RoaringLion

Üstün
Makaleler
2
Yer
Boşluk
Merhaba,
Az önce ilginç bir durum yaşadım. Bildiğiniz gibi Windows 11, arşiv dosyalarını üçüncü taraf yazılımlar olmadan, dosya gezgini üzerinden açmaya olanak tanıyor. Bilgisayarımın anakartının BIOS sürümünü güncellemek üzere, ASUS'un sitesinden güncelleme dosyasını indirdim. İnen "PRIME-Z790-A-WIFI-ASUS-1611.zip" dosyasını dosya gezginini kullanarak açtım ve içindeki dosyaları masaüstüne taşıdım. Bilgisayarı yeniden başlatıp DEL tuşuna bastım, BIOS'a girdim, F7 ile gelişmiş moda girdim, EZ Flash sayfasını açtım, güncelleme dosyasını seçip bu dosyayı oku dedim ve "Selected file is not a proper BIOS!" hatasını aldım:

1.webp

"PRIME-Z790-A-WIFI-ASUS-1611.zip" dosyasını bir de WinRAR ile açıp içindekileri masaüstüne taşıyıp deneyince hiçbir sorun yaşamadan BIOS sürümü güncellendi. Bu durum hakkında ne düşünüyorsunuz?

1706401611137.webp

Son düzenleme:
Kullanma kılavuzunda USB diye belirtiliyor. Yanındaki EXE de dosya adını değiştirip USB kök dizinine atın diyor. Öyle denediniz mi?

Bakın, zaten güncelleme dosyasını WinRAR ile açarak okumayı başarıp güncellemeyi başarıyla tamamladım. Benim sormak istediğim soru neden windows gezgini ile açınca olmadığı.
Sizin dediğiniz, eski modeller için gerekli bir yöntem. Ayrıntılı bilgi almak için ben de zamanında konusunu açmıştım, yeni anakartlarda direkt SSD/HDD üzerinden güncelleme yapılabiliyor:

Bunun çıkarma işlemiyle bir bağlantısı olmayabilir. Bazen bu arayüzde böyle sorunlar olabiliyor.
Hayret bir şey. Bense başından beri sorunlu olduğu için Windows 11'e kabahat buluyordum. 😅

Dosya gezginini kullanarak arşivden ayıkladığım 1630 sürümünün dosyasını kullanarak yüklemeye çalışırken de hata verdi. Aynı dosyayı WinRAR kullanarak açıp ayıkladım ve tekrar denedim. Sorunsuz bir şekilde yüklendi. Neden böyle olduğuna kesinlikle anlam veremiyorum.

Son düzenleme: