Nefs İlmi

Üstün
Makaleler
82
Duolingo'dan başladım da Duolingo'nun tabii ki yetersiz olduğunu biliyorum. Formal şekilde nasıl öğrenebilirim? Yani formalden kastım okul gibi de değil de, daha çok somut adım olarak ne yapabilirim? Film dizi izlemek, müzik dinlemek ok şeyler ama bilgi odaklı olarak, gramer ve kelime odaklı ne yapabilirim? Hangi kaynaklar var vs?

Normalde Fransızcadan nefret ederim, gıcık bir dil. Bir Fransız karşımda sinirli şekilde susmak bilmeden konuşursa ağzına vurasım gelir :D
Ama son 1 haftadır Lacan merakı oluştu bende. Ondan bir Fransızca merakı da patlak verdi :D

Sizdeyim.

Duolingo şöyle.

1735312509926.webp
1735312524911.webp

Fransızca bilmiyorum ama her dili öğrenirken ortak olan birkaç şey var.
1. O dilde sitcomeler izleyin genel olarak günlük konuşma diline aşina olursunuz.
2. Sizin gibi dil öğrenen kişiler ile sosyal medya platformlarından tanışıp birbirinize fayda sağlamaya çalışın.
3. Dil öğrenirken çeviri kullanmaktan çekinmeyin. Birisiyle sıfırdan konuşma başlatıp tamamen çeviri ile konuşabilirsiniz ingilizce öğrenirken bu bana çok fayda sağlamıştı. Bir yerden sonra çeviriye ihtiyaç duymamaya başlıyorsunuz sürekli benzer kelimeleri görmekten.

Fransızca bilmiyorum ama her dili öğrenirken ortak olan birkaç şey var.
1. O dilde sitcomeler izleyin genel olarak günlük konuşma diline aşina olursunuz.
2. Sizin gibi dil öğrenen kişiler ile sosyal medya platformlarından tanışıp birbirinize fayda sağlamaya çalışın.
3. Dil öğrenirken çeviri kullanmaktan çekinmeyin. Birisiyle sıfırdan konuşma başlatıp tamamen çeviri ile konuşabilirsiniz ingilizce öğrenirken bu bana çok fayda sağlamıştı. Bir yerden sonra çeviriye ihtiyaç duymamaya başlıyorsunuz sürekli benzer kelimeleri görmekten.
Hepsi aklımdaydı. Hatta klavye oto çeviri çok güzel. Ama merak ettiğim şu ki, daha gramer ve kelime odaklı ne yapabilirim? Acaba sadece yapay zekayı mı kullansam şu an aklıma geldi.

Ben de Tim diye aratıp bulamıyordum, meğersem hocamız isim değiştirmiş.
Bu arada A1.1 kurslarına gidin derim, online eğitim olanları işini görür.
Aslında aklımda birkaç fikir oluştu. Şimdilik Duolingo ile ilerleyeceğim. Kelime sağlayacaktır bana. Ufaktan gramer de verir illa.
Bu sırada Fransızca çizgi filmler, diziler izleyebilirim. Şarkılar vs. Yapay zeka ile konuşacağım. Yapay zeka bana yardımcı olacaktır dil değişimi olarak. Fransızca Discord gruplarına gireceğim vs.

İngilizce bilginiz ne durumda? Ona göre kaynaklar önerebilirim.

Her şeyden önce:
  • Fransızcadaki sesli harfleri öğrenmelisiniz. Sesleri anlamazsanız duyduğunuzdan cidden bir şey anlamıyorsunuz. Türkçede olmayan belirli sesler mevcut. Tek tek sesleri sırayla ezberlemek yerine yeni bir kelime öğrendiğinizde hemen Wiktionary üzerinden okunuşunu kontrol edebilirsiniz. IPA bilginiz yoksa da şimdilik sadece sesli harfleri öğrenseniz yeterli olur. Her ses için bir makale ve video bulunuyor.
  • Okunuş sistemini öğrenmelisiniz. Kelime öğrendikçe okunmayan harfleri ve harflerin/harf gruplarının nasıl okunduğunu anlıyorsunuz. “Eau” kelimesinin /o/ gibi okunmasını ya da “ouais” kelimesinin /wɛ/ gibi okunmasını görünce şaşırıp kalmazsınız. İstisnaları olsa da belirli kuralları öğrenirseniz çoğu kelimeyi hemen çıkarabilirsiniz. Yeni kelime öğrendiğinizde tuhaf harflerin yan yana nasıl geleceğini hatırlamak yerine direkt aklınızdaki telaffuz ile kelimeyi yazabilirsiniz. Okunuşu bilmeyince yeni kelimeleri hatırlamak cidden çok zor oluyor.
  • R sesini biraz ilerledikten sonra çalışabilirsiniz. Başta çok denemenize gerek yok ama ileride öğrenmezseniz “quatre” gibi kelimeleri okurken çok zorlanırsınız.
  • Kelime bilgisi için Duolingo’yu İngilizce olarak kullanırsanız 5000’den fazla kelime öğretir. B2 seviyesine kadar gidiyor. Anki uygulaması da kullanılabilir. Ana yöntem olmaz ama hobi olarak birçok kelime öğrenebilirsiniz.
  • Yeni başlarken film izlemeniz ancak sinir eder. Gidip 1 saatte 5000 tane kelimeye bakmanız pek olası değil. Baksanız da birkaç tanesini bile zor hatırlarsınız. Müzik dinleyebilirsiniz. Hem telaffuzlar aklınıza yerleşir hem de kelimeleri öğrenirsiniz.
  • Biraz ilerledikten sonra haber okuyabilirsiniz ve haber dinleyebilirsiniz.
  • Konuşulan Fransızcada çoğu ses yutuluyor. “E” harfinin telaffuzu ile ilgili kuralı yakın zamanda incelemenizi öneririm. Çeşitli şekillerde okunabiliyor. Sokakta konuşan birisini anlamazsanız henüz dert etmenize gerek yok. “Je fais” derken “e” yutulunca birden “şfe” gibi telaffuz ediliyor. Böyle yazmak doğru olmasa da anlamanız için yazıyorum: “Jö fe” yerine “Şfe” gibi bir şey duyuyorsunuz. Zamanla bunlara da alışıyorsunuz.

İngilizce bilginiz ne durumda? Ona göre kaynaklar önerebilirim.

Her şeyden önce:
  • Fransızcadaki sesli harfleri öğrenmelisiniz. Sesleri anlamazsanız duyduğunuzdan cidden bir şey anlamıyorsunuz. Türkçede olmayan belirli sesler mevcut. Tek tek sesleri sırayla ezberlemek yerine yeni bir kelime öğrendiğinizde hemen Wiktionary üzerinden okunuşunu kontrol edebilirsiniz. IPA bilginiz yoksa da şimdilik sadece sesli harfleri öğrenseniz yeterli olur. Her ses için bir makale ve video bulunuyor.
  • Okunuş sistemini öğrenmelisiniz. Kelime öğrendikçe okunmayan harfleri ve harflerin/harf gruplarının nasıl okunduğunu anlıyorsunuz. “Eau” kelimesinin /o/ gibi okunmasını ya da “ouais” kelimesinin /wɛ/ gibi okunmasını görünce şaşırıp kalmazsınız. İstisnaları olsa da belirli kuralları öğrenirseniz çoğu kelimeyi hemen çıkarabilirsiniz. Yeni kelime öğrendiğinizde tuhaf harflerin yan yana nasıl geleceğini hatırlamak yerine direkt aklınızdaki telaffuz ile kelimeyi yazabilirsiniz.
  • R sesini biraz ilerledikten sonra çalışabilirsiniz. Başta çok denemenize gerek yok ama ileride öğrenmezseniz “quatre” gibi kelimeleri okurken çok zorlanırsınız.
  • Kelime bilgisi için Duolingo’yu İngilizce olarak kullanırsanız 5000’den fazla kelime öğretir. B2 seviyesine kadar gidiyor. Anki uygulaması da kullanılabilir. Ana yöntem olmaz ama hobi olarak birçok kelime öğrenebilirsiniz.
  • Yeni başlarken film izlemeniz ancak sinir eder. Gidip 1 saatte 5000 tane kelimeye bakmanız pek olası değil. Baksanız da birkaç tanesini bile zor hatırlarsınız. Müzik dinleyebilirsiniz. Hem telaffuzlar aklınıza yerleşir hem de kelimeleri öğrenirsiniz.
  • Biraz ilerledikten sonra haber okuyabilirsiniz ve haber dinleyebilirsiniz.
  • Konuşulan Fransızcada çoğu ses yutuluyor. “E” harfinin telaffuzu ile ilgili kuralı yakın zamanda incelemenizi öneririm. Çeşitli şekillerde okunabiliyor. Sokakta konuşan birisini anlamazsanız henüz dert etmenize gerek yok. “Je fais” derken “e” yutulunca “je” kısmı “ş” gibi telaffuz edilirken “fais” kısmı da “fe” gibi telaffuz ediliyor. Böyle yazmak doğru olmasa da anlamanız için yazıyorum: “Jö fe” yerine “Şfe” gibi bir şey duyuyorsunuz. Zamanla bunlara da alışıyorsunuz.
Bahsettiğin ses farklılıklarının farkındayım aslında. Normalde de Stromae, Zaz dinleyen biriyim. Bunun yanında Zaz'ın Que Vendra, Je Veux, Le passants şarkılarını söyleyebiliyorum. Yarısına kadar ama, ondan sonra nefes yetmiyor :D

Bir Discord sunucusunda (French friendly French) Anky için 5000 kelimelik veri buldum. Ona bakabilirim. Hobi niyetine tabii, yoksa kalkıp da dediğin gibi 5000 kelimeyi hatırlayacak değilim.

Gramer için su siteyi önerdiler orası, beğendim gibi: Learn French - French for Beginners - Lawless French

Ben hayatımda pek İngilizce görmedim. Max oyunlardan aldım. Okulu saymıyorum, liseyi. Yani öyle ahım şahım yok. Ama anlarım yani. Sadece kelime eksiğim var. Kelime eksikliğim olmasa şakır şakır konuşurum.

Burası fena değil. Kwiziq sitesi, İngilizce olarak favori kaynaklarımdandı. B1-B2 seviyesinden sonra sadece Fransızca kaynak kullanmanızı öneririm.

İngilizce YouTube kanalı olarak Dylane, oldukça güzel anlatıyor. Kendisinin çalışmak için PDF rehberi de var. O sırayla videolara bakabilirsiniz ya da konuları başka yerden kontrol edebilirsiniz.

Fransızcanız az ilerleyince şu iki kanalı kesinlikle öneririm. Seviyenize göre anlatıyorlar:

Hobi niyetine tabii, yoksa kalkıp da dediğin gibi 5000 kelimeyi hatırlayacak değilim.
Günlük 20-25 kelime belirlemeniz yeterli olur diye düşünüyorum.
Ben hayatımda pek İngilizce görmedim. Max oyunlardan aldım. Okulu saymıyorum, liseyi. Yani öyle ahım şahım yok. Ama anlarım yani. Sadece kelime eksiğim var. Kelime eksikliğim olmasa şakır şakır konuşurum.
Yazılı kaynaklarda çeviriyi açabilirsiniz diye düşünüyorum. Dylane, yavaş konuşuyor. Anlayabilirsiniz sanırım. Çok garip kelimeler kullanmıyor.

Fransızca birkaç kitap da önerebilirim.

Fransızca birkaç kitap da önerebilirim.
Le Petit Prince dışında bildiğim yok. :D

Çok teşekkürler bu arada.

İngilizce YouTube kanalı olarak Dylane, oldukça güzel anlatıyor. Kendisinin çalışmak için PDF rehberi de var. O sırayla videolara bakabilirsiniz ya da konuları başka yerden kontrol edebilirsiniz.
Baktım bu kadına aslında, ama, hangi videodan başlayacağım falan gözüm korktu. Şunu mu e-posta'ya almam lazım: