Ekran kartı kullanımı birden yarıya düşüyor

Alperen Biçkin

Çalışkan
Merhaba. Önceden böyle bir sorunum yoktu ama son birkaç aydır bunlar uğrasşıyorum: Ekran kartı kullanımı birden yarıya düşüyor ve FPS'im de yerlere çakılıyor. Size bunu gösterim:

Bunu gibi PUBG en sorunlusu. Diğer oyunlarda ise GPU kullanımı birden yarıya düşüyor. Aklınıza gelen inanın her yöntemi denedim ama düzelmedi. Size tüm görselleri bırakıyorum.

Sistemim:
  • GTX 1050 Ti
  • i7-3770
  • 16 GB(8-8) 1600 MHz RAM
  • Intel M.2 SSD
  • 400W PSU

Dosya Ekleri

• Ekran Aldıntısı.webp
    Ekran Aldıntısı.webp
    114,7 KB · Görüntüleme: 67
  • Ekran Alıntısı.webp
    Ekran Alıntısı.webp
    29,1 KB · Görüntüleme: 59
  • GPU-Z Sensor Log.txt
    GPU-Z Sensor Log.txt
    283,8 KB · Görüntüleme: 37
  • OCCT-241120-092430.webp
    OCCT-241120-092430.webp
    85,4 KB · Görüntüleme: 49
  • 1.gif
    1.gif
    15,5 KB · Görüntüleme: 37
  • 2.gif
    2.gif
    15,5 KB · Görüntüleme: 42
  • ForzaHorizon4_2024_11_24_02_25_38_161.webp
    ForzaHorizon4_2024_11_24_02_25_38_161.webp
    158,5 KB · Görüntüleme: 46
  • ss.gif
    ss.gif
    23,9 KB · Görüntüleme: 47
Son düzenleyen: Moderatör:
Bana işlemci darboğazı gibi geldi. Görev Yöneticisi'ne bakınca da oyun kullanıyor CPU'yu gibi. CPU sıcaklığı da anormal gözükmüyor ama yine de soğutucu bakımı yapılmadı ise temizleyip macun yenileyin derim.

Son düzenleme:
Merhaba. Önceden böyle bir sorunum yoktu ama son birkaç aydır bunlar uğrasşıyorum: Ekran kartı kullanımı birden yarıya düşüyor ve FPS'im de yerlere çakılıyor. Size bunu gösterim:

Bunu gibi PUBG en sorunlusu. Diğer oyunlarda ise GPU kullanımı birden yarıya düşüyor. Aklınıza gelen inanın her yöntemi denedim ama düzelmedi. Size tüm görselleri bırakıyorum.

Sistemim:
  • GTX 1050 Ti
  • i7-3770
  • 16 GB(8-8) 1600 MHz RAM
  • Intel M.2 SSD
  • 400W PSU

Kral selam <3 Diğer forumdaki üyeliğimi silecektim. Seni burada görmek güzel <3
İşlemci %100 yük altında GPU boşta.
-CPU darboğaz yapıyor olabilir.
-CPU sömüren virüs olabilir(hiç sanmıyorum)

Şimdi CPU yükünü olabildiğince hafifletmeye bakalım.Bunu oyun içi grafikleri kısarakta yapıcaz ama önce sistem optimizasyonu yapalım.
Advanced System Care programını beğeniyorum. Promasyon anahtarı ile PRO sürümüne yükseltebilirsin. İnce ayar yapılabiliyor ama yapmadan FREE sürümü ile her şeyi optimize etmesini iste.
GİZLİLİK TEMİZLEMEYİ KAPAT!
WPD çok severim bir kaç yıldır güncelleme almıyor. Başta açık kaynak kodluydu. Program tutunca kapalı koda geçtiler ve ücretli sürüm çıkardılar.
WPD kullanarak 2012 model eski işlemcim ile %27 lik CPU perfromans artışı almışımtım.
1732746959860.webp

Gösterdiklerimi sırasıyla Devre dışı bırak de. Sonra Uygulamalar kısmından işine yaramayan windows applerini sil.
Detaylı anlatım hazırlayamadığım için lütfen kusura bakma.
PUBG'de hangi grafik ayarı CPU ya yük bindiriyor bilmiyorum. Oyun kendisi açıklıyor olabilir. CPU yük bindiren grafik ayarlarını kıs. Bu konuda ChatGPT den yardım alacağım.
ChatGPT çıktısı:

1.​

• Açıklama: Gölge hesaplamaları genellikle CPU tarafından yapılır.
  • Öneri: Gölge ayarını Düşük veya Kapalı yap.

2.​

• Açıklama: Uzaktaki nesnelerin CPU tarafından işlenmesini etkiler.
  • Öneri: Bu ayarı Orta veya Düşük seviyeye indir.

3.​

• Açıklama: Patlamalar ve diğer efektler CPU'ya yük bindirir.
  • Öneri: Düşük seviyede tut.

4.​

• Açıklama: Görüntü işleme sonrası efektleri içerir ve CPU'yu zorlar.
  • Öneri: Düşük seviyeye getir.

5.​

• Açıklama: Kenar yumuşatma işlemi CPU’ya yük bindirebilir.
  • Öneri: Düşük veya Kapalı yap.

6.​

• Açıklama: Çözünürlük ölçeklendirme CPU ve GPU arasında dengeyi etkileyebilir.
  • Öneri: Dinamik Çözünürlük özelliğini açabilir ya da %100’ün altına indirebilirsin.

7.​

• PUBG oynarken arka planda çalışan uygulamaları kapatmak da CPU yükünü azaltabilir.
Bir de benim tavsiyem kare hız sınırını 60 a getirin.
Benim grafik ayarı tavsiyem:
-Texture En yüksek
-Shadow kapalı.
-Efek kapalı.
-Görüş mesafesi sistem izin verdiği sürece en yüksek.
-Post-Processing kapalı
-AA kapalı
-Çözünürlük %100

Sorun işlemci çekirdek sayısı ve ön bellek yüzünden. İş yükü işlemciye ağır geldiği için ekran kartına darboğaz yapıyor. Unigine Heaven- Superpositon- 3DMARK gibi testleri yaptığında aslında sorun olmadığını anlayabilirsin.

Son düzenleme:
Bence problem işlemciden kaynaklı bottleneck olabilir. İşlemcinin gücü ekran kartını tamamen besleyemiyor olabilir.

YouTube'dan baktigimda diğerlerinde böyle bir sorun görünmüyor (aynı bileşenlere sahip olanlar yani).

İşlemcin bu oyuna yetmiyor. 4 çekirdek makineleri ağlatıyor bu oyun.

Sorun işlemci çekirdek sayısı ve ön bellek yüzünden. İş yükü işlemciye ağır geldiği için ekran kartına darboğaz yapıyor. Unigine Heaven- Superpositon- 3DMark gibi testleri yaptığında aslında sorun olmadığını anlayabilirsin.

Bana işlemci darboğazı gibi geldi. Görev Yöneticisi'ne bakınca da oyun kullanıyor CPU'yu gibi. CPU sıcaklığı da anormal gözükmüyor ama yine de soğutucu bakımı yapılmadı ise temizleyip macun yenileyin derim.

Hem ekran kartının hem de işlemciye bakım yaptım. Hatta kartımın güvenlik etiketi üzerinde idi ona kıydım ve güzelce bakımını yaptım bir şey değişmedi. 1650S'e geçmeyi düşünüyorum onda da sorun ayni devam eder mi sizce? Boşuna para vermek istemiyorum.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt