FlyingHopes_19

Başarılı
Unreal Engine 5 bazında genel olarak bildiğim kadarıyla Lumen bazında özellikle NVIDIA GPU'ların daha iyi çalıştığını görüyordum. Software Lumen bazında bile. Sofftware Lumen Ray Tracing / Screen Space karışımı bir şey olsa da. Sistem toplarken (masaüstü PC veya laptop alacaksak) AMD ve NVIDIA GPU'ları arasında fark olur mu? Genel sistem önerilerini yazabilir misiniz, fiyat performans olabilecek, shader compilation gibi CPU ağırlıklı işlerde ve diğer optimizasyon süreçlerinde iyi performans gösterebilecek CPU ve GPU önerileriniz nelerdir?

Unreal Engine 5 zaten her GPU zorlar veya limitine getirir.
Lakin NVIDIA GPU daha iyi verimli veya performans sunuyor.
Benim görüşüm öyle.

AMD şu an iş yönünden çok oyun yönünde tercih ediliyor genel anlamda NVIDIA çok daha iyi ama sadece oyun oynayan birisi için AMD daha mantıklı.
Eğer size göre düşünürsek de NVIDIA daha mantıklı sizin için.

Lumen özellikle de Hardware Lumen, RT performansını istiyor. NVIDIA'nın çekirdeklerindeki RT yapısında Ray Tracing'in hepsi hızlandırılıyor, NVIDIA'da RT çekirdekleri ayrı pipeline'a ve kendi cache'lerine sahip. AMD'nin ise hibrit bir yaklaşımla ana çekirdekler içerisinde sadece en önemli kısımları hızlandırıp geri kalanını shaderlar ile oluşturuyor, bununla beraber shader pipeline'ını ve cacheleri de ortak kullanmasıyla dolayısıyla AMD'nin RT'si o kadar verimli değil. AMD GPU'lar donanımsal olarak RT desteklese de içerisinde RT çekirdekleri yok, NVIDIA'da direkt RT çekirdeği var RT'nin her kısmını hızlandıran.

İşlemcide ise gecikme değeri daha çok ortaya çıkıyor, oyun direkt interaktif bir içerik olduğundan gecikmeye çok daha duyarlı, özellikle optimizasyon sorunlu UE5 altyapısıyla daha da önemli hale geliyor. DDR5'in gecikmesi o kadar yüksek ki tampon bellek ihtiyacı da bir o kadar artıyor. X3D teknolojisine sahip AMD işlemciler, büyük tampon bellekleriyle belleğe erişimi azaltarak RAM gecikmesinden kurtulmanızı sağlıyor. Intel işlemciler saniye başı performansta iyi olsa da oyun gibi interaktif işlerde gecikmesi yüksek olduğu için performansı düşüyor. Bu sebeple AMD X3D işlemciler daha iyi oyun performansında.

İşlemcide X3D yani ek tampon bellekli AMD işlemciler, ekran kartında gelişmiş RT yapısı dolayısıyla NVIDIA tercih edilmeli.

Son düzenleme:
En iyi verimi veya performans istiyorsa birisi, kesinlikle AMD CPU ve NVIDIA GPU tavsiye edilir.
Unreal Engine 5 bakarak söylüyorum bunu.

Lumen özellikle de Hardware Lumen, RT performansını istiyor. NVIDIA'nın çekirdeklerindeki RT yapısında Ray Tracing'in hepsi hızlandırılıyor, NVIDIA'da RT çekirdekleri ayrı pipeline'a ve kendi cache'lerine sahip. AMD'nin ise hibrit bir yaklaşımla ana çekirdekler içerisinde sadece en önemli kısımları hızlandırıp geri kalanını shaderlar ile oluşturuyor, bununla beraber shader pipeline'ını ve cacheleri de ortak kullanmasıyla dolayısıyla AMD'nin RT'si o kadar verimli değil. AMD GPU'lar donanımsal olarak RT desteklese de içerisinde RT çekirdekleri yok, NVIDIA'da direkt RT çekirdeği var RT'nin her kısmını hızlandıran.

İşlemcide ise gecikme değeri daha çok ortaya çıkıyor, oyun direkt interaktif bir içerik olduğundan gecikmeye çok daha duyarlı, özellikle optimizasyon sorunlu UE5 altyapısıyla daha da önemli hale geliyor. DDR5'in gecikmesi o kadar yüksek ki tampon bellek ihtiyacı da bir o kadar artıyor. X3D teknolojisine sahip AMD işlemciler, büyük tampon bellekleriyle belleğe erişimi azaltarak RAM gecikmesinden kurtulmanızı sağlıyor. Intel işlemciler saniye başı performansta iyi olsa da oyun gibi interaktif işlerde gecikmesi yüksek olduğu için performansı düşüyor. Bu sebeple AMD X3D işlemciler daha iyi oyun performansında.

İşlemcide X3D yani ek tampon bellekli AMD işlemciler, ekran kartında gelişmiş RT yapısı dolayısıyla NVIDIA tercih edilmeli.
Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Evet, AMD, hem RT konusunda hem shader çekirdekleri konusunda integer ve float hesaplamaları (INT 32 ve/veya FP32 bazında daha çok) NVIDIA tarafında daha birleşik ve düzenli ilerlerken AMD'nin mantığı biraz daha farklı. SIMD tabanlı olduğu için ve CU içerisindeki birimler NVIDIA'nın SM tasarımından farklı olduğu için performans, shader yürütme işlemleri daha farklı. Bugüne kadar hiç AMD GPU kullanmadım, mevcut olarak da GTX 1650 dizüstü bilgisayarım var. İleride sistem toplarsam veya büyük ihtimalle laptop alırsam muhtemelen RTX 4070 seviyesi gerekecek, duruma göre bakacağım. Bu arada DDR5 gibi hızlı bir bellek teknolojisinin UE5'in aradığı şey olduğunu düşünüyordum da gecikme değerleri bu kadar fark ediyor muymuş? Bazen AMD'nin X3D işlemcilerine güvenemeiyordum, core parking tarzı sorunlar veya UE5 gibi motorların çekirdek dağılımını nasıl kullanabileceğini düşünüyordum. Mesela Intel tarafında da P ve E core ayrımı da bazen uyumsuzluk oluşturabiliyor, veya hyperthreading de, çok nadir durumlarda bildiğim kadarıyla.

Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Evet, AMD, hem RT konusunda hem shader çekirdekleri konusunda integer ve float hesaplamaları (ınt 32 ve/veya F/P32 bazında daha çok) NVIDIA tarafında daha birleşik ve düzenli ilerlerken AMD'nin mantığı biraz daha farklı. Sımd tabanlı olduğu için ve cu içerisindeki birimler NVIDIA'nın sm tasarımından farklı olduğu için performans, shader yürütme işlemleri daha farklı. Bugüne kadar hiç AMD GPU kullanmadım, mevcut olarak da GTX 1650 dizüstü bilgisayarım var. İleride sistem toplarsam veya büyük ihtimalle laptop alırsam muhtemelen RTX 4070 seviyesi gerekecek, duruma göre bakacağım. Bu arada DDR5 gibi hızlı bir bellek teknolojisinin UE5'in aradığı şey olduğunu düşünüyordum da gecikme değerleri bu kadar fark ediyor muymuş? Bazen AMD'nin X3D işlemcilerine güvenemeiyordum, Core parking tarzı sorunlar veya UE5 gibi motorların çekirdek dağılımını nasıl kullanabileceğini düşünüyordum. Mesela Intel tarafında da P ve E Core ayrımı da bazen uyumsuzluk oluşturabiliyor, veya Hyper-threading de, çok nadir durumlarda bildiğim kadarıyla.

Teknoloji bilgin muazzam. Lakin Intel daima uzak durunuz. 12-14 nesle kadar fiasko.
P veya E Core, çok saçmalık olaylara yönlendi Intel.
Tavsiyem AMD CPU ve NVIDIA GPU.
Bir de güzel bir DDR5 ekledim mi:) tadına doyum olmaz o sistemin. Örnek 6000 MHz CL28 veya CL30.

Verdiğiniz ayrıntılı bilgiler için teşekkür ederim. Evet, AMD, hem RT konusunda hem shader çekirdekleri konusunda integer ve float hesaplamaları (INT 32 ve/veya FP32 bazında daha çok) NVIDIA tarafında daha birleşik ve düzenli ilerlerken AMD'nin mantığı biraz daha farklı. SIMD tabanlı olduğu için ve CU içerisindeki birimler NVIDIA'nın SM tasarımından farklı olduğu için performans, shader yürütme işlemleri daha farklı. Bugüne kadar hiç AMD GPU kullanmadım, mevcut olarak da GTX 1650 dizüstü bilgisayarım var. İleride sistem toplarsam veya büyük ihtimalle laptop alırsam muhtemelen RTX 4070 seviyesi gerekecek, duruma göre bakacağım. Bu arada DDR5 gibi hızlı bir bellek teknolojisinin UE5'in aradığı şey olduğunu düşünüyordum da gecikme değerleri bu kadar fark ediyor muymuş? Bazen AMD'nin X3D işlemcilerine güvenemeiyordum, core parking tarzı sorunlar veya UE5 gibi motorların çekirdek dağılımını nasıl kullanabileceğini düşünüyordum. Mesela Intel tarafında da P ve E core ayrımı da bazen uyumsuzluk oluşturabiliyor, veya hyperthreading de, çok nadir durumlarda bildiğim kadarıyla.

AMD, Zen 1'den beri yani tam 3 ana nesil ve 2 ara nesilde toplam 5 nesildir çiplet mimarili işlemciler üretiyor, Intel sadece 1-2 nesildir bu çiplet mimarisini kullandığından işlemci içi gecikme oranları iyi değil. Deneyimsiz bu konuda. Intel'in hem işlemci içi gecikmesi hem de DDR5'den dolayı gecikmesi var, hetorojenik mimariyi de katınca yönetmesi çok daha zor. Intel her yönden dezavantajlı.

Günümüzde UE5 ile çıkmış her AAA oyunda aynı sorunlar var, bu sorunlar büyük projelerde zaten ortaya çıkmaya meyilli. Zaten 5090'lı sistemde bile ortaya çıkan shader compilation ve ona bağlı olan stutter'ları biliyorsunuzdur. UE5 hem GPU hem de CPU'ya yükleniyor. UE5'in sunduğu teknolojiler ne oyun yapmak için uygun, ne verimli, ne de güzel gözüküyor. RAM'in sunduğu gecikme oranları, işlemci için yeterli gelmiyor. X3D işlemciye geçtiğinizde 96 MB tampon bellek elde ediyorsunuz ki bu RAM'ın oluşturduğu gecikmenin tolere edilmesini sağlıyor, bazı oyunda 25% falan performans elde ediyorsunuz, CPU darboğazından oluşan GPU kullanım oranlarını toparlıyor.

Önemli olan şey gecikme, çift kanal DDR5 atıyorum 8200 MT/s de yaklaşık 100 GB/s bant genişliği elde ediyorsunuz ancak veriye ulaşma süreniz 110 ns(DDR4'de 60-80ns MT/s'si ortalama bir RAM'de). Oyunlar, interaktif sınıfa giren iş yükleridir, yüksek miktarda farklı veriye ulaşmanız gerekir, sürekli veri çekebilmeniz gerekir, bilgisayar olabildiğince hızlı bir şekilde size verileri verebilmelidir. Intel'in durumunda Throughput daha iyi olabiliyor ancak o kadar da senkron çalışması gerekmeyen hetorojenik hesaplama yüklerinde yani render ve kod derleme buna çok uyuyor mesela o durumda avantajlı olabiliyor ama Interaktif işlerde AMD'nin RAM gecikmesini elemine edebilmesi dolayısıyla avantajlı duruma geçiyor.

GPU konusunda NVIDIA'nın yaklaşımı daha iyi konumda, ayrılmış RT ve Matris çekirdekleri daha yüksek performans sunuyor aynı klasmandaki AMD kartlarıyla. PhysX ve CUDA gibi ek özellikler de oyunda olmasa da genel anlamda ekran kartının kullanılabilirliğini arttıran özellikler. Shader'da FP32 performansına baktığın zaman hep NVIDIA bu konuda da öndedir benzer klasmandaki AMD GPU'lara göre. AMD'nin bir RT veya Matris çekirdeği yok, CU'ların yani NVIDIA'daki SM cluster'larının içine RT ve matrisin önemli kısımlarını alacak hızlandırma bölgeleri koyuyorlar, daha ucuz kalan kısımlar da shader çekirdekleri tarafından emüle ediliyor, 9070'de falan bayağı verimli hale getirmişler aslında ama 40 serisinde falan hala NVIDIA daha iyi bu konuda.

AMD, zen 1'den beri yani tam 3 ana nesil ve 2 ara nesilde toplam 5 nesildir çiplet mimarili işlemciler üretiyor, Intel sadece 1-2 nesildir bu çiplet mimarisini kullandığından işlemci içi gecikme oranları iyi değil. Deneyimsiz bu konuda. Intel'in hem işlemci içi gecikmesi hem de DDR5'ten dolayı gecikmesi var, hetorojenik mimariyi de katınca yönetmesi çok daha zor. Intel her yönden dezavantajlı.

Günümüzde UE5 ile çıkmış her AAA oyunda aynı sorunlar var, bu sorunlar büyük projelerde zaten ortaya çıkmaya meyilli. Zaten 5090'lı sistemde bile ortaya çıkan shader compilation ve ona bağlı olan stutter'ları biliyorsunuzdur. UE5 hem GPU hem de CPU'ya yükleniyor. UE5'in sunduğu teknolojiler ne oyun yapmak için uygun, ne verimli, ne de güzel gözüküyor. RAM'in sunduğu gecikme oranları, işlemci için yeterli gelmiyor. X3D işlemciye geçtiğinizde 96 MB tampon bellek elde ediyorsunuz ki bu RAM'ın oluşturduğu gecikmenin tolere edilmesini sağlıyor, bazı oyunda 25% falan performans elde ediyorsunuz, CPU darboğazından oluşan GPU kullanım oranlarını toparlıyor.

Önemli olan şey gecikme, çift kanal DDR5 atıyorum 8200 MT/s de yaklaşık 100 GB/s bant genişliği elde ediyorsunuz ancak veriye ulaşma süreniz 110 ns(DDR4'te 60-80ns MT/s'si ortalama bir RAM'de). Oyunlar, interaktif sınıfa giren iş yükleridir, yüksek miktarda farklı veriye ulaşmanız gerekir, sürekli veri çekebilmeniz gerekir, bilgisayar olabildiğince hızlı bir şekilde size verileri verebilmelidir. Intel'in durumunda throughput daha iyi olabiliyor ancak o kadar da senkron çalışması gerekmeyen hetorojenik hesaplama yüklerinde yani render ve kod derleme buna çok uyuyor mesela o durumda avantajlı olabiliyor ama ınteraktif işlerde AMD'nin RAM gecikmesini elemine edebilmesi dolayısıyla avantajlı duruma geçiyor.

GPU konusunda NVIDIA'nın yaklaşımı daha iyi konumda, ayrılmış RT ve matris çekirdekleri daha yüksek performans sunuyor aynı klasmandaki AMD kartlarıyla. PhysX ve CUDA gibi ek özellikler de oyunda olmasa da genel anlamda ekran kartının kullanılabilirliğini arttıran özellikler. Shader'da F/P32 performansına baktığın zaman hep NVIDIA bu konuda da öndedir benzer klasmandaki AMD GPU'lara göre. AMD'nin bir RT veya matris çekirdeği yok, cu'ların yani NVIDIA'daki sm cluster'larının içine RT ve matrisin önemli kısımlarını alacak hızlandırma bölgeleri koyuyorlar, daha ucuz kalan kısımlar da shader çekirdekleri tarafından emüle ediliyor, 9070'de falan bayağı verimli hale getirmişler aslında ama 40 serisinde falan hala NVIDIA daha iyi bu konuda.

NVIDIA candır ve gerisi heyecandır 😄