Makaleler
16
Yer
LTAF
Merhaba, halihazırda elektro çalıyorum 1 sene gibi bir süredir ve klavyede gezme konusunda parmaklarım çok hakimleşti bu işe geçen sürede. İstediğim soloları vs. çalabiliyorum vs.

Fakat kafamda hep bir bass çalma aşkı var gitara başladığımdan beri, acaba aklımda olan akustik almak yerine direkt bass mı alsam diye düşünmeye başladım bütçeyi biraz yükseltip ikinci elden. Sizce teori hakkında bir şeyler bilen ve klavyede rahat gezebilen, rahat pena kullanabilen birisi için bass ı öğrenmek en baştan başlıyormuş gibi zor olur mu? Her enstrümanın kendine göre zorluğu var ama biraz hakim olduğum için çalabilirim diye düşünüyorum biraz.

Merhaba, halihazırda elektro çalıyorum 1 sene gibi bir süredir ve klavyede gezme konusunda parmaklarım çok hakimleşti bu işe geçen sürede. İstediğim soloları vs. çalabiliyorum vs.

Fakat kafamda hep bir bass çalma aşkı var gitara başladığımdan beri, acaba aklımda olan akustik almak yerine direkt bass mı alsam diye düşünmeye başladım bütçeyi biraz yükseltip ikinci elden. Sizce teori hakkında bir şeyler bilen ve klavyede rahat gezebilen, rahat pena kullanabilen birisi için bass ı öğrenmek en baştan başlıyormuş gibi zor olur mu? Her enstrümanın kendine göre zorluğu var ama biraz hakim olduğum için çalabilirim diye düşünüyorum biraz.
Ben hiç bass kullanmadım ama bence normal elektrodan çok çok daha kolaydır. Sonuçta 4 tel var, tabii 4 telli modelini alacaksan. Zaten klavyeye hakim olduğun için elinde bir alışkanlık var. Yine de 1 hafta bi' alışma süreci olur, ondan sonra istediğin gibi çalarsın diye düşünüyorum.

Ben hiç bass kullanmadım ama bence normal elektrodan çok çok daha kolaydır. Sonuçta 4 tel var, tabii 4 telli modelini alacaksan. Zaten klavyeye hakim olduğun için elinde bir alışkanlık var. Yine de 1 hafta bi' alışma süreci olur, ondan sonra istediğin gibi çalarsın diye düşünüyorum.
Bana da kolay gibi geliyor ama tabii şimdi her enstrümanın kendine göre zorluğu var. Penayla çalarken ben de çalabileceğimi düşünüyorum ama bass'ın kendine göre has teknikleri fazlasıyla var ve onları öğrenmek gerekecek. Ritim tutma yeteneğim var en azından, ikinci elden bir şey alacağım galiba.

Bana da kolay gibi geliyor ama tabii şimdi her enstrümanın kendine göre zorluğu var. Penayla çalarken ben de çalabileceğimi düşünüyorum ama Bass'ın kendine göre has teknikleri fazlasıyla var ve onları öğrenmek gerekecek. Ritim tutma yeteneğim var en azından, ikinci elden bir şey alacağım galiba.
Teknik öğrenilir hocam, önemli olan klavye alışkanlığı. Ki siz buna sahipsiniz. 2. elden temiz bir şey bulur ve deneyimlersiniz umarım yakın zamanda. Bu arada bass gitar amfisi de alacaksınız, biliyorsunuzdur zaten. Amfiler de bayağı pahalandı.

Teknik öğrenilir hocam, önemli olan klavye alışkanlığı. Ki siz buna sahipsiniz. 2. elden temiz bir şey bulur ve deneyimlersiniz umarım yakın zamanda. Bu arada bass gitar amfisi de alacaksınız, biliyorsunuzdur zaten. Amfiler de bayağı pahalandı.
Ses kartıyla çalıyorum elektroyu ama, oradan bass için çıkış alamaz mıyım hoparlörümden?

Tamamen farklı enstrümanlar tuşe anlamında. Evet, elektrogitar çalmak birkaç avantaj sağlayabilir fakat bassa da önemli bir vakit harcamanız gerekli. Özellikle sağ el anlamında bass başlangıçta çok acılı geçer. Sol elde de yine biraz acı olabilir tel kalınlığı gibi değişimlerden ötürü fakat sağ el kadar değil. Tabii @Yavuz Çetin in de yorumlarını merak ederim bu konuda (kendisi bassisttir.).

Kesinlikle ve kesinlikle dedikleriniz yanlış, doğru düzgün slap yapmak en az 2 yılınızı alır tonu doğru değil diye sızlanırsınız. Ayrıca bassın zor kısmı teknik değil teoridir. Gitar çaldığın için bass çalabilirsin diye bir durum yok. @AutumnPlanet gitarist. Benim bassı alınca cızırtıdan başka bir şey duyulmuyor.

Bass elektro gibi değildir, elektro da bass gibi değildir. Ben bass çaldığım için gitar çalamam. Başka bir gitarist de gitar çaldığı için.

Bana da kolay gibi geliyor ama tabii şimdi her enstrümanın kendine göre zorluğu var. Penayla çalarken ben de çalabileceğimi düşünüyorum ama bass'ın kendine göre has teknikleri fazlasıyla var ve onları öğrenmek gerekecek. Ritim tutma yeteneğim var en azından, ikinci elden bir şey alacağım galiba.

Penayla 2-3 grupta belki düzgün ton alırsın diye düşünüyorum. Diğer gruplarda tizler çok baskın gelir. Rahatsız olursun. Asıl önemli olan finger ve slap, thumb, pop. Finger'ı halledersin ama 1 yıl boyunca muhtemelen sol ve re telinde yapacağın slaplarden ses bile alamayacaksın. Thumb zaten uzun zamanlar istiyor. Bunları göz önünde bulunarak al enstrümanı. Özetle bass ve gitar aynı şeyler değil. Bilinenin aksine aynı ailede bile değiller.

Alacağın bassları buraya at birlikte bakalım. Piyasada berbat çok bass geziyor.

Not: Bahsettiğim süreler tabii ki çalışmayla değişir.