Merhaba,
İstanbul Şişli'de yaşıyorum ve uzun süredir voltaj/faz dengesizliği, özellikle akşam saatlerinde yaşanan ani gerilim düşüşleri yüzünden ciddi sistem sorunları yaşıyorum. 3000VA online UPS (Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v) ve özel çekilmiş topraklama hattı kullanmama rağmen ekran kararması, sistem çökmesi ve mavi ekran gibi problemlerle karşılaşıyorum. CİMER, bedaş ve diğer kanallar üzerinden resmi şikayetlerde bulundum. Belgeleri ve süreci detaylı şekilde aşağıda paylaşıyorum.
Sistem özeti:
İstanbul Şişli'de yaşıyorum ve uzun süredir voltaj/faz dengesizliği, özellikle akşam saatlerinde yaşanan ani gerilim düşüşleri yüzünden ciddi sistem sorunları yaşıyorum. 3000VA online UPS (Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v) ve özel çekilmiş topraklama hattı kullanmama rağmen ekran kararması, sistem çökmesi ve mavi ekran gibi problemlerle karşılaşıyorum. CİMER, bedaş ve diğer kanallar üzerinden resmi şikayetlerde bulundum. Belgeleri ve süreci detaylı şekilde aşağıda paylaşıyorum.

- Anakart ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD X870, DDR5, AM5, 8000MHz, PCI-e 5.0x16, 2.5GB lan, Wi-Fi 7, BT 5.4, USB, gen2x3, Type-C, ATX.
- İşlemci AMD Ryzen 9 9950X3D 4.30-5.70GHz, 170W, 16/32, AM5, DDR5,
- İşlemci soğutucusu Arctic Liquid Freezer III 360.
- Bellek G.Skill F5-6000J3040G32gx2- TZ5nr G.Skill TZ5 Neo RGB DDR5-6000MHz CL30 64 GB (2x32 GB) Dual (30-40-40-96) 1.40v AMD EXPO.
- SSD sabitdisk Samsung MZ-V9P4t0bw 4TB 990 Pro PCI-e 4.0 7450-6900MB/s SSD NVMe M.2
- Ekran kartı ASUS TUF gaming GeForce RTX 5080 16 GB GDDR7 OC ed TUF-RTX5080- O16g-gaming, RTX5080, PCI-E16 5.0, 16GB/256bit GDDR7, HDMI, 3xdisplayport, DLSS4.
- Kasa NZXT H7 Flow 2024 Black CM-H72FB-01 temperli yan cam, siyah, 3x120mm fan, güç kaynaksız, mid Tower.
- Güç kaynağı ASUS ROG STRIX 1000W Platinum ROG-STRIX-1000p-gaming 1000W 80+ Platinum ATX 3.1 PCI-e 5.0
- Schneider electric SPM3KI-TR kolay UPS çevrimiçi spm 3000VA 230v (online UPS)
- Çekilmiş özel topraklama hattı.
- İşletim sistemi Windows 11
Şu andaki sistemim bu şekilde 3 Haziran tarihinde yeni toplanmış bir sistem. Bundan önceki sistemimde sürekli olarak MEMORY_MANAGEMENT hatası aldığımdan ve sistemin eskimesinden ötürü yeni bir sisteme geçiş yapma kararı almıştım.
Sorun:
Teşvikiye mahallesi'nde (Şişli) oturuyorum. Yakın çevremde çok sayıda restoran, bar, pub var ve yoğun biçimde jeneratör kullanılıyor. Bu jeneratörlerin çalıştığı özellikle akşam saatlerinde voltaj/faz dengesizliği ve ani dalgalanmalar oluşuyor.
Olası sonuçlar:
- PFN_LIST_CORRUPT mavi ekran hatası (dump dosyası var)
- Ekran kararıp geri geliyor.
- EXPO açıksa sistem açılmıyor, BIOS'a bile giremiyorum.
- Kernel Power 41 ve bugcheck 1001 gibi hata kayıtları.
Kanıtlar:
- BlueScreenView dump analizi.
- Olay günlüğü (Event Viewer)
- EXPO aktifken çöken sistem ekran görüntüsü.
- Dışarıdan gelen jeneratör ses kaydı (video)
- UPS olmasına rağmen dalgalanmanın etkisi.
Dilekçe yazıp Şişli işletme müdürlüğü'ne elden teslim edeceğim. Bu konuda teknik görüşlerinizi, benzer sorun yaşayanların deneyimlerini ve bu süreci nasıl daha etkili yürütebileceğime dair önerilerinizi rica ediyorum.
Halihazırda CİMER'e ve bedaş'a şikayet başvurusunda bulundum fakat gelen yetkili ekip sabah saatlerinde (jeneratör çalışmıyorken) gelip ölçüm yapıp gidebiliyorlar.
Minidump rapor linkleri:
Son düzenleyen: Moderatör: