Galatasaray

Uzman
Yeni bir bilgisayar toplamaya karar verdim. Toplama dediğim muhtemelen 1 seneden fazla sürer toplamam ona göre yorumlarsanız sevinirim. 1 Seneden fazla dediğim işlemciyi alırım, örnek anakartı 3 ay sonra, işte RAM'leri 5 ay sonra gibi gibi. (Maddi durumdan dolayı.)

Sistem genel olarak oyun ve sanal bilgisayar amaçlı kullanacağım.

Bu bağlamda Ultra serisinde 285K mı tercih edil mi yoksa 265K mı?

Neden AM5 düşünmüyorsunuz hocam? Ben de. 265K yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Intel öyle sanıldığı gibi kötü değil ancak 2k veya 4k hikayeli oynuyosanız Intel iş görür ancak rekabetçilerde AMD'den geriye düşüyor epey. Ayrıca belleklere ekstra para harcayıp yüksek hızlı bir bellek alıp ayar yapmanız lazım.

Neden AM5 düşünmüyorsunuz hocam? Ben de. 265K yeterli olacaktır diye düşünüyorum. Intel öyle sanıldığı gibi kötü değil ancak 2K veya 4K hikayeli oynuyorsanız Intel iş görür ancak rekabetçilerde AMD'den geriye düşüyor epey. Ayrıca belleklere ekstra para harcayıp yüksek hızlı bir bellek alıp ayar yapmanız lazım.

AMD genel olarak sevmiyorum bilgisayarlarla ilgilendiğimden beridir. Oynadığım oyunlarda testlere baktım çok bariz farklar yok. O yüzden Intel ve NVIDIA ilişkisi de iyi olduğu için Intel tercih ediyorum. İlk çıktıklarında sıcaklık vs performans sorunları vardı ama şu an galiba giderilmiş o sorunlar. Hız aşırtma ya da extrem performans almak için uğraşmam büyük ihtimal amacım uzun yıllar 4-6 arası idare etsin.

Şu anki sistemimi 2020'de toplamıştım.

Intel 9700K
MSI RTX 3070 Gaming X Trio
Corsair 3200 MHz RAM
1 TB SSD
2K 165Hz Monitör
Corsair 7500 PSU

Direkt Intel almayarak baslayabilirsin.
Maalesef Intel dışında seçenek bakamıyorum.

AMD genel olarak sevmiyorum bilgisayarlarla ilgilendiğimden beridir. Oynadığım oyunlarda testlere baktım çok bariz farklar yok. O yüzden Intel ve NVIDIA ilişkisi de iyi olduğu için Intel tercih ediyorum. İlk çıktıklarında sıcaklık vs performans sorunları vardı ama şu an galiba giderilmiş o sorunlar. Hız aşırtma ya da extrem performans almak için uğraşmam büyük ihtimal amacım uzun yıllar 4-6 arası idare etsin.

Şu anki sistemimi 2020'de toplamıştım.

Intel 9700K
MSI RTX 3070 Gaming X Trio
Corsair 3200 MHz RAM
1 TB SSD
2K 165Hz Monitör
Corsair 7500 PSU

Maalesef Intel dışında seçenek bakamıyorum.

Kisisel tercihe karisamam tabi de Intel - NVIDIA uyumu diye bir sey yok. 9700K aldiginiz donemdeki AMD yok cunku. Islemci pazarinin cogunlugu da AMD'nin elinde zaten. Hatta AMD ile bu sekilde rekabet edemeyecegini anladigi icin kendisi cip uretmekten vazgecip Ultra serisinde TSMC ciplerini kullanmaya basladi Intel. TSMC ile ortaklik kurmasa buralarda da olamazdi. O da ABD hukumetinin ittirmeleri ile oldu tabi.

Kisisel tercihe karisamam tabii de Intel - NVIDIA uyumu diye bir şey yok. 9700K aldiginiz donemdeki AMD yok cunku. Islemci pazarinin cogunlugu da AMD'nin elinde zaten. Hatta AMD ile bu sekilde rekabet edemeyecegini anladigi icin kendisi cip uretmekten vazgecip Ultra serisinde TSMC ciplerini kullanmaya basladi Intel. TSMC ile ortaklik kurmasa buralarda da olamazdi. O da ABD hukumetinin ittirmeleri ile oldu tabii.

O dönemde de Ryzen övülüyordu ama ben Intel tercih ettim. Şu anda da AMD övülüyor ama eskisi kadar bile avantajı yok önceden ucuz ekonomik derlerdi şimdi arasındaki fark 2-3K o yüzden bana göre bir tercih sebebi değil. Performans olarak da bariz devasa farklar zaten yok.

Sen alana kadar yeni seri çıkar. Ben de Ultra 2 serisi işlemci kullanıyorum. Çok iyi.

Muhtemelen öyle olacak. Tek sıkıntı soketleri değiştirmeleri :)

Ekran kartı tarafında anlarım da işlemcide AMD almamak için hiçbir sebep yok. Zaten çok farkları kalmadı ya diyip 1 senede toplamaya kalkarsan sen toplayana kadar Intel 2 yeni soket tanıtır yanına da 3 soket açıklar roadmapinde. Gidip P core E core LPE core atamalarıyla uğraşmakla, bundan dolayı performans kaybetmekle kalırsın. Hala daha yüksek güç tüketimi ve ısınmasından bahsetmiyorum bile. Hatta ve hatta 8 P çekirdeğinden 7'sini devre dışı bırakıyorsun, performansın artıyor :D:D. Bu tarz hebeleliklere ve şimdiden resmi olarak ölü olmuş sokete rağmen alacaksan sen bilirsin.

Ekran kartı tarafında anlarım da işlemcide AMD almamak için hiçbir sebep yok. Zaten çok farkları kalmadı ya deyip 1 senede toplamaya kalkarsan sen toplayana kadar Intel 2 yeni soket tanıtır yanına da 3 soket açıklar roadmapinde. Gidip P Core E Core LPE Core atamalarıyla uğraşmakla, bundan dolayı performans kaybetmekle kalırsın. Hala daha yüksek güç tüketimi ve ısınmasından bahsetmiyorum bile. Hatta ve hatta 8 P çekirdeğinden 7'sini devre dışı bırakıyorsun, performansın artıyor :D:D. Bu tarz hebeleliklere ve şimdiden resmi olarak ölü olmuş sokete rağmen alacaksan sen bilirsin.

Bir bilgisayarı zaten minimum 3-4 sene kullanıyoruz. Hangi kullanıcı bu sene 9. nesil işlemci alıp seneye örnek veriyorum 10. nesile geçiyor? Daha dün izledim bir sürü video ve testleri ısınma problemi adına hiçbir şey kalmamış. Araştırmadan yorum yapıyorsun, ben bunu yapmamak için araştırıyorum fikir alıyorum zaten. Gerek oyun gerek genel performanslara baktım öyle aham şaham şöyle fark var böyle fark var gibi hiçbir fark göremedim izlediğim testlerde.

Bir bilgisayarı zaten minimum 3-4 sene kullanıyoruz. Hangi kullanıcı bu sene 9. nesil işlemci alıp seneye örnek veriyorum 10. nesile geçiyor? Daha dün izledim bir sürü video ve testleri ısınma problemi adına hiçbir şey kalmamış. Araştırmadan yorum yapıyorsun, ben bunu yapmamak için araştırıyorum fikir alıyorum zaten. Gerek oyun gerek genel performanslara baktım öyle aham şaham şöyle fark var böyle fark var gibi hiçbir fark göremedim izlediğim testlerde.

Arkadaşım soğutamadığını söyleyip sistemi satıp AMD topladı. Tabii zevkler ve renkler tartışılmaz başa gelmeden bilinmez.