hargainbunter

Çalışkan
Merhaba,

Asus Prime A620M-K 6400 Mhz OC DDR5 AM5 model anakartımda 1 adet Corsair Vangeance LPX 16 GB 6000 Mhz CL36 DDR5 RAM'im bulunuyordu, aynısından 1 tane daha sipariş geçmiştim. Bugün elime geçti ve montajını yaptım.

Bilgisayarı başlatırken bir problem yaşamıyorum ve RAM'im 32 GB olarak görünüyor, fakat yeniden başlat dediğimde klavyenin ışığı yanmıyor ve hiçbir ekran gelmiyor. Yalnızca fanlar dönüyor ve 10 dakika kadar beklememe rağmen herhangi bir tepki alamıyorum.

Daha sonra güç tuşu ile bilgisayarı kapatıp tekrar açmaya çalıştığımda da açamıyorum.

Desteğinizi rica ederim.

Corsair Vengeance serisi tutulmayan sorunlu bir seri. Haberimiz olsaydı size o ikinci RAM'i aldırtmazdık. BIOS en son 3854 sürümünü yayınlamış, bu sürüme güncellediniz mi? BIOS güncelleyip DOCP profile 1 açık ve kapalı denemek gerekecek sistemi. Clear CMOS işlemi de gerekebilir.

Ekran görüntüsü 2026-05-19 203107.webp

Ekran görüntüsü 2026-05-19 203348.webp

@Ayhan Dönmez

Son düzenleme:
Corsair Vengeance serisi tutulmayan sorunlu bir seri. Haberimiz olsaydı size o ikinci RAM'i aldırtmazdık. BIOS en son 3854 sürümünü yayınlamış, bu sürüme güncellediniz mi? BIOS güncelleyip DOCP profile 1 açık ve kapalı denemek gerekecek sistemi. Clear CMOS işlemi de gerekebilir.

Eki Görüntüle 250668

Eki Görüntüle 250669

@Ayhan Dönmez
Teşekkür ederim hocam, bu seviye beni aşar. Yarın bir bilgisayarcıya götüreyim en iyisi.

Servise gitmeden önce kendiniz BIOS güncellemesi yapabilirsiniz. @Recep Baltaş hocamızın rehber videoları mevcut.

Hocam sanıyorum BIOS son sürüme güncellenmişti, en son açabildiğimde armoury crate BIOS güncellemesi istemişti. Onu gerçekleştirip yeniden başlattığımda görüntü alamadım bir daha. Daha sonra RAM'i tekrar söktüm taktım bir şeyler yaptım tekrar açıldı bilgisayar, ama yeniden başlat diyince o döngüye tekrar girdi.

Armoury Crate BIOS güncellemesi istemez. Siz yine de servise gösterin garanti olsun.
Hocam selamlar tekrardan,

Bugün bir tanıdığım uzmana gösterdim cihazı, ekteki görüntüdeki 3 seçeneği de 2 RAM de takılıyken; True, Disabled ve Disable yaptığımızda Windows açıldı.

Tekrar yeniden başlattığımızda ve kapatıp yeniden açtığımızda ise konuda söz ettiğim problemin ortadan kalktığını gözlemledik.

Daha sonra BIOS'a girip iki rami de 6000 Mhz'ye çıkarttık, bir problem olmadı.

Bu değişiklik sonrası cihazın açılmasını nasıl değerlendirirsiniz?

Kendisi, A620M-K anakartın DDR5 olarak satıldığını ancak giriş seviyesi bir anakart olduğu için RAM'lerin voltajlarıyla alakalı bir problem yaşattığını -o dediği kısmı anlayamadım- belirtti.

Bu arada 2 defa farklı zamanlarda sistem kendini yeniden başlattı. Frekansları 5600'e düşürdüm BIOS'tan bir de böyle deneyeceğim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-05-20 213208.webp
    Ekran görüntüsü 2026-05-20 213208.webp
    225,9 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
Bu anakartı ve elinizdeki RAM'leri satın, B850 anakart ve CL 30 RAM alın, bu şekilde istediğiniz ayarı açarsınız, sistem daha stabil olur.
Peki yeni aldığım RAM'i iade etsem sadece nasıl olur ? Tek RAM ile 6000 Mhz'de sorunsuz çalışıyordu. Tadım kaçtı açıkçası bu durumlardan.

Peki yeni aldığım RAM'i iade etsem sadece nasıl olur? Tek RAM ile 6000 MHz'de sorunsuz çalışıyordu. Tadım kaçtı açıkçası bu durumlardan.

RAM'in değeri CL 36 olduğu için sorun yaşıyorsun, iki tane CL 30 RAM alırsan Turbo açmış gibi olur sistem. Arada çip farkı var, CL36 RAM'ler Micron çip kullanıyor, Micron çip çok tutlmaz performansı iyi değil DDR5 olarak. CL 30 RAM'ler Hynix çip kullanıyor, en performanslı çiptir, yani RAM'lerde de çip muhabbeti var, elinizdeki RAM'leri iade edin ya da satın.