Cortex

Başarılı
Öncelikle herkese selamlar ve iyi günler dilerim. Daha önce başka bir forumda bu konuda alakasız ve oldukça yanlış bilgiler görmüştüm, o yüzden akıllardaki sorulara açıklık getirmek isterim servis noktasında. Öncelikle konumuz iPhone cihazınızda pil değişimi yapmak istediğinizde bunun ücretli mi yoksa ücretsiz mi olacağı üzerine.

Öncelikle Apple'ın web sitesinde 2 adet sayfada oldukça güzel 2 bilgi var, bunlar da birbirlerini destekler nitelikte.

Birinci sayfa: Pil Servisi ve Geri Dönüşümü

Burada şu şekilde bir ifade var: "İki yıllık garanti, Türkiye'deki tüketici kanunu kapsamındaki haklara ek olarak arızalı bir pil için servis işlemlerini de kapsar. Garanti kapsamı dışındaki durumlarda Apple tarafından pil servis hizmeti verilir. Fiyatlar ve şartlar değişiklik gösterebilir." Bu aslında yoruma açık gibi görünse de öyle olmayan bir ifade. Söylenmek istenen şey bir pil arızalıysa ücretsiz bir şekilde servis verilebilir. Bunun için tabii bu arızanın neden kaynaklandığına bakılmalı. Örneğin bu arıza sıvı kaynaklıysa servis ücretsiz olmaz, ücrete tabii olur çünkü yine Apple'ın web sitesinde yer alan bilgiye göre normal şartlarda sıvı kaynaklı arızalar garanti kapsamına dahil değildir (bkz. iPhone 15 sayfasının en altındaki 3. uyarı "Sıvı temasına bağlı hasarlar garanti kapsamında değildir.").

İki sayfa var ve birbirini destekliyor demiştik. İkinci sayfa ise şu: Pil Onarımı ve Servisi

Burada da şu şekilde bir ifade var: "Garantimiz normal kullanımdan dolayı eskiyen pilleri kapsamaz."

Peki burada anlatmaya çalıştığım şey ne? Ana noktamıza gelelim. Örnek veriyorum 2 yıl olmadan pil sağlığınız %80 seviyesinin altına düştü ve Ayarlar'a girip baktığınızda "Servis" ibaresi görüyorsunuz. Servise gittiniz ve testler yapıldı, pilin donanımsal bir arızası olmadığı ve kullanımdan ötürü bu seviyeye düştüğü fark edildi. Bu pil ücretsiz değişmez (Servis inisiyatif gösterir ya da istisna uygularsa bir nedenden ötürü, bu durum hariç). Bu pilin ücretsiz değişebilmesi için Apple kaynaklı bir arızası olmalı. 2 yıldan sonra pil sağlığınız %80 değerinin altına düşerse zaten ücretsiz değişmez, garanti kapsamında değil. Bunun tek istisnası bu pilin kapsandığı bir servis programı bulunması. Servis programı kapsamına giren bir pilse ve tüm şartlara uyuyorsa, satın alındıktan sonraki 3 yıl içerisinde ücretsiz işlem yapılabilir, fakat şu an hiçbir neslin pili için bir servis programı mevcut değil (bkz. Servis programları).

İlk defa konu açıyorum, hatalarım olduysa kusuruma bakmayın. Bu bilgi ileride işinize yarayabilir ve sizi Apple Destek'i aramaktan kurtarabilir ki Apple Destek'i arayıp sorarsanız size birebir aynı bilgiyi vermekten memnuniyet duyacaklardır. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

500 döngü olmadan %80'ın altına düşerse de ücretsiz değiştiriyorlar fakat zaten normal olarak bir pil 500 döngüde yüzde 80'ın altına düşmeyecek şekilde tasarlanıyor.

Benim eski iPhone SE 900 döngüde hala %83 pil yüzdesine sahipti, yani bu şart da biraz arıza gibi bir şeye giriyor aslında.

500 döngü olmadan %80'ın altına düşerse de ücretsiz değiştiriyorlar fakat zaten normal olarak bir pil 500 döngüde yüzde 80'ın altına düşmeyecek şekilde tasarlanıyor.

Benim eski iPhone SE 900 döngüde hala %83 pil yüzdesine sahipti, yani bu şart da biraz arıza gibi bir şeye giriyor aslında.

Aynen aslında ücretsiz değiştirilmesinin nedeni arıza olması gibi duruyor, zira ben 1500 döngüde yeni %80'in altına inenleri de gördüm.