Selam arkadaşlar. Fiber 1000 Mbps internetim var. Ping değerleri istediğim gibi değil. Önerdiğiniz Wi-Fi 6 kaliteli bir router var mı? En kaliteli router markası hangisi?
ASUS'u bence bu kadar yükseltmenin bir anlamı yok. Donanım olarak kastediyorsanız doğrudur. Ama marka ve yazılım olarak bence çok bir anlamı yok.ASUS ile TP-Link'i aynı kefeye koyamazsınız. Yıllardır ASUS kullanıyorum ve düzenli güncelleme alıyor. Kaldı ki ASUS için Custom Firmware de var, hem Merlin hem de bazı modellerde OpenWrt.
20000 TL imiş.SFP+ planın varsa BE88U da alabilirsin. Tuzlu tabi![]()
Reis sen hangi marka öneriyorsun?ASUS'u bence bu kadar yükseltmenin bir anlamı yok. Donanım olarak kastediyorsanız doğrudur. Ama marka ve yazılım olarak bence çok bir anlamı yok.
Daha dünden yeni haber:
https://arstechnica.com/security/20...being-hit-with-stealthy-persistent-backdoors/
2016'dan haber:
https://www.ftc.gov/news-events/new...ers-cloud-services-put-consumers-privacy-risk
Bu nedenden dolayı ASUS'un AiProtect yazılımı, siz firmware'i değiştirseniz bile (Merlin) halen devam etmektedir. Kapatılamaz ve silinemez. OpenWRT ile tabii ki aktif değil doğal olarak.
OpenWRT, OPNsense, pfSense, bunlar her zaman bence en iyisidir. Kullanıcıya aldığı cihazı özgürce kullanma imkanını ve ağ güvenliği sağlar. Aktif olarak güncelleme alırlar. Kullanıcı güvenlik güncellemeleri için cihaz üreticisinin insiyatifine kalmaz.
ASUS, TP-Link, Netgear (yıllarca efsane R7800 kullanmış olsam bile), vb, bunlar ne kadar son kullanıcı odaklı olsa da günün sonunda aynı Realtek, MediaTek, Qualcomm, çipleri kullanan basit cihazlardır. Hepsi zaten modifiye OpenWRT kullanmaktadır, ama kendi yaptıkları değişiklikleri Linux çekirdeğine upstream yapmazlar, her şeyi kapalı kod ve binary olarak saklarlar.
Benim şahsi görüşüm ise alternatif firmware yüklenemeyen her "marka" modem/router plastik bir çöpten ibarettir, ne kadar donanım olarak kaliteli cihaz olsalar da.
SFP bir ağ arayüzü gibi düşünün. Aynı RJ45 ethernet portu gibi. Bir SFP modülünü SFP portuna takıp, SFP modülüne fiber optik kablo bağlayarak çok daha hızlı ve düşük gecikmeli bağlantıya sahip olabilirsiniz. Zaten 1000 Mbps kullanıyorsunuz. Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim.
Dediğim gibi, spesifik bir marka önermiyorum. Benim için önemli olan yazılım. Çoğu üst segment modem/router zaten aynı işlemci ve Wi-Fi çipine sahip artık. Tabii bu benim şahsi görüşüm ve herkes aynı fikirde olmak zorunda değil.
Reis bu özelliklerin hepsi aşağıdaki cihazda da var mı?SFP bir ağ arayüzü gibi düşünün. Aynı RJ45 ethernet portu gibi. Bir SFP modülünü SFP portuna takıp, SFP modülüne fiber optik kablo bağlayarak çok daha hızlı ve düşük gecikmeli bağlantıya sahip olabilirsiniz. Zaten 1000 Mbps kullanıyorsunuz. Bu konuyu okumanızı tavsiye ederim.
FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?
Dediğim gibi, spesifik bir marka önermiyorum. Benim için önemli olan yazılım. Çoğu üst segment modem/router zaten aynı işlemci ve Wi-Fi çipine sahip artık. Tabii bu benim şahsi görüşüm ve herkes aynı fikirde olmak zorunda değil.
Eğer çok uğraşmak istemiyorsanız, Recep bey'in en son hazırladığı video bence sizin için harika. Keenetic Hero modem ile GPON SFP kullanarak çok memnun olabilirsiniz. Keenetic en azından bence TP-Link ve ASUS'a göre daha "iyi" bir marka.
Keenetic Hero GPON SFP+ ONT Rehberi
Bu cihaza da bakabilirsiniz:
ASUS RT-AX89X
Hem SFP, hem de OpenWRT destekli. Bunun gibi şu an her şeyi yapan başka modem yok. Ama pahalı.
Evet, var. Güzel bir cihaz hocam. Wi-Fi 7 destekliyor, daha fazla LAN portu var ve bunların dört tanesi 2.5G, hayiyle yeter size. İleride GPON SFP alırsanız onun için de port var. Tek eksisi (bence) mevcut olarak OpenWRT desteklememesi, ama zaten şu an nerede ise hiç OpenWRT destekleyen (bir iki çip dışında) WiFi 7 cihaz yok. İleride bu değişebilir. Bu ASUS cihazına OpenWRT desteği gelmesi de mümkün gelecekte.Reis bu özelliklerin hepsi aşağıdaki cihazda da var mı?