Konu Başlıkları Gizle
Altı Sigma, iş süreçlerini iyileştirmek için kullanılan bir dizi teknik ve araçlardan oluşan bir yöntemdir. Mühendis Bill Smith tarafından Motorola'da çalışırken 1986 yılında tanıtılmıştır. Altı Sigma hataları belirlemek ve minimize etmek, varyasyonu en aza indirmek, kaliteyi ve verimliliği artırmak için istatistik, finansal analiz ve proje yönetimini kullanır.
Altı Sigma müşteri gereksinimlerini karşılamaya, ticari ürün ve hizmetleri iyileştirmeye ve sürdürmeye odaklanan daha genel bir iş konseptine dönüşmüştür. En tanınmış savunucuları arasında uzun süre General Electric CEO'luğunu yapmış olan Jack Welch de bulunmaktadır.
Siyah kuşak sahibi kişiler usta ve şampiyon olabilirler. Usta siyah kuşağa sahip bir kişi, mükemmel problem çözme becerilerine sahip bir uzman ve güçlü bir lider olarak kabul edilir. Şampiyon ise israf ve kusurların ortadan kaldırılması yoluyla kârın maksimize edilmesi konusunda eğitim almış bir yalın Altı Sigma lideridir.
Kaynak: What Is Six Sigma? Concept, Steps, Examples, and Certification
Altı Sigma Nedir?
Altı Sigma, tüm iş süreçlerinin ölçülebileceği ve optimize edilebileceği fikrine dayanmaktadır. Altı Sigma, üretimde kalite kontrol aracı olarak ortaya çıkmıştır. Her 1 milyon ürün/hizmette sadece 3.4 hatalı ürün ya da hizmet üretmeyi hedeflenir.Altı Sigma müşteri gereksinimlerini karşılamaya, ticari ürün ve hizmetleri iyileştirmeye ve sürdürmeye odaklanan daha genel bir iş konseptine dönüşmüştür. En tanınmış savunucuları arasında uzun süre General Electric CEO'luğunu yapmış olan Jack Welch de bulunmaktadır.
Altı Sigma'nın 5 Adımı
Altı Sigma yöntemi, DMAIC adı verilen; Tanımlama, Ölçme, Analiz Etme, İyileştirme ve Kontrol şeklindeki adım adım süren bir yaklaşımı kullanır. Altı Sigma taraftarlarına göre bir işletme, çözülemez gibi görünen herhangi bir sorunu şu beş adımı izleyerek çözebilir:- Tanımlama: Bir Altı Sigma uzmanı tarafından yönetilen bir ekip, odaklanılması gereken durumu seçer ve çözmek istediği sorunu tanımlar.
- Ölçüm: Ekip, durumun ilk performansını ölçerek bir kıyaslama ölçütü oluşturur ve performansı engelleyebilecek girdilerin bir listesini belirler.
- Analiz: Daha sonra ekip, her bir girdiyi veya herhangi bir arızanın potansiyel nedenini izole ederek ve sorunun olası kaynağı olarak test ederek süreci analiz eder.
- İyileştirme: Ekip, sistem performansını artıracak değişiklikleri uygulamak için çalışır.
- Kontrol: Ekip, sürecin gerilememesi ve bir kez daha etkisiz hale gelmemesi için sürece kontroller ekler.
Yalın Altı Sigma Nedir?
Yalın Altı Sigma, işin standardizasyonunu artırırken israf ve kusurları ortadan kaldırarak performansı artırmayı amaçlayan ekip odaklı bir yönetim yaklaşımıdır. Altı Sigma yöntemleri ve araçları ile yalın üretim/yalın işletme felsefesi birleştirilerek, üretim ve organizasyonel süreçlerdeki kalite güvence altına alınırken fiziksel kaynak, zaman, emek ve yetenek israfı azaltılmaya çalışılır. Son müşteri için değer yaratmayan her türlü kaynak kullanımı israf olarak kabul edilir ve ortadan kaldırılmalıdır.Altı Sigma Sertifikasyonu ve Kuşak Sıralamaları
Bireyler, süreci anladıklarını ve uygulama becerilerini kanıtlamak için Altı Sigma sertifikası alabilirler. Bu sertifikalar karate eğitimine benzer bir kuşak sistemi aracılığıyla verilir. Kuşak seviyeleri şunlardır:- Beyaz kuşak: Beyaz kuşağa sahip bireyler Altı Sigma'nın temelleri hakkında bir miktar eğitim almış ancak henüz herhangi bir resmî eğitim veya sertifika programından geçmemişlerdir. Bu onlara ekip üyesi olmak için yeterli bilgiyi verir.
- Sarı kuşak: Bu seviye, birkaç eğitim seansından sonra elde edilebilir. Bu kuşak, katılımcıları küçük projelere liderlik edecek ve daha gelişmiş kuşaklara sahip yöneticilere yardımcı olacak bilgiyle donatır.
- Yeşil kuşak: Bu seviyeye ulaşmak için bireyler kendilerini proje lideri olmaya hazırlayan daha kapsamlı bir kurs alırlar.
- Siyah kuşak: Yeşil kuşak seviyesine ulaştıktan sonra katılımcılar siyah kuşak sertifikasına geçerek daha büyük ve daha karmaşık projelerde liderlik rollerine hazırlanabilir.
Siyah kuşak sahibi kişiler usta ve şampiyon olabilirler. Usta siyah kuşağa sahip bir kişi, mükemmel problem çözme becerilerine sahip bir uzman ve güçlü bir lider olarak kabul edilir. Şampiyon ise israf ve kusurların ortadan kaldırılması yoluyla kârın maksimize edilmesi konusunda eğitim almış bir yalın Altı Sigma lideridir.
Altı Sigma Sertifikası Nasıl Alınır?
Altı Sigma sertifikasını özel şirketler, dernekler ve bazı kolejler aracılığıyla alabilirsiniz. Ancak, müfredatı standartlaştıran tek bir yönetim organı olmadığını unutmayın. Müfredat, kursları aldığınız yere göre değişebilir.Online Altı Sigma Sertifikası Alınabilir mi?
Evet, Altı Sigma sertifikası sunan üniversite ve kuruluşların çoğunun hem sınıf içi hem de çevrimiçi eğitimleri vardır.Altı Sigma ve Yalın Altı Sigma Arasındaki Temel Fark Nedir?
Yalın Altı Sigma, bir şirketin veya başka bir kuruluşun süreçlerindeki, kullanımındaki veya malzemelerindeki israfı ortadan kaldırmak, yani “daha yalın” hale getirmek amacıyla Altı Sigma metodolojisini kullanır. Kısmen yalın üretim ilkelerinden türetilmiştir.Sonuç
Altı Sigma hem özel sektörde hem de kamu sektöründe yaygın olarak kullanılan bir kalite iyileştirme metodolojisi haline gelmiştir. Öğrenmek isteyen herkes çeşitli seviyelerde sertifikasyon sağlayan kurslara katılabilir.Kaynak: What Is Six Sigma? Concept, Steps, Examples, and Certification