Hz. Ali'yi ne olarak görüyorlar, oruçları vs. Neden farklı? Çoğu şeyleri normal Müslümanlardan farklı, tam olarak ne oluyorlar?
Türkiye'de Aleviler kadar inanç açısından heterojen bir grup olduğunu sanmıyorum. Tanım yapmak zor, köyden köye bile değişir ki heterodoks İslam'ın bir yanı da bu. 7 soyu Kızılbaş olan biri olarak söylüyorum.Hz. Ali'yi ne olarak görüyorlar, oruçları vs. Neden farklı? Çoğu şeyleri normal Müslümanlardan farklı, tam olarak ne oluyorlar?
Dediğin Ghulat'i Şia/Galiyye, Anadolu Aleviliğinde dediğin durumun gözlendiği pek bir yer yok.HZ. Ali'yi aynen hristiyanların İsa'yı yücelterek şirke düştüğü gibi neredeyse ilahlaştıran ve dine,Muhammed'e karşı çıkan sözde müslümanlardır ancak herşeyden önce onlar da insandır. İnançlarına saygı duyulmalıdır. Onlar da yine de müslümanlardır.
Dediğin Ghulat'i Şia/Galiyye, Anadolu Aleviliğinde dediğin durumun gözlendiği pek bir yer yok.
Yedi sulalem alevi, onlarca alevi tandigim var hicbirinin Hz.Ali’yi tanrilastirdigini gormedim. Anadolu’da yok boyleleri. Oyle seyhlerin bilmem hangi deligini openler kadar ilahlastirmiyorlar. Gene, hicbir alevinin Hz.Muhammed’e karsi ciktigini da gormedim. Ha, hurafe dolmus hadisleri soyluyorsaniz orasi ayri.HZ. Ali'yi aynen hristiyanların İsa'yı yücelterek şirke düştüğü gibi neredeyse ilahlaştıran ve dine,Muhammed'e karşı çıkan sözde müslümanlardır ancak herşeyden önce onlar da insandır. İnançlarına saygı duyulmalıdır. Onlar da yine de müslümanlardır.
Seni tebrik ederim kardeşim. Dediklerin tamamiyle doğru. İslam inancında alevilik diye bir ekol/mezhep yok. Bu sonradan ortaya çıkmış bir şey. Ne Hz.Ali ne onun çocukları ve torunları alevi değillerdi.HZ. Ali'yi aynen hristiyanların İsa'yı yücelterek şirke düştüğü gibi neredeyse ilahlaştıran ve dine,Muhammed'e karşı çıkan sözde müslümanlardır ancak herşeyden önce onlar da insandır. İnançlarına saygı duyulmalıdır. Onlar da yine de müslümanlardır.
Ghulat ile ana akım İsnaaşeriyye arasında dağlar kadar fark var.Aleviler ile Şia'lar benzerler. Hatta şialara sorduğunda biz iyiyiz ama aleviler Aliyi tanrı yapıyor derler. Alevilere sorarsak da bunu şialar için söylerler. Durum karışık.
Hala bile toplum tarafından pek iyi karsilanmiyorlar. Üzücü.Hicbir Alevinin 6 yasindaki bir kiza din adi altinda tecavuz ettigini gormedim. Turkiye’de cok zulume ugradi Aleviler
Yorumlarinin geneline bakiyorum da karsi taraf hep ya yalanci ya da şirk koşuyor. 5 vakit namazında olup her haltı yemektense kızılbaş olurum daha iyi.Seni tebrik ederim kardeşim. Dediklerin tamamiyle doğru. İslam inancında alevilik diye bir ekol/mezhep yok. Bu sonradan ortaya çıkmış bir şey. Ne Hz. Ali ne onun çocukları ve torunları alevi değillerdi.
Alevilere de merak ettiğim için sormak istiyorum. Neden İslam'da olmayan, daha sonrasında ortaya atılan bir ekolün peşinden gidiyorsunuz? 2 milyar Müslüman'ın inandığı gibi inanmak varken.
Aslında çoğu mezhebin çıkış şekli böyle değil mi, sadece Hz Ali daha güçlü bir figür olduğu için daha çok peygamberselleştirilebiliyor.Seni tebrik ederim kardeşim. Dediklerin tamamiyle doğru. İslam inancında alevilik diye bir ekol/mezhep yok. Bu sonradan ortaya çıkmış bir şey. Ne Hz.Ali ne onun çocukları ve torunları alevi değillerdi.
Alevilere de merak ettiğim için sormak istiyorum. Neden İslam'da olmayan, daha sonrasında ortaya atılan bir ekolün peşinden gidiyorsunuz? 2 milyar Müslümanın inandığı gibi inanmak varken.