Leclerc

Üstün
Yer
Monaco
Formula 1, 2025 takvimini dün itibari ile açıkladı.

2025 sezonu, yine 24 yarıştan oluşacak. Takvime baktığımızda Ramazan için ayar çekildiğini görüyoruz. Ramazan nedeniyle Bahreyn ve Suudi Arabistan'da yapılacak yarışlar nisan ayına transfer edildi. Böylece birkaç yıldır Bahreyn'de başlayan F1 sezonu, 2025 yılında yeniden eski ayarlarına dönecek ve Avustralya'da başlayacak. Ardından Çin'e uğrayacak takımlar, oradan Japonya'ya geçecek. Nisan ayının ortalarına doğru ise Bahreyn'e gelecekler. Sezon bitişi ise, 5-7 Aralık tarihlerinde Abu Dhabi'de olacak.

F1 CEO'su Stefano Domenicali, yaptığı açıklamada: "2025, FIA Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 75. Yıldönümünü kutladığımız özel bir yıl olacak ve yılların mirası olan deneyimler bize güçlü bir takvim hazırlamada yardımcı oldu. Bir kez daha dünya çapında milyonlarca hayranın keyif alacağı birinci sınıf yarışlar, misafirperverlikler ve eğlenceler sunan, dünya çapında 24 inanılmaz mekanı ziyaret edeceğiz. FIA'ya, organizatörlerimize, ev sahibi şehirlere, ve ortaklarımıza; bu programın gerçekleştirilmesinde ve Formula 1 için bir başka harika yıl olma vaadinin güvence altına alınmasında gösterdikleri bağlılık ve destek için minnettarız." ifadelerini kullandı.

İşte takvim:

1713007341250.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
İnan bana bazen çok daha zevk alıyorum bazı spor dallarına göre izlerken. Arada bir izlerim ama çok zevk alırım.
Sorsanız kim hangi takım ne nedir bilmem ama izlemesi zevkli :)

Bazen izlemek güzel olabiliyor ama aksatmadan heyecanla takip edenleri anlayamıyorum arabalar gidiyor işte. (ne kadar zor olduğunun farkındayım)

Şu tarz turnuvalara bizim ülkemizden neden katılan olmuyor? Her ülkeden var, ama biz yokuz.
Aslında pist olarak vardı Türkiye. 2005'ten 2011'e kadar takvimdeydik. Sonra üstüne düşmeyi bıraktılar, para vermek istemediler. 2020 ve 21 sezonunda pandemiden kaynaklı pist krizinden faydalanıp yarış getirdiler, F1'in ihtiyacı olduğu için fena ucuza kapatmışlardı diye hatırlıyorum.

Ne zevk alıyorsunuz anlamıyorum keşke anlayabilsem.
Şimdi şöyle, sporun ruhunu getirdiği regülasyonlarla öldüren bir kuruluş olmasa (FIA) aslında çok eğlenceli olabilecek bir spor. Ben pist üstünden çok pistin arkasındaki teknik kısımla ilgilenmeyi seviyorum. Takımların her problem için farklı yorumlar getirmesi, araçların dizayn edilirken birbirinden farklı olması gibi kavramlar ve yenilikçi çözümleri takip etmek hoşuma gidiyor.

Çok eğlenceli ve takip edilesi sezonlar da var, mesela 2012 sezonu ve 2021 sezonu. Ama maalesef dediğim gibi, 2022'den itibaren gelen yer etkili araçlar sporun ruhuna bir balta daha vurdu, şimdi herkes üstünlük yaratan aracın tasarımından araklama peşinde. Bu yüzden sıkıcılaştığını kabul edebilirim.

30M verseler F1 ile uzun sözleşme yapabilirdik 2022 ve sonrası için. Ödeyemeyiz demişlerdi. 2020 ve 2021 tahmini 130-140 arası gelir elde etmişlerdi. Yani her türlü çıkar ama başka sebepler var artık bizi aşar orası.