tear

Üstün
Makaleler
34
Aşk beynimizde bizi başka birine bağlayıp üremek için tasarlanmış kimyasal bir reaksiyondur. Aşk, bir eş bulma ve üreme yönündeki evrimsel dürtülerimizin bir manipülasyonundan ibarettir. Aşk, size iltifat eden, kusurlarınızı ve eksikliklerinizi tamamlayan birini bulmakla ilgilidir.

Yani aşk bir bakıma, ihtiyaçlarımızı karşılaması ve çıkarlarımızı karşılaması için başka birine baktığımız manipülatif ve bencil bir eylem olabilir. Başka bir deyişle aşk, bir başkasının bizi mutlu edeceğini ve tamamlayacağını düşünerek kendimizi kandırdığımız bir tür kendini kandırma olarak görülebilir. Bu anlamda aşk saf ya da erdemli bir duygu değil, çıkarcı ve rahatına düşkün bir duygudur.

yok.webp

Annelik içgüdüsü de bir evrimsel dürtü, annemiz bizi seviyor. Ve annemizin bizi sevmesi de beyindeki bir takım kimyasal reaksiyonlar sayesinde oluşuyor. O zaman annemiz bizi gerçekten sevmiyor mu? Tâbi ki de seviyor. Çıkarcı olmayan hiçbir duygu yoktur, aşk da gerçektir. Karşınızdaki bireyi çekici bulmak, onun sizin cinsel içgüdünüzü dürtülemesi buna engel değil. Olaya dediğiniz gibi bakarsak şahsi fikrim hiçbir duyguya gerçek diyemeyiz.

Şuna katılıyorum, kimse kimseye bir çıkarı olmadan aşık olmaz. Bir hatunu gördüğünde onunla ömür boyu yaşamak isteme sebeplerinin arasında cinselliğin olmaması kaçınılmaz. Tâbi ki de çıkar söz konusu, ama bu onu gerçek dışı yapmaz. (Bence)

Aşk geçici fakat gerçek bir duygudur fakat hakikat sadakattir. Aşk geçer gider fakat sevgi ve şevkat kalıcı olur eğer doğru koşullar sağlanırsa.

Başka bir deyişle aşk, bir başkasının bizi mutlu edeceğini ve tamamlayacağını düşünerek kendimizi kandırdığımız bir tür kendini kandırma olarak görülebilir.
Görülemez. Kendini sevmeyen başkasını sevemez, kendi mutlu olmayan başkasını mutlu edemez.
ihtiyaçlarımızı karşılaması ve çıkarlarımızı karşılaması için başka birine baktığımız manipülatif ve bencil bir eylem olabilir.
Yine hayır, olamaz. Karşılıklı ihtiyaç karşılama ve çıkar var, evet ancak burada anahtar kelime 'karşılıklı'dır. Böyle bir durumda manipülasyondan veya bencillikten bahsedilemez. İki tarafın da ortak mutluluğu esastır. Diğer türlüsü aşk değil parazitliktir.

Aşk dediğiniz şey çizgi filmlerdeki gibi büyülü bir şey değildir, yoğunlaşmış ve güçlü bir sevgidir. Önemsemektir. Aşk bu sekilde tanımlandığında gerçek bir duygudur.

Aşk beynimizde bizi başka birine bağlayıp üremek için tasarlanmış kimyasal bir reaksiyondur. Aşk, bir eş bulma ve üreme yönündeki evrimsel dürtülerimizin bir manipülasyonundan ibarettir. Aşk, size iltifat eden, kusurlarınızı ve eksikliklerinizi tamamlayan birini bulmakla ilgilidir.

Yani aşk bir bakıma, ihtiyaçlarımızı karşılaması ve çıkarlarımızı karşılaması için başka birine baktığımız manipülatif ve bencil bir eylem olabilir. Başka bir deyişle aşk, bir başkasının bizi mutlu edeceğini ve tamamlayacağını düşünerek kendimizi kandırdığımız bir tür kendini kandırma olarak görülebilir. Bu anlamda aşk saf ya da erdemli bir duygu değil, çıkarcı ve rahatına düşkün bir duygudur.

Merhaba. Bu dediğiniz üremek için tasarlanmış kimyasal bir reaksiyonu cinsel içgüdü veya libido olarak tanımlanırsa daha doğru olur. Aşk içerisinde cinsel çekimin bulunması onun böyle tanımlanılması anlamına gelmez diye düşünüyorum. Ama dediğiniz diğer bir şey kısmen doğru. Hayatımın aşkını bekliyorum diye gezen insanların beklentisi içerisinde onu o kişinin hep mutlu edeceği ve onu tamamlayacağını düşünmesi.. Ama bunu bencil bir duygu değil de sevdiği aşık olduğu kişiyle hep mutlu olabilme hayalini kurma olarak düşünüyorum. Çünkü her kes sevdiği aşık olduğu insanla mutlu olabilmeyi ister ve bu karşılıklı bir şey tabii o kişi beni mutlu edecek diye insan beklemez oturup da. Yani duruma yanlış açıdan bakıyorsunuz. Beklentiyle bu duyguyu karıştırmamanız gerekir diye düşünüyorum.