Şehsuvar Kementoğlu

Başarılı
EGS_HogwartsLegacy_AvalancheSoftware_S1_2560x1440-2baf3188eb3c1aa248bcc1af6a927b7e.webp

Eminim çoğu kişi Harry Potter serüvenini filmlerden, kitaplardan bir şekilde izlemiş ve okumuştur. Artık 30'lu yaşlardayım, bugüne kadar çok sayıda film ve dizi izlemiş olsam da bu serinin yeri bende ayrıdır, çocukluğumuz bu hikayeyle geçti.

Bugüne kadar serinin oyunları tek tek yapılmış olsa da aynı evrende başka bir hikayeyle Hogwarts Legacy, 2023 yılında karşımıza çıktı. Ben de birkaç ay önce küçük bir upgrade ile sistemi yeniledikten sonra oyunu deneyimleyip eksileriyle artılarıyla incelemesini yapıp hakkında bazı şeyler yazmak istedim.

Oyun, Harry Potter tarihinden bir asır önce geçiyor, bu yüzden Grindelwald, Voldemort ve Dumbledore gibi karakterler başta olmak üzere diğer bildiğimiz karakterler de haliyle bu oyunda yok. Oyunda kimsenin kolay kolay bilmediği, elde edemediği ve sahip olamadığı kadim büyü adı verilen bir büyü var ve ana hikayemiz bunun etrafında şekilleniyor. Karakterimiz ise okula epey geç bir yaşta, 5.sınıfta kabul ediliyor, bir mektup ile Hogwarts'a çağrılıyoruz ve oyun başlıyor.

Ana görevler, yan görevler, harita keşifleri ve tüm challengelarla birlikte 47 saat süren oynama süresiyle yüzde 100 olarak tamamlamış bulunmaktayım. Tüm oyun boyunca diyalogları hızlı hızlı okuyup, anlayıp geçtiğimi de baz alırsak diyaloglara dokunmadan yaklaşık 50 saatte tamamlanıyor diyebiliriz. İnternetteki bazı bilgilere göre oyunun her şeyini tamamlayarak bitirmek 68 saat denmiş fakat ben bu süreye katılmıyorum, çünkü yüzdelik dilime etki etmeyen haritadaki tüm işe yaramayacak eşya ya da kart veren sandıkları da toplarsak ve diyalogları hızlı geçmeden izlersek bu süre yine 60 saati bulmuyor bile, zira koleksiyon bölümünde de yüzde 90 gibi bir toplama oranım var fakat o da genel yüzde ortalamasına yansımıyor. Şimdi gelelim oyunun artılarına ve eksilerine.

136163.webp

613.webp

Artılar:
  • Grafikler 2023 yılında çıkmış bir oyuna göre gayet tatmin edici seviyede.
  • Müzikler gayet dinlendirici ve güzel, Hedwig's Theme düzenlemesi de güzel olmuş.
  • Oynanış süresi, açık dünya bir oyuna göre gayet yeterli düzeyde.
  • Dünya haritası tatmin edici seviyede büyük, haritanın merkezinde Hogwarts ve alışveriş yapabileceğiniz Hogsmeade yer alıyor. Haritanın geri kalanında, köyler, kasabalar, mezarlar, goblinlerin ve kara büyücülerin yer aldığı kamplar var. Ayrıca canavar toplama bölgeleri, bulmacalar gibi çeşitli etkinlikler de var.
  • Mekan tasarımı mükemmel diyebilirim, kitaplar ve filmlerle örtüşen detaylı ve son derece büyük bir Hogwarts var.
  • Şato başta olmak üzere oyundaki keşif hissini çok sevdim. Herhangi bir yan göreve giderken bile tesadüfen filmlerde gördüğüm yerlerle karşılaşmak güzel bir deneyimdi. Örneğin ortak salonun arka koridorlarında gezerken Sırlar Odası'na açılan büyük tuvalet çeşmesini keşfetmek gibi.
  • Oyunda hızlı seyahat noktaları çok sayıda var, bir de hikâyede ilerledikçe süpürge ve hipogrif sahibi oluyoruz, dolayısıyla uçabiliyoruz ve hızlı seyahatlerle yol alabiliyoruz, oyunun akışkanlığı artıyor bu da son derecede keyifli.
  • Oyunda temel düzeyde RPG ögeleri var. Level sistemi, skill verme, sandıklardan çıkan kıyafetler, bunların nadirlik düzeyi ve upgrade edebilme durumları, çeşitli kostümler edinme, haritanın belirli bölgelerindeki çeşitli canavarları evcilleştirip onlardan topladıklarınızla ihtiyaç odasında craftlama yapıp kıyafetlerin saldırı ve savunma özelliklerini geliştirme, kazandığınız achievelerdeki rünleri kıyafetlere basabilme vb.
  • Zamanla öğrendiğimiz ve kullanabildiğimiz büyüler ise yeteri sayıda var diyebilirim, zaten 4 skill barımız ve her bar için 4 skill koyabilme şansımız var. Toplamda 20 aktif büyü, 6 tane de support büyü mevcut. Buna göre kişisel olarak bütün büyüleri kendi oynama stilinize göre kombin edebiliyorsunuz.
  • Savaş sistemi fena değil, belirli düşmanların belirli zayıf noktaları bulunuyor, bunlara göre savaşmanız gerekebiliyor, bu yüzden skilleri kullanırken combolar yapmak savaşı çeşitlendirip aksiyonlu bir hale getiriyor.
  • İksirler ve bitki üretimleri de var ve savaşırken bunları da kullanabiliyorsunuz fakat bunları yoğun bir şekilde kullandığımı söyleyemeyeceğim, yalnızca yenilenme ve hasar arttırma iksiri kullandım, dikkatli oynayıp doğru zamanda doğru skilleri kullanmak oyun boyunca bana yeterli geldi.
  • Genel olarak oyundaki etkinlik ve çeşitlilik sayısı bana yeterli düzeyde geldi.
Eksiler:
  • Oyunda ciddi derecede optimizasyon problemi var. Ryzen 5600, 4060 Ti ve 32 GB RAM bulunan sistemimde oyunu M.2 SSD'ye kurmama rağmen çok fazla drop yaşadım bunu da grafikleri orta ayarlara alıp DLSS açarak çözdüm. Medium ayarlarda FPS'yi 144'e sabitleyip tüm oyunu minimum droplarla 140 FPS civarında oynadım. Grafiklerin ultra ve medium arasında çok fazla detay kaybı olmaması bir artı olsa da bu sistemde yüksek ayarlarda oynamamak biraz can sıkıcı oldu. Önce VRAM sorunu diye düşünsem de yerli ve yabancı forumlarda 16 GB VRAM'e sahip üst düzey kartlarda da FPS dropları çok fazla olduğunu okudum.
  • Ana hikaye çok ilgi çekici değil, baş düşman yeteri kadar etkileyici, zorlayıcı ve akılda kalıcı değildi, fakat yan görevlerden biri olan Sebastian'ın hikâyesi fena değildi.
  • Hogwarts'ta öğrenciler bol sayıda bulunsa da ve şato canlı gibi gözükse de genel olarak karakterler ve diyaloglar biraz donuk ve ruhsuz.
  • Oyunda Quidditch maçları olmasını çok isterdim fakat koyulmamış.
  • Düşman çeşitliliği biraz sınırlı diyebilirim. Kara büyücüler, bazı saldırgan hayvanlar, goblinler ve inferiler, hepsi bu kadar, düşmanların yapay zekâsı da biraz düşük seviyede.
İncelemeyi genel olarak bu şekilde özetlersek şahsen oyunun artılarının daha ağır bastığını söyleyebilirim. Bir de bu evrene olan sevgim ve özlemim, kaliteli mekân tasarımlarıyla birleşince oyundan büyük oranda keyif almama sebep oldu. Hogwarts Legacy'ye 10 üzerinden 7.5 puan veriyorum.

6221.webp

Son düzenleme:
Güzel inceleme olmuş eline sağlık.
Ben de severek oynamıştım çıktığında yalayıp yutmuştum her şeyi, 7.5-8 veririm.
Özellikle ihtiyaç odası çok titiz yapılmıştı. Özelleştirmeler, hayvanlar, dekorasyon vs vs. Oyunlarda bu tip şeyleri sıkıcı bulsam bile 3-5 saat harcamışımdır bu oyunda o kısımda.

2. oyun üzerinde çalışıyorlarmış zaten umarım optimizasyon ve eksikler giderilir. Max sistemde bile bazı yerlerde feci drop yaşatıyordu.

Ha bir de; Bir gün herkes Slytherin olacak :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel inceleme olmuş eline sağlık.
Ben de severek oynamıştım çıktığında yalayıp yutmuştum her şeyi, 7.5-8 veririm.
Özellikle ihtiyaç odası çok titiz yapılmıştı. Özelleştirmeler, hayvanlar, dekorasyon vs vs. Oyunlarda bu tip şeyleri sıkıcı bulsam bile 3-5 saat harcamışımdır bu oyunda o kısımda.

2. oyun üzerinde çalışıyorlarmış zaten umarım optimizasyon ve eksikler giderilir. Max sistemde bile bazı yerlerde feci drop yaşatıyordu.

Ha bir de; Bir gün herkes Slytherin olacak :D

Elbette kusursuz bir oyun değil ama artıları, eksilerini kapatıyor. İkinci oyun da duyurulmuş. Eksilerin giderilmesini temenni ediyoruz.

Sopayla elektrik atma Simulator'ü. Testler haricinde yüzüne bakmadım.

Sana hitap etmeyen bir oyun olabilir tabii bir şey diyemem ama biraz içi boş bir yorum oldu seninki :)