erdym

Üstün
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Elimde şu an kasası falan hak getire, anakartı tamamen açıkta duran bir Apple TV 3 var. Şuna biraz teknik vakit ayırınca Apple'ın aslında ne kadar büyük bir donanım israfına imza attığını çok net görüyorsunuz. Bugün piyasada Raspberry Pi Zero 2W gibi cihazlar 1000–1200 TL bandında, Pi 3B ise 2.000 TL civarında satılıyor. Buna karşılık bu Apple TV'leri ikinci elde 200–300 TL gibi komik rakamlara bulabiliyorsunuz. Benimki kasası kırık hâlde 50 TL'ye geldi. Asıl acı olan kısım şu: İçindeki donanım, o bin küsur liralık Sbc'lerin çoğunu rahatlıkla cebinden çıkarır.

Cihazın içindeki A5 çipi hâlâ çoğu tek kart bilgisayarla yarışabilecek seviyede. Özellikle powervr SGX543MP2 grafik birimi, düşük seviye Sbc'lerle kıyaslandığında resmen canavar. Teknik olarak Zero 2W'dan bariz şekilde daha iyi bir grafik performansı sunuyor, GPU ağırlıklı senaryolarda ham güçte Pi 3B'ye yaklaşabiliyor. Yani ortada “zayıf donanım” falan yok. Ama Apple ne yapmış? Bu gücü almış, tamamen kendine özel ve dışarıya kapalı bir yazılımla mühürlemiş.

Sorun sadece yazılımsal da değil. Apple bu cihaz “kurcalanmasın” diye bilinçli olarak her katmanı kilitlemiş. kalıcı olarak boot zincirine müdahale etmek, shsh doğrulaması yüzünden Apple'ın sunucularından onay almadan mümkün değil. Kendi satın aldığınız donanımı, Apple izin vermediği sürece tam anlamıyla kullanamıyorsunuz. App Store yok, dışarıdan uygulama yükleme yolu kapalı. Fiziksel tasarımda bile bu yaklaşım var; HDMI ile servis USB'sini aynı anda rahatça takmak neredeyse imkânsız. Mühendislik olarak son derece güçlü bir çip, kapalı ekosistem inadı yüzünden fiilen e-atığa dönüşmüş durumda. Bugün bu cihazla yapabildiğiniz tek şey eski Apple TV film içeriklerini açmak; platform desteği kesildiği için YouTube bile yok. Oysa bu donanım özgür bırakılmış olsa neler olurdu? Gayet stabil bir PS1 emülatörü olurdu, düşük güç tüketimli bir akıllı ev merkezi olurdu, küçük ama güçlü bir Linux terminali olurdu. Ama Apple'ın yaklaşımı net: “ben ne kadar izin verirsem o kadar kullanırsın.” e-atığı önleme iddiasıyla şarj cihazını bile kutudan çıkaran bir şirketin, bu noktadaki gerçek yüzünü görmek zor değil.

Bu kilitleri aşmak için bugüne kadar çok şey denendi. Ben özellikle NAND meselesine takıldım. İşlemcinin dfu seviyesinde istismar edilebilen fault injection Exploit'ini pico 2 kullanarak modchip benzeri bir yöntemle tetiklemeyi başardım. USB hattı üzerinden elektriksel zorlama yaparak imzalı yazılım kontrolünü bypass ettim; yani kapıyı araladım. Dfu moduna zorlamak için NAND bacaklarına kısa devre yapmaya kadar gittim. Ancak asıl duvar burada başlıyor: Exploit başarılı olsa bile NAND hâlâ kriptografik olarak kilitli. Apple'ın mühürlü hafıza yapısı yüzünden NAND üzerine kalıcı veri yazamıyorsunuz. Bu da sistemi mecburen RAM üzerinden boot etmeye zorluyor. Sorun şu ki RAM zaten ucu ucuna yetiyor; içine hem işletim sistemini, hem sürücüleri hem de emülatörü sığdırmaya çalışmak pratikte imkânsız. Üstüne bir de Apple'ın kapalı devre sürücülerini ekleyin. CPU'yu kandırsanız bile HDMI sesi ya da GPU'yu tam performansla kullanmak için gereken binary Driver'lar NAND'daki orijinal, imzalı yapıya bağımlı. NAND'a kalıcı yazamadığınız sürece yaptığınız her şey geçici, kırılgan ve pamuk ipliğine bağlı kalıyor.

bir de şimdi bazı arkadaşlar gelip "cihaz kaç yıllık, güncelleme desteği kesildi tabii ki kilitli olacak" falan diye anlatmasın boşuna. Mevzu güncelleme alıp almaması değil, mevzu donanımın tapusunun kimde olduğu. Bugün 10-12 yıllık Android cihazların da güncelleme desteği kesiliyor ama Bootloader kilidini açıp içine istediğimiz sistemi kurabiliyoruz; cihazı bir şekilde hayatta tutuyoruz. Apple ise desteği kestiği cihazın kapılarını öyle bir kilitliyor ki, o güçlü donanım resmen bir çöp yığınına dönüşsün, gidip yenisini alalım istiyor. Android tarafında aşabildiğimiz bu engellerin Apple tarafında birer "donanım hapishanesine" dönüşmesi tamamen bilinçli bir strateji. özetle: Apple bu donanımı teknik olarak öldürmemiş, bilerek kilitlemiş. Sonuç; hala güçlü olan bir cihaz, şu an YouTube bile oynatamıyor.

Meraklıları için Raspberry Pi 3B ile Apple TV 3 boyut olarak karşılaştırması:
1769871750025.webp

Apple TV'de bu GPU ve CPU ile anlık kullanabildiğiniz uygulamalar (Reset atarsanız netflix sonsuza dek gidiyor :D):
1769871878481.webp

Son düzenleme:
Ellerinize sağlık hocam, burada gayet güzel bir yere değinmişsiniz.

Aynısını Mac'lerde görebiliyoruz. Gayet güçlü donanıma sahip olan Mac cihazları MacOS kapanı yüzünden potansiyellerinin altında kalıyor. MacOS'i kötülemiyorum asla, benim de tercih ettiğim sistemlerden biridir MacOS. Görünüm olarak gayet kaliteli, akıcılık desen muazzam ve animasyonları da segmentinde lider. Son kullanıcı için mükemmel deneyim sunan bir sistem. Ancak Apple, MacOS uyumluluğu adı altında cihazları upgrade edilemez bir şekilde tasarlıyor. Aynı şekilde, Mac ve MacBook aygıtlarının güçlü donanımları da tamamen MacOS'e bağlı. Bunu da verdiğiniz Android cihaz örneğine benzetebiliriz. 8 senelik eski Windows laptopların desteği kesilse bile ek SSD ve RAM bellek takviyesi ve en son sürüm sistem kurarak, hatta destekleyen modellerde işlemci değiştirerek hayata döndürebiliyoruz. Ancak Mac'lerde pek mümkün değil hatta MacBook aygıtlarında depolama birimi ve RAM bellek bile anakarta lehimli olduğu için Windows bilgisayarlar gibi rahatça sistem yükseltmesi yapamıyorsunuz.

Mesela Windows Laptop'larda ben depolama alanına hiç bakmam. Sonradan yükseltebilirim çünkü. Mesela üniversitede kullanmak için ucuz fiyata düşük depolama ve RAM belleğe sahip bir bilgisayar alıp sonradan ilave SSD ve RAM yükseltmesi yapabilirsin. Ancak MacBook alırken "düşük sistem alayım sonradan yükseltirim" mantığında ilerleyemiyorsun çünkü donanım yükseltilebilir değil. Alırken yükseğini almak zorundasın ki Apple burada 256GB depolama ile 512GB depolama arasındaki fiyat farkını on binlerce lira yapabiliyor.

Apple biraz böyle hocam, kapalı kutu, kapalı ekosistem, donanımı da sonuna kadar zorlamadan akıcılığın kilidini açmış gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:

Aynısını Mac'lerde görebiliyoruz. Gayet güçlü donanıma sahip olan Mac cihazları macOS kapanı yüzünden potansiyellerinin altında kalıyor. Aynı şekilde, Mac ve MacBook aygıtlarının güçlü donanımları da tamamen MacOS'e bağlı. Bunu da verdiğiniz Android cihaz örneğine benzetebiliriz. 8 senelik eski Windows laptopların desteği kesilse bile ek SSD ve RAM bellek takviyesi ve en son sürüm sistem kurarak, hatta destekleyen modellerde işlemci değiştirerek hayata döndürebiliyoruz.

Apple biraz böyle hocam, kapalı kutu, kapalı ekosistem, donanımı da sonuna kadar zorlamadan akıcılığın kilidini açmış gibi.

Mac ve alt nesil cihazlarda aslında Intel işlemci gibi şeylerle bu sınırı rahatlıkla aşmak mümkün ama burada öyle bir saçmalık var ki tarayıcısı veya yükleyicisi bile olmayan bir cihazdan bahsediyoruz :D

Mac ve alt nesil cihazlarda aslında Intel işlemci gibi şeylerle bu sınırı rahatlıkla aşmak mümkün ama burada öyle bir saçmalık var ki tarayıcısı veya yükleyicisi bile olmayan bir cihazdan bahsediyoruz :D
Apple TV zaten ayrı bir konu hocam :D

Desteği kesildikten sonra zaten azıcık olan kapasitesini daha da kaybediyor. Çok da modifiye edilebilir de denemez, lehim işleri ile uğraştırır ki dediğiniz gibi kapalı sistem olduktan sonra yükseltme işlemleri de boşa çıkacaktır.

Yani yaklasik 200-300 yillik kapitalizm ve 100 yillik emperyalizmin urun mantigi. Genel olarak su an Dunya boyle degil mi zaten? Muhendisinden Ar-Ge'sine kadar para harcayarak yaptigi bir urunu cogu sirket para kazanmak icin satiyor zaten. Ote yandan Google'in ana olayi urun satmaktan ziyade veri toplamak. Tam olarak Apple ile benzer gelir kalemlerine sahip degiller. O da veri toplayabilmek icin her yolu deniyor mesela Apple'in aksine.

Aynısını Mac'lerde görebiliyoruz. Gayet güçlü donanıma sahip olan Mac cihazları MacOS kapanı yüzünden potansiyellerinin altında kalıyor. Aynı şekilde, Mac ve MacBook aygıtlarının güçlü donanımları da tamamen MacOS'e bağlı. Bunu da verdiğiniz Android cihaz örneğine benzetebiliriz. 8 senelik eski Windows laptopların desteği kesilse bile ek SSD ve RAM bellek takviyesi ve en son sürüm sistem kurarak, hatta destekleyen modellerde işlemci değiştirerek hayata döndürebiliyoruz. Ancak Mac'lerde pek mümkün değil hatta MaBook aygıtlarında depolama birimi ve RAM bellek bile anakarta lehimli olduğu için Windows bilgisayarlar gibi rahatça sistem yükseltmesi yapamıyorsunuz.

Mac ve MacBook'un aliniyor olmasinin nedenlerinden birisidir macOS. Son kullanicinin yuzde 95'i falan bunlara dikkat etmiyor. Isini yapan adam sorunsuz ve sacma sapan hatalarla ugrasmadigi bir OS istiyor. Linux kadar da zorlanmak istemiyor. Apple'in bu urunleri satabiliyor olmasinin ana nedeni zaten OS ile donanimin bu kadar birbirine bagli olmasi. Bu tutumu savunmuyorum da Dunya'da sirketlerin ayni zamanda devletler tarafindan yonetildigini goz onune aldigimizda bu dedikleriniz icin komple farkli bir Dunya ve sirket mentalitesi lazim maalesef.

Mac ve MacBook'un aliniyor olmasinin nedenlerinden birisidir macOS. Son kullanicinin yuzde 95'i falan bunlara dikkat etmiyor. Isini yapan adam sorunsuz ve sacma sapan hatalarla ugrasmadigi bir OS istiyor. Linux kadar da zorlanmak istemiyor. Apple'in bu urunleri satabiliyor olmasinin ana nedeni zaten OS ile donanimin bu kadar birbirine bagli olmasi. Bu tutumu savunmuyorum da Dunya'da sirketlerin ayni zamanda devletler tarafindan yonetildigini goz onune aldigimizda bu dedikleriniz icin komple farkli bir Dunya ve sirket mentalitesi lazim maalesef.
MacBook'u seviyorum zaten hocam yanlış anlaşılmasın, MacOS de gayet stabil ve 3D modelleme veya karmaşık grafik düzenleme işlerini yerine getiriyor. Ancak donanımsal olarak upgrade edilebilirliği çok az. Ki öyle olsaydı da çoğu kişi yeni MacBook tercih etmek yerine elindeki MacBook modellerini upgrade ederdi. Apple için mantıklı olan bir strateji. Ancak göz önünde pat diye yapıldığı zaman kişiyi markadan soğutup rakip markaya müşteri yaratmış olur. Bu işin de bir sanatı oluyor markalar için. Apple bu sanatı Apple TV aygıtında yerine getirememiş gibi :D

MacBook'u seviyorum zaten hocam yanlış anlaşılmasın, MacOS de gayet stabil ve 3D modelleme veya karmaşık grafik düzenleme işlerini yerine getiriyor. Ancak donanımsal olarak upgrade edilebilirliği çok az. Ki öyle olsaydı da çoğu kişi yeni MacBook tercih etmek yerine elindeki MacBook modellerini upgrade ederdi. Apple için mantıklı olan bir strateji. Ancak göz önünde pat diye yapıldığı zaman kişiyi markadan soğutup rakip markaya müşteri yaratmış olur. Bu işin de bir sanatı oluyor markalar için. Apple bu sanatı Apple TV aygıtında yerine getirememiş gibi :D

Yukseltilememe olayina ben de katiliyorum kesinlikle. Hadi RAM icin neyse de SSD kesinlikle anakarta gomulu gelmemeli. M islemcilerde RAM dogrudan islemciye gomulu geliyor zaten. Hem alandan tasarruf sagliyor hem de performansa dogrudan etki ediyor ama SSD kabul edilebilir gibi degil. Bunu yapiyorsa da RAM veya SSD yukseltmesi icin bu kadar para almamasi gerekiyor.

Yukseltilememe olayina ben de katiliyorum kesinlikle. Hadi RAM icin neyse de SSD kesinlikle anakarta gomulu gelmemeli. M islemcilerde RAM dogrudan islemciye gomulu geliyor zaten. Hem alandan tasarruf sagliyor hem de performansa dogrudan etki ediyor ama SSD kabul edilebilir gibi degil. Bunu yapiyorsa da RAM veya SSD yukseltmesi icin bu kadar para almamasi gerekiyor.

Mesela bu cihazda bahane sunamazlar çünkü bilinçli bir kısıtlama mevcut. Sen ilk başta belki buna uygulama desteğini App Store olmadan getirdin fakat bunu değiştirebilirdin sonuçta içinde ki özel bir donanım değil bildiğimiz A5 çipini alıp bu cihaza koyuyorsun hatta utanmadan üst bir revizyon çıkarıp daha da kısıtlı bir hale getiriyorsun. Mesela blackbox Jailbreak bazı revize modellerde host shield olmadan yapılamıyor. Halihazırda Apple TV 4 ile gelen App Store özelliğini bu cihaza da entegre etmek çok zor olmamalıydı ama Apple bunu yapmadı ve insanlar da ses çıkarmak yerine tıpış tıpış üst modele razı oldu peki fark ne? App Store ekledik ya :D