Yer
United Kingdom
Eskiden bazı ürünlerde değişim seçeneği çıkıyordu, artık hiçbir üründe çıkmıyor.

Canlı desteğe sorduğumda da değişim olayının kaldırıldığını söylediler.

1745263373891.webp

Yani elinize ulaşan ürün bozuk ise ve ürüne zam gelmişse maalesef ya ürünü o haliyle kullanacaksınız, ya da iade edip tekrar alamayacaksınız :D

Bu olay yüzünden mağdur edilmiştim daha önceden, şimdi her üründen kalkmış:

Türkiye'de Amazon kullanılmaz..

Bence direkt böyle söylemenize gerek yoktu. Ayda 40TL ödüyorum ve bedava kargo, hızlı teslimat, bedava oyun, bedava oyun içeriği, bir sürü film-dizi imkanı sunuyor. Ben her şeyi Amazon'dan sipariş ediyorum ve şimdiye kadar elime hiç kusurlu bir şey geçmedi, hiçbir iade veya değişim yapmadım. Çin'deki satıcıdan aldığım şey bile 12. günde kapımdaydı. Tabii sorunlu ürün geldiği durumlar olabilir ama o zaman da iade eder geçeriz. Amazon'dan şaşılmaz bence. Başka firmalarda iade bile olmuyor bazen, bozuk diye yoluyorsun servise yolluyorlar.

İade edip aynı üründen almak istediğimizde, çek tanımlanabilir zam geldiyse aynı ürünlere. Bu yöntemi bu tarz firmalar kullanıyor çünkü. Başıma geldi benzeri. Arızalı ürünümün para iadesi yapıldı, talep oluşturdum çek tanımladılar aynı ürünü almıştım. Zam gelmişti çünkü, bunu sordunuz mu? O zaman yine aynı hesaba gelir mantıken.

İade edip aynı üründen almak istediğimizde, çek tanımlanabilir zam geldiyse aynı ürünlere. Bu yöntemi bu tarz firmalar kullanıyor çünkü. Başıma geldi benzeri. Arızalı ürünümün para iadesi yapıldı, talep oluşturdum çek tanımladılar aynı ürünü almıştım. Zam gelmişti çünkü, bunu sordunuz mu? O zaman yine aynı hesaba gelir mantıken.
Yine mantıksız ki. Durduk yere Amazon'a zam miktarında hediye bakiyesi yüklemiş olacaksınız o yöntemle. Parasini Amazon'a yüklemek istemeyen biri ne yapacak? Saçma iş.

Bence direkt böyle söylemenize gerek yoktu. Ayda 40TL ödüyorum ve bedava kargo, hızlı teslimat, bedava oyun, bedava oyun içeriği, bir sürü film-dizi imkanı sunuyor. Ben her şeyi Amazon'dan sipariş ediyorum ve şimdiye kadar elime hiç kusurlu bir şey geçmedi, hiçbir iade veya değişim yapmadım. Çin'deki satıcıdan aldığım şey bile 12. günde kapımdaydı. Tabii sorunlu ürün geldiği durumlar olabilir ama o zaman da iade eder geçeriz. Amazon'dan şaşılmaz bence. Başka firmalarda iade bile olmuyor bazen, bozuk diye yoluyorsun servise yolluyorlar.
Hepsiburada da o konuda bayağı iyi. Saydiklarinizdan tek sunmadığı şey bedava oyun. Teslimatları da gayet hızlı bence. Hatta Amazon aynı gün teslim olarak aldığınız ürünü en erken 17.00-18.00 gibi getiriyor. Hepsiburada ise 9.00 gibi getiriyor. Değişim imkanı da var.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11. Maddesi
1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.

(2) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi hakları üretici veya ithalatçıya karşı da kullanılabilir. Bu fıkradaki hakların yerine getirilmesi konusunda satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Üretici veya ithalatçı, malın kendisi tarafından piyasaya sürülmesinden sonra ayıbın doğduğunu ispat ettiği takdirde sorumlu tutulmaz.

(3) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması hâlinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir. Orantısızlığın tayininde malın ayıpsız değeri, ayıbın önemi ve diğer seçimlik haklara başvurmanın tüketici açısından sorun teşkil edip etmeyeceği gibi hususlar dikkate alınır.

(4) Ücretsiz onarım veya malın ayıpsız misli ile değiştirilmesi haklarından birinin seçilmesi durumunda bu talebin satıcıya, üreticiye veya ithalatçıya yöneltilmesinden itibaren azami otuz iş günü, konut ve tatil amaçlı taşınmazlarda ise altmış iş günü içinde yerine getirilmesi zorunludur. Ancak, bu Kanunun 58 inci maddesi uyarınca çıkarılan yönetmelik eki listede yer alan mallara ilişkin, tüketicinin ücretsiz onarım talebi, yönetmelikte belirlenen azami tamir süresi içinde yerine getirilir. Aksi hâlde tüketici diğer seçimlik haklarını kullanmakta serbesttir.

(5) Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, ödemiş olduğu bedelin tümü veya bedelden yapılan indirim tutarı derhâl tüketiciye iade edilir.

(6) Seçimlik hakların kullanılması nedeniyle ortaya çıkan tüm masraflar, tüketicinin seçtiği hakkı yerine getiren tarafça karşılanır. Tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 11/1/2011 tarihli ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
Kanun ile bunu yapabilmelerinin önü açılmış maalesef. Önü açıldığından ötürü kanunda belirtilen şarta da bir şekilde kılıf uyduracaklardır.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 11. Maddesi

Kanun ile bunu yapabilmelerinin önü açılmış maalesef. Önü açıldığından ötürü şarta da bir şekilde kılıf uyduracaklardır.
Bunları anca Tüketici Hakem Heyeti yardımıyla yaparlar. Genellikle böyle haklarımız olduğunu belirttiğimizde bahane uyduruyorlar, çok üstlerine gidince de sohbeti yüzümüze kapatıyorlar.

Bunları anca Tüketici Hakem Heyeti yardımıyla yaparlar. Genellikle böyle haklarımız olduğunu belirttiğimizde bahane uyduruyorlar, çok üstlerine gidince de sohbeti yüzümüze kapatıyorlar.
Alıntıladığım kanun maddesini tekrar gözden geçirdim, dediğiniz gibi Amazon bu hakkımızı reddetse bile kanundaki değişim için imkân koşulu ürün veya hizmet başına tanındığından tüm ürünlerden değişim hakkının kaldırılması durumu tüketici mahkemeleri/tüketici hakem heyetleri ile sınırlı kalmayıp asliye ticaret mahkemelerine taşınabilir belki.
Bu konuyu sosyal medyada gündeme getirmek etki gösterebilir. Zira Türkiye'deki şirketler mahkemeden çok müşteri kaybetmekten korkuyor.