Bilgisayar durup dururken BIOS ekranına girdi

Alper Türk

Deneyimli
Yer
Yaş 35
Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık 2-3 ay önce Samsung 990 Pro heatsink 1 TB modeli aldım 2 adet. 2 slotu da kullanıyorum anakartımda. Lakin son dönemlerde bir anda PC donup, mavi ekran verip BIOS'a giriyor. Bunu çok nadiren yapıyor. Bütün BIOS ayarlarım default ayarlarda, kurcalamayı da sevmiyorum. RAM'ler 6000 MHz onu bile yükseltmedim, 4800 hız ile kullanıyorum. BIOS ekranında bu olay yaşanırken SSD LED'i sönüyor ve 1 adet SSD gözüküyor sistemde. Düzelmesi için de güç tuşuna basılı tutup kapatıp tekrar açıyorum. Bunu uyguladıktan sonra düzeliyor, sistemde çift SSD gözükmeye başlıyor. Hatayı veren SSD'de Windows 11 kurulu bu arada. Bunun sebebi nedir? Garantiye SSD'yi göndereyim mi, gerek var mı? Vatan'dan aldım. Özellikle Chrome açık iken başıma geliyor. Desteğinizi rica ederim bu konuda.

20250527_223057 (1).webp

Son düzenleme:
BIOS SSD'yi algılamıyor. SSD'de sorun var. Garantiye gönderin.

Hocam enteresan tarafı işin, arada bir yapıyor bunu. SSD yazılımı güncel, standart modda kullanıyorum Magician'da. Windows en güncel sürümde. Her şey en güncel sürümde. Bir anda donuyor, BIOS'a atıyor beni. Orada tek SSD gözüküyor. Güç tuşuna basıp kapatıp açmadan düzelmiyor. Hani sürekli de yapmıyor. Ayda belki 1 ya da 2 kere. Tekrar açıyorum bakıyorum çift SSD gözüküyor yine. Sürekli algılamama problemi yapmıyor ama oda garip geliyor bana.

Dedim yazılımsal bir şey mi acaba? Yani Reddit'te biraz araştırdım, kronik sorun diyorlar bazılarında yapıyormuş. İade edende çokmuş. Varsa böyle bir şey iade alır, başka bir marka alırım en kötü. Yani çok da memnunum aslında.

Sağlık testleri de yaptım bu arada, hiçbir sorun gözükmüyor oda enteresan geldi. Verdiği mavi ekran hatasını da tespit edemiyorum, çok hızlı şekilde veriyor bu hatayı ve BIOS'a atıyor o arada.

Son düzenleme:
@Alper Türk, yazılımsal bir şey olduğunu zannetmiyorum, yazılımsal olsaydı sürekli hata verirdi. Büyük ihtimalle kroniktir. Belki verilerde bozuk olabilir.

BIOS yazılım sürümü güncel mi?

BIOS, chipset, Windows güncellemeleri, Magician ve SSD yazılımı aklınıza gelebilecek her şey güncel bilgisayarda. Bu konuda titizim, düzenli güncellerim her şeyi.

Diğer SSD'de hiç sıkıntı olmuyor. Oda aynı marka ve diğer slotumda aktif çalışıyor.

Anakartta mı sorun var desem, Lexar ve Crucial SSD var elimde yedek onlarda hiç sıkıntı olmadı.

Galiba dediğiniz gibi SSD'de sorun var. Vatan'a teslim edeyim diyorum yarın garanti için. @CeF,

Geri
Yukarı Alt