe sıcaklığı görelim.
İlginiz için öncelikle teşekkür ederim. Cinebench 10 dakikalık multicore test yaptım, sonuçları:
Curve ayarı yapmadan önce default ayarlarda 980 puan aldım ve sıcaklık 85 derece.
Curve ayarı olarak -20 yaptım (AMD Ryzen Master uygulaması) 1020 puan aldım ve yine 85 derece sıcaklık gözlemledim.

Benim merak ettiğim sorun şu forumlara veya youtube videolarında gördüğüm insanlar undervoltage yapmadan bile bazılarında denk geldiğim 40-50 derece aralığında stabil sıcaklıklar, bazılarıda undervoltage ile 35-45 derece arasında tutabiliyor. Bunun sebebini merak ediyorum daha doğrusu. Bu eğer bir sorun değilse biraz rahatlayabilirim.

OCCT Power testini indirdim test videolarına baktım ama çok detaylı sizin önerdiğiniz bir yöntemi var mı hangisini seçip yapmalıyım? CPU+Ram, CPU testleri var ve içinde detaylandırılmış ayarlar var. Hangilerini seçmeliyim?

OCCT açılınca Power'ı seçip testi başlatın, başka bir ayara gerek yok, bu sonuçları görelim tüm sorularınızı ona göre cevaplayım.
Şuan yeterli vaktim olmadığı için 10 dakikalık test yapabildim. Hiçbir sorunla karşılaşmadım. Ekran görüntüsünü ekte paylaştım.
Şuan -20 curve ayarı aktif bu şekilde testi yaptım.

Dosya Ekleri

• OCCT-25625-074925.webp
    OCCT-25625-074925.webp
    95,7 KB · Görüntüleme: 19
85 derece bu test için gayet normal, -20 voltaj ile biraz daha düşük olabilirdi belki, boşta olan sıcaklık 54 derece o da anormal değil.

Genel olarak 5 derece düşüş yakalanabilir belki, oda sıcaklığı, soğutucu montajı, bir de o kasada fan kurulumu çok önemli.

Alttaki ve yandaki fanların içeri, üst tarafın dışarı hava vermesi gerekiyor.

85 derece bu test için gayet normal, -20 voltaj ile biraz daha düşük olabilirdi belki, boşta olan sıcaklık 54 derece o da anormal değil.

Genel olarak 5 derece düşüş yakalanabilir belki, oda sıcaklığı, soğutucu montajı, bir de o kasada fan kurulumu çok önemli.

Alttaki ve yandaki fanların içeri, üst tarafın dışarı hava vermesi gerekiyor.
-20 voltajlı hali bu zaten. Ama default ayarlarda da 85 derece aldım zaten. Maksimum 90 dereceyi gördüm fortnite oyun yükleme ekranında. Haricinde yük altında sıcaklığı çok iyi zaten. Soğutucu montajına çok dikkat ederim. Termal macun kullanımı ve montaj işlemini titizlikle yaptım. Kusur olduğunu düşünmüyorum. Fanların yönleri olması gerektiği gibi. Kule tipi olduğundan üst 3 arka 1 fan dışarı - alt 3 ön 3 içeri alacak şekilde takmıştım. Eğer dediğiniz gibi boşta 55-60 derece normal ise içim rahatlayabilir.

-20 ile test yaptığınızın farkındayım, o yüzden biraz daha düşük olabilirdi dedim.

Bu işlemciler eski işlemciler gibi boşta çok düşük sıcaklıkta çalışmıyor, 50 derece normal kabul ediliyor, havaların sıcaklığı artı olarak etki eder.

-20 ile test yaptığınızın farkındayım, o yüzden biraz daha düşük olabilirdi dedim.

Bu işlemciler eski işlemciler gibi boşta çok düşük sıcaklıkta çalışmıyor, 50 derece normal kabul ediliyor, havaların sıcaklığı artı olarak etki eder.
Anladım. Tekrardan ilginiz için teşekkür ederim. İyi akşamlar dilerim...

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt