Voltaj/Faz dengesizliği ve PFN_LIST_CORRUPT (4e) mavi ekran hatası

Tempusfam

Çalışkan
Merhaba,

İstanbul Şişli'de yaşıyorum ve uzun süredir voltaj/faz dengesizliği, özellikle akşam saatlerinde yaşanan ani gerilim düşüşleri yüzünden ciddi sistem sorunları yaşıyorum. 3000VA online UPS (Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v) ve özel çekilmiş topraklama hattı kullanmama rağmen ekran kararması, sistem çökmesi ve mavi ekran gibi problemlerle karşılaşıyorum. CİMER, bedaş ve diğer kanallar üzerinden resmi şikayetlerde bulundum. Belgeleri ve süreci detaylı şekilde aşağıda paylaşıyorum.

🔧Sistem özeti:
  • Anakart ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD X870, DDR5, AM5, 8000MHz, PCI-e 5.0x16, 2.5GB lan, Wi-Fi 7, BT 5.4, USB, gen2x3, Type-C, ATX.
  • İşlemci AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30-5.70GHz, 170W, 16/32, AM5, DDR5,
  • İşlemci soğutucusu Arctic Liquid Freezer III 360.
  • Bellek G.Skill F5-6000J3040G32gx2- TZ5nr G.Skill TZ5 Neo RGB DDR5-6000MHz CL30 64 GB (2x32 GB) Dual (30-40-40-96) 1.40v AMD EXPO.
  • SSD sabitdisk Samsung MZ-V9P4t0bw 4TB 990 Pro PCI-e 4.0 7450-6900MB/s SSD NVMe M.2
  • Ekran kartı ASUS TUF gaming GeForce RTX 5080 16 GB GDDR7 OC ed TUF-RTX5080- O16g-gaming, RTX5080, PCI-E16 5.0, 16GB/256bit GDDR7, HDMI, 3xdisplayport, DLSS4.
  • Kasa NZXT H7 Flow 2024 Black CM-H72FB-01 temperli yan cam, siyah, 3x120mm fan, güç kaynaksız, mid Tower.
  • Güç kaynağı ASUS ROG STRIX 1000W Platinum ROG-STRIX-1000p-gaming 1000W 80+ Platinum ATX 3.1 PCI-e 5.0
  • Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v (online UPS)
  • Çekilmiş özel topraklama hattı.
  • İşletim sistemi Windows 11

• Şu andaki sistemim bu şekilde 3 Haziran tarihinde yeni toplanmış bir sistem. Bundan önceki sistemimde sürekli olarak MEMORY_MANAGEMENT hatası aldığımdan ve sistemin eskimesinden ötürü yeni bir sisteme geçiş yapma kararı almıştım.
    🧾 Sorun:
    Teşvikiye mahallesi'nde (Şişli) oturuyorum. Yakın çevremde çok sayıda restoran, bar, pub var ve yoğun biçimde jeneratör kullanılıyor. Bu jeneratörlerin çalıştığı özellikle akşam saatlerinde voltaj/faz dengesizliği ve ani dalgalanmalar oluşuyor.
    ⚠️Olası sonuçlar:
    • PFN_LIST_CORRUPT mavi ekran hatası (dump dosyası var)
    • Ekran kararıp geri geliyor.
    • EXPO açıksa sistem açılmıyor, BIOS'a bile giremiyorum.
    • Kernel Power 41 ve bugcheck 1001 gibi hata kayıtları.
  • 📹Kanıtlar:
    • BlueScreenView dump analizi.
    • Olay günlüğü (Event Viewer)
    • EXPO aktifken çöken sistem ekran görüntüsü.
    • Dışarıdan gelen jeneratör ses kaydı (video)
    • UPS olmasına rağmen dalgalanmanın etkisi.
  • 📄 Dilekçe yazıp Şişli işletme müdürlüğü'ne elden teslim edeceğim. Bu konuda teknik görüşlerinizi, benzer sorun yaşayanların deneyimlerini ve bu süreci nasıl daha etkili yürütebileceğime dair önerilerinizi rica ediyorum.
    Halihazırda CİMER'e ve bedaş'a şikayet başvurusunda bulundum fakat gelen yetkili ekip sabah saatlerinde (jeneratör çalışmıyorken) gelip ölçüm yapıp gidebiliyorlar.

Minidump rapor linkleri:

Ekran görüntüsü 2025-06-18 014138.webp

Ekran görüntüsü 2025-06-18 014601.webp

WhatsApp Görsel 2025-06-17 saat 21.37.42_0a6d13c6.webp

WhatsApp Görsel 2025-06-18 saat 01.36.53_031b8136.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Online ve tam sinüs dalgası (simüle değil) UPS kullanmanıza rağmen bu oluyorsa, yani şebekeden bağımsız olmanıza rağmen bataryalardan temiz güç almanıza rağmen bu oluyorsa, sorun sistemden de kaynaklı olabilir.

Oturduğunuz binanın elektrik altyapısı nasıl? Sigorta kutusu kurulumu nasıl? Kaçak akım rolesi var mı? Parafudr var mı? Prizler nasıl? Topraklama durumu ne? Eve elektrikçi çağırıp prizlerin ve sigortaların tekrar üstünden geçilmesinde fayda var bence.

Kurulum yaparken anakart montaj vidalarını tam sıkmamış (veya çok sıkmış) olabilir misiniz? Anakartın kasaya değmemesi lazım. Kaçak yaratıyor olabilir. Kasa da başka yerde de kaçak olabilir. Kontrol kalemi ile PC çalışırken kasaya dokunduğunuzda ışık yanıyor mu?

Eski sisteminizle şu anki sisteminizde ortak olan parçalar neler?

RAM'ı JEDEC hızlarında denediniz mi? RAM'lardan bir tanesini çıkarıp deneyin, sonra diğeri ile tek deneyin. Dört RAM slotunu da her RAM'la tekli olarak test edin (Yani toplamda 8 kez).

Muhtemelen probleminiz RAM kaynaklı (ama iki farklı sistemde de olması ilginç, ağır bir overclock mu yapıyorsunuz?) o yüzden Memtest86+ programını USB'ye yazıp boot edin. En az 1 saat çalıştırın. Mümkünse saatlerce çalıştırın. Ne kadar uzun, o kadar iyi.

Memtest86+ | The Open-Source Memory Testing Tool

Son olarak SSD'ye küçük bir partition ayırıp Ubuntu veya Fedora yükleyin. Belki sorun Windows kaynaklı bir güç sorunu da olabilir. En azından sorun Linux kullanırken de olursa, Linux'teki kernel panic logları daha detaylı olabilir.

Online ve tam sinüs dalgası (simüle değil) UPS kullanmanıza rağmen bu oluyorsa, yani şebekeden bağımsız olmanıza rağmen bataryalardan temiz güç almanıza rağmen bu oluyorsa, sorun sistemden de kaynaklı olabilir.

Oturduğunuz binanın elektrik altyapısı nasıl? Sigorta kutusu kurulumu nasıl? Kaçak akım rolesi var mı? Parafudr var mı? Prizler nasıl? Topraklama durumu ne? Eve elektrikçi çağırıp prizlerin ve sigortaların tekrar üstünden geçilmesinde fayda var bence.

Kurulum yaparken anakart montaj vidalarını tam sıkmamış (veya çok sıkmış) olabilir misiniz? Anakartın kasaya değmemesi lazım. Kaçak yaratıyor olabilir. Kasa da başka yerde de kaçak olabilir. Kontrol kalemi ile PC çalışırken kasaya dokunduğunuzda ışık yanıyor mu?

Eski sisteminizle şu anki sisteminizde ortak olan parçalar neler?

RAM'ı JEDEC hızlarında denediniz mi? RAM'lardan bir tanesini çıkarıp deneyin, sonra diğeri ile tek deneyin. Dört RAM slotunu da her RAM'la tekli olarak test edin (Yani toplamda 8 kez).

Muhtemelen probleminiz RAM kaynaklı (ama iki farklı sistemde de olması ilginç, ağır bir overclock mu yapıyorsunuz?) o yüzden Memtest86+ programını USB'ye yazıp boot edin. En az 1 saat çalıştırın. Mümkünse saatlerce çalıştırın. Ne kadar uzun, o kadar iyi.

Memtest86+ | The Open-Source Memory Testing Tool

Son olarak SSD'ye küçük bir Partition ayırıp Ubuntu veya Fedora yükleyin. Belki sorun Windows kaynaklı bir güç sorunu da olabilir. En azından sorun Linux kullanırken de olursa, Linux'teki kernel panic logları daha detaylı olabilir.
Dostum, Memtest86 belleklerde sorun olsa dahi sorun yokmuş gibi gösterebilir. Bir de Memtest'te zaman ayarlama gibi bir ayar yok, kendisi test ediyor tüm bileşenleri. Bu programa bakarak RAM'de sorun olup olmadığı belirlenemez. Deneme/yanılma yönetmini uygulaması lazım konu sahibinin. @bicy bu konuda çok bilgili birisi size yardım edebilir.

Dostum, Memtest86 belleklerde sorun olsa dahi sorun yokmuş gibi gösterebilir.
Sorun yokmuş gibi göstereceğini sanmıyorum. Sadece zaman meselesi.
Bir de Memtest'te zaman ayarlama gibi bir ayar yok, kendisi test ediyor tüm bileşenleri.
Evet, zaman ayarı yok. Bu yüzden saatlerce test etsin dedim. Mümkünse bütün gün, 24 saat. Bir tek RAM'ı test ediyor, tüm bileşenleri değil.
Bu programa bakarak RAM'de sorun olup olmadığı belirlenemez.
Hocam programın bütün olayı bu zaten. Sizce neden belirlenmez açıklayabilir misiniz?

Evet, zaman ayarı yok. Bu yüzden saatlerce test etsin dedim. Mümkünse bütün gün, 24 saat. Bir tek RAM'ı test ediyor, tüm bileşenleri değil.

Hocam programın bütün olayı bu zaten. Sizce neden belirlenmez açıklayabilir misiniz?
Benchmark testleriyle aynı mekanizmada çalışır, detaylı inceleyemez, kesin sonuca varamaz yani. Ondan dolayı ben uygun bulmuyorum; bir teste bakıp donanımın sorunlu olup olmayacağı konusunda.

Program 33 yıllık bir program. Sen detaylı inceleyeceğini düşünüyor musun bu kadar eski bir programın?

Program 33 yıllık bir program. Sen detaylı inceleyeceğini düşünüyor musun bu kadar eski bir programın?
Memtest86 paylaşmadım. Memtest86+ paylaştım. Bunun orijinalinden farklı olduğunu, açık kaynak kodlu olduğunu ve yeni kod tabanına sahip olduğunu eğer linki açsaydanız görürdünüz hocam.

Ayrıca benchmark programı falan değil.

Memtest86 paylaşmadım. Memtest86+ paylaştım. Bunun orijinalinden farklı olduğunu, açık kaynak kodlu olduğunu ve yeni kod tabanına sahip olduğunu eğer linki açsaydanız görürdünüz hocam.

Ayrıca benchmark programı falan değil.
Gördüm, merak etme. Yine de bir şey değişmiyor, kesin sonuca varamaz.

Merhaba,

İstanbul Şişli'de yaşıyorum ve uzun süredir voltaj/faz dengesizliği, özellikle akşam saatlerinde yaşanan ani gerilim düşüşleri yüzünden ciddi sistem sorunları yaşıyorum. 3000VA online UPS (Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v) ve özel çekilmiş topraklama hattı kullanmama rağmen ekran kararması, sistem çökmesi ve mavi ekran gibi problemlerle karşılaşıyorum. CİMER, bedaş ve diğer kanallar üzerinden resmi şikayetlerde bulundum. Belgeleri ve süreci detaylı şekilde aşağıda paylaşıyorum.

🔧Sistem özeti:
  • Anakart ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD X870, DDR5, AM5, 8000MHz, PCI-e 5.0x16, 2.5GB lan, Wi-Fi 7, BT 5.4, USB, gen2x3, Type-C, ATX.
  • İşlemci AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30-5.70GHz, 170W, 16/32, AM5, DDR5,
  • İşlemci soğutucusu Arctic Liquid Freezer III 360.
  • Bellek G.Skill F5-6000J3040G32gx2- TZ5nr G.Skill TZ5 Neo RGB DDR5-6000MHz CL30 64 GB (2x32 GB) Dual (30-40-40-96) 1.40v AMD EXPO.
  • SSD sabitdisk Samsung MZ-V9P4t0bw 4TB 990 Pro PCI-e 4.0 7450-6900MB/s SSD NVMe M.2
  • Ekran kartı ASUS TUF gaming GeForce RTX 5080 16 GB GDDR7 OC ed TUF-RTX5080- O16g-gaming, RTX5080, PCI-E16 5.0, 16GB/256bit GDDR7, HDMI, 3xdisplayport, DLSS4.
  • Kasa NZXT H7 Flow 2024 Black CM-H72FB-01 temperli yan cam, siyah, 3x120mm fan, güç kaynaksız, mid Tower.
  • Güç kaynağı ASUS ROG STRIX 1000W Platinum ROG-STRIX-1000p-gaming 1000W 80+ Platinum ATX 3.1 PCI-e 5.0
  • Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v (online UPS)
  • Çekilmiş özel topraklama hattı.
  • İşletim sistemi Windows 11

• Şu andaki sistemim bu şekilde 3 Haziran tarihinde yeni toplanmış bir sistem. Bundan önceki sistemimde sürekli olarak MEMORY_MANAGEMENT hatası aldığımdan ve sistemin eskimesinden ötürü yeni bir sisteme geçiş yapma kararı almıştım.
    🧾 Sorun:
    Teşvikiye mahallesi'nde (Şişli) oturuyorum. Yakın çevremde çok sayıda restoran, bar, pub var ve yoğun biçimde jeneratör kullanılıyor. Bu jeneratörlerin çalıştığı özellikle akşam saatlerinde voltaj/faz dengesizliği ve ani dalgalanmalar oluşuyor.
    ⚠️Olası sonuçlar:
    • PFN_LIST_CORRUPT mavi ekran hatası (dump dosyası var)
    • Ekran kararıp geri geliyor.
    • EXPO açıksa sistem açılmıyor, BIOS'a bile giremiyorum.
    • Kernel Power 41 ve bugcheck 1001 gibi hata kayıtları.
  • 📹Kanıtlar:
    • BlueScreenView dump analizi.
    • Olay günlüğü (Event Viewer)
    • EXPO aktifken çöken sistem ekran görüntüsü.
    • Dışarıdan gelen jeneratör ses kaydı (video)
    • UPS olmasına rağmen dalgalanmanın etkisi.
  • 📄 Dilekçe yazıp Şişli işletme müdürlüğü'ne elden teslim edeceğim. Bu konuda teknik görüşlerinizi, benzer sorun yaşayanların deneyimlerini ve bu süreci nasıl daha etkili yürütebileceğime dair önerilerinizi rica ediyorum.
    Halihazırda CİMER'e ve bedaş'a şikayet başvurusunda bulundum fakat gelen yetkili ekip sabah saatlerinde (jeneratör çalışmıyorken) gelip ölçüm yapıp gidebiliyorlar.

Minidump rapor linkleri:

Eki Görüntüle 155675

Eki Görüntüle 155676

Eki Görüntüle 155678

Eki Görüntüle 155679

Şahsi fikrim yaşadığınız sorunların şebeke elektriği ile alakası yok, EXPO ile zaten hiç alakası yok, Minidump'a akşam bakacağım merak ettim.

Eski sistemimden bir parça yeni sistemimde yok. Tamamen yeni parçalardan oluşuyor. Evimde topraklama priz yoktu bu yüzden elektrikçiyle konuşup en alt bahçeden özel topraklama hat çektirdim ve kaçak akım rölesi taktırdım. Dün EXPO ayarını disabled yapıp tekrardan kullanmaya başladım. Bugün 21:50 civarında geçen gün yaşadığım olay da 21:35 civarında yaşanmıştı aynı şekilde aynı hata koduyla mavi ekran hatası aldım. Memtest sonuçları hatasız çıktı 0 error. Online UPS voltaj değerlerini de ekte ekliyorum. İş şebeke elektriğiyle alakalı değil gibi duruyor ama anlayamadım gerçekten. Bugün almış olduğum mavi ekran hatasının minidump dosyasını ve olay görüntüleyici raporlarından sistem ve yönetim olayları bölümlerini sizlerle paylaşıyorum.
Sistemin tamamını Inventus'tan topladım ve montajını da kendileri yaptı.

Minidump dosyası: https://drive.google.com/file/d/1IJEqn0g6XYJttiT4Fqc_aSzRHT76OPqE/view?usp=sharing
Sistem: https://drive.google.com/file/d/1uuW3odUykOoXPo1fh4Xlax2i-4ljGH6c/view?usp=sharing
Yönetim olayları: https://drive.google.com/file/d/1Yv2hpsqj1gBzIyEx6_kYgqIcwgC6n3Y2/view?usp=sharing

Dosya Ekleri

• WhatsApp Görsel 2025-06-18 saat 22.53.37_9d6b654f.webp
    WhatsApp Görsel 2025-06-18 saat 22.53.37_9d6b654f.webp
    763,3 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Görsel 2025-06-18 saat 22.53.37_488adebd.webp
    WhatsApp Görsel 2025-06-18 saat 22.53.37_488adebd.webp
    596,3 KB · Görüntüleme: 13
  • Ekran görüntüsü 2025-06-19 215827.webp
    Ekran görüntüsü 2025-06-19 215827.webp
    135,9 KB · Görüntüleme: 17
  • WhatsApp Görsel 2025-06-19 saat 22.15.00_470e7c3f.webp
    WhatsApp Görsel 2025-06-19 saat 22.15.00_470e7c3f.webp
    967,3 KB · Görüntüleme: 16
Son düzenleme:
Dump dosyası analizi istiyorsanız lütfen MEMORY.DMP dökümünüzü paylaşın. 3 hatanızda da oluşmuş. Üstüne yazdığı için elinizdeki dosyayı paylaşın.

Bu bilgisayar bir hata denetiminde yeniden başlatıldı. Yapılan hata denetimi: 0x0000004e (0x0000000000000006, 0x0000000000cdbc01, 0xffff9d6486acff88, 0x00000007c53618c0). Döküm şuraya kaydedildi: C:\WINDOWS\MEMORY.DMP. Rapor Kimliği: d4a47521-6026-434d-826e-7213e1dc0c51.

Önceki bilgisayarında MEMORY_MANAGEMENT hatası yaşadığını belirtmişsin. Mavi ekran sisteme özgüdür, dolayısıyla eski bilgisayarında aldığın hatanın bu bilgisayarla bir alakası yok normal şartlarda. Lakin RAM'lerin bozulma sebeplerinden birinin de bizzat deneyimlediğim için voltaj dengesizlikleri olduğunu söyleyebilirim. Bu dengesizlikler de çok az fark olan dengesizlikler değil. Acaba önceki bilgisayar bilgisini aktarırken bu sebepten mi aktardın?

Fark ettiğim tek şey sisteminin zaten 2 Haziran'dan bu yana bu sorunları zaten yaşıyor olması. Mavi ekranlar ise son 3 gün ile sınırlılar yanlış görmüyorsam. Bu yüzden daha detaylı bakınmamız için ilgili dosyayı paylaşın.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt