Çözüm Firefox uzun sürede açılıyorsa ne yapılır?

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Herkese merhaba!
Bu çözümde Firefox'un açılmasının uzun sürmesinin olası nedenlerini ve çözümlerini anlatacağım.

- Yanlış/bozuk kurulum
1. Eğer eminseniz uygulamayı kalıntılarıyla temizleyerek tekrar yükleyin.

- Yanlış/bozuk eklentiler
1. Şu sayfaya gidin: about:profiles
2. Firefox'u eklentileri devre dışı bırakıp yeniden başlatın.
3. Sorun çözüldüyse eklentilerden kaynaklı olabilir, eklentilerinizi kontrol edin.

- Yanlış/bozuk profil
1. Şu sayfaya gidin: about:profiles
2. Yeni profil oluşturup onunla başlatın.
3. Sorun çözüldüyse profilinizden kaynaklı olabilir, yeni profile geçmeniz iyi olabilir.

- Sadece GNU/Linux dağıtımları: Normalde Wayland kullanıldığı halde Firefox'un Wayland kullanmaması
Bu sorunun aslında sürüm 121 ve üstü itibarinden olmaması lazım.
Genel çözüm: MOZ_ENABLE_WAYLAND değişkenini 1'e ayarlamak.

-- Örnek yol 1
1. /home/kullaniciadiniz/.pam_environment dosyasını yoksa oluşturun.
2. Dosyayı açın.
3. Şunu dosyaya ekleyin: export MOZ_ENABLE_WAYLAND=1
4. Dosyayı kaydedin.

-- Örnek yol 2
1. Firefox'un .desktop dosyasını bulun, genelde şu olur: /usr/share/applications/firefox.desktop
2. Dosyayı bir KDE ürünüyle grafiksel olarak açacaksanız normal şekilde, diğer türlü kök (root) haklarıyla açın. KDE ürünleri için öyle deme sebebim ise genelde kendileri kaydetmek için zaten şifre ister.
3. Şunu dosyaya ekleyin: MOZ_ENABLE_WAYLAND=1
4. Dosyayı kaydedin.

- Sadece GNU/Linux dağıtımları: Yanlış /etc/hosts yapılandırması
Bazı dağıtımlar kurulum sürecinde ana makine adı istemeyebiliyor bu da herhangi bir ad olmamasına veyahut dağıtımın belirlediğini olmasını sağlarken bazıları kurulumda istiyor ve kullanıcı belirliyor. Sonradan kullanıcı /etc/hostname'i düzenleyerek bunu değiştirdiğinde /etc/hosts'u düzeltmeyi unatabiliyor.
Misal ben openSUSE kurdum, istemedi ve boş kaldı. Sonra /etc/hostname'e kendi istediğim adı girdim.

-- Makine adı olan bir sistem için örnek bir yanlış /etc/hosts yapılandırması:
hosts-yanlış.png

Normalde en azından 127.0.0.1 kısmında localhost.localdomain kısmından sonra ana makine adı yer almalı. Fakat burada o yok.
::1 kısmına da eklenebilir, şahsen ben ekledim ama 127.0.0.1 işimi çözdü.

-- Makine adı olan bir sistem için örnek bir doğru /etc/hosts yapılandırması:
hosts-doğru.png

Görüldüğü gibi burada bu sistemin ana makine adı (opensuse) en azından 127.0.0.1 kısmında yer alıyor, bundan dolayı sıkıntı yok.

Doğrusu ben birinci fotoğraftaki yapılandırmayı ikinci fotoğraftakine çevirerek çözdüm. Ama belki diğerleri de başkalarının işine yarar, kim bilir.

- Sadece GNU/Linux dağıtımları: xdg-desktop-portal ve türevlerinin sıkıntısı
xdg-desktop-portal, xdg-desktop-portal-kde, xdg-desktop-portal-gnome vb. paketler, bu sıkıntıya neden olabilir.
Eğer üsttekiler de çözmediyse son çare onları ya kaldırın ya da kara listeye almayı deneyin. Kaldırırsanız her GNOME, KDE güncellemesinde tekrar yüklenirler, o yüzden init sisteminizde ya da paket yöneticinizde kara listeye almak daha iyi olabilir. Bunları kaldırmak, kara listeye almak bazı uygulamalarda istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Herkese iyi günler, sağlıcakla kalın.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt