cagatayozkan

Çalışkan
Merhaba,

3 sene önce sistemimi toplarken fazla bütçem yoktu ekran kartımı eski kasamdaki GTX 1070 kullanarak değiştirmeden aşağıdaki sistemi oluşturmuştum. 20 şubatta 5070 veya 5070 Ti almayı düşünüyorum. Fikriniz nedir darboğaz yaşar mıyım? Power yeter mi?
Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Sistemim;
  • Anakart: MSI MPG Z590 gamıng Plus soket 1200 DDR4 5333 (OC) PCI-e gen 4, M.2 USB3.2 1X 2.5G lan ATX.
  • İşlemci: Intel Core i7 11700K 3.6GHz 1200 pin 16 MB cache işlemci (fansız)
  • RAM: G.Skill Trident Z RGB 32 GB 3600MHz DDR4 RAM (F4-3600C18D-32gtzr)
  • Soğutma sistemi: MSI MAG CoreLiquid 240R V2 2x120mm ARGB fanlı sıvı soğutma sistemi - siyah.
  • Kasa: MSI MAG Forge 101M temperli cam 3X RGB fan 120mm fan ATX oyuncu bilgisayar kasası.
  • Power: Corsair CV series CV750 750W 80+ Bronze siyah 120mm fanlı PSU - 750W.
  • Ekran kartı: GTX 1070.

Oncelikle PSU yeterli. Islemci ise bilgisayari hangi cozunurlukte kullandiginiza gore ne kadar zayif olacagi degisir. Mesela 1080p cozunurlukte bana kalirsa %20-25 arasi bir darbogaz yasanma olasiligi var bu islemci ile. Ama cozunurluk 2k falan olursa o zaman yuk GPU uzerine daha cok binecegi icin bu darbogaz orani daha da duser. 4k ise genel anlamda, darbogaz yasanmaz herhalde diye dusunuyorum.

Bunlara bir de oynayacaginiz oyunlara da bagli. CS2 gibi islemci agirlikli oyunlarda darbogaz yasanabilir. Ama Cyberpunk 2077 gibi GPU agirlikli oyunlarda yasanmayabilir.

Uzun lafin kisasi bu islemci ile darbogaz yasamak istemiyorsaniz GPU uzerine daha cok yuk bindirmeniz gerekir. 2k cozunurlukte bir monitor kullanirsaniz yeterince dengeli olacagini dusunuyorum sahsen.

Oncelikle PSU yeterli. Islemci ise bilgisayari hangi cozunurlukte kullandiginiza gore ne kadar zayif olacagi degisir. Mesela 1080p cozunurlukte bana kalirsa %20-25 arasi bir darbogaz yasanma olasiligi var bu islemci ile. Ama cozunurluk 2k falan olursa o zaman yuk GPU uzerine daha cok binecegi icin bu darbogaz orani daha da duser. 4k ise genel anlamda, darbogaz yasanmaz herhalde diye dusunuyorum.

Bunlara bir de oynayacaginiz oyunlara da bagli. CS2 gibi islemci agirlikli oyunlarda darbogaz yasanabilir. Ama Cyberpunk 2077 gibi GPU agirlikli oyunlarda yasanmayabilir.

Uzun lafin kisasi bu islemci ile darbogaz yasamak istemiyorsaniz GPU uzerine daha cok yuk bindirmeniz gerekir. 2k cozunurlukte bir monitor kullanirsaniz yeterince dengeli olacagini dusunuyorum sahsen.
Çok değerli cevaplar verdiniz teşekkürler. Bende 2 monitör var benq 4 k monitör ve asus 1080p 250 hz monitör. 4k ile genelde witcher 3 gibi ekran kartına yüklenen oyunlar oynayacağım. 1080 ile pubg ve cs gibi oyunlar oynayacağım. Kafamı kurcalayan 1080 p pubg, cs gibi oyunlarda fps drop yaşanır mı? YouTube de 4080 ile 11700k testine denk geldim sorun yaşanmıyor gibi gördüm.

Çok değerli cevaplar verdiniz teşekkürler. Bende 2 monitör var benq 4 k monitör ve asus 1080p 250 hz monitör. 4k ile genelde witcher 3 gibi ekran kartına yüklenen oyunlar oynayacağım. 1080 ile pubg ve cs gibi oyunlar oynayacağım. Kafamı kurcalayan 1080 p pubg, cs gibi oyunlarda fps drop yaşanır mı? YouTube de 4080 ile 11700k testine denk geldim sorun yaşanmıyor gibi gördüm.
Bir sey olmaz, rahatca oynarsiniz. PUBG stabilizasyon dengesizligi ile bilinen bir oyun, onun hakkinda bir sey diyemem. Islemciniz darbogaz yapsa da cok fazla hissetmezsiniz diye dusunuyorum. Ama yine de ileride ekran kartinizi biraz simartarak islemci ile anakarti yukseltseniz de fena olmaz bence.