ShadowLegion

Üstün
Makaleler
1
Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Bir RTX 4070 kullanıcısı olarak genel olarak oyun oyun sizlerin Ray Tracing hakkındaki görüşlerini görmek istedim. Benim kendi görüşüm bazı oyunlarda çok iyi sahneler yaratıp "wow" dedirtirken bazı oyunlarda gölgelendirmeleri kaldırdığı ve görüntüyü bozduğunu fark ettim. Ayrıca RTX 4090 dahil olmak üzere halen günümüz donanımı Ray Tracing için maalesef yeterli değil. Kısaca sizce saf güç olan "rasterization" mu önemli yoksa DLSS, FG gibi teknolojilerle RT açabilmek mi önemli? Ne diyorsunuz? Bu zamana kadar NVIDIA fanı olarak tanımladığım kendimin de bu konuda fikri değişmeye başladı ve saf gücün daha önemli olduğunu ve NVIDIA'nın tekelleştikçe abartılı pahalı kartları piyasaya sürdüğünü düşündüm. Örneğin RX 7900 XTX sadece saf oyun gücü için 1440p çözünürlükte uzun yıllar 200 FPS verebilecek güçte ve RTX 4090'ın yarı fiyatına ve sadece %10-12 kadar performans kaybı var. Yani AMD üst segment GPU piyasasından çekilecek gibi dursa da saf gaming için sanki F/P açısından AMD, Ray Tracing'i bir tarafa atarak daha mantıklı geliyor gibi. Ne diyorsunuz sizler?

Hangi oyun olduğuna göre değişir, örneğin Cyberpunk oynarken RT açmak artık bir zorunluluk gibi geliyor insana ve güzelde gözüküyor ancak Alan Wake 2 de hiçbir şey değişmiyor ama 30FPS düşüş oluyor.

Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Bir RTX 4070 kullanıcısı olarak genel olarak oyun oyun sizlerin Ray Tracing hakkındaki görüşlerini görmek istedim. Benim kendi görüşüm bazı oyunlarda çok iyi sahneler yaratıp "wow" dedirtirken bazı oyunlarda gölgelendirmeleri kaldırdığı ve görüntüyü bozduğunu fark ettim. Ayrıca RTX 4090 dahil olmak üzere halen günümüz donanımı Ray Tracing için maalesef yeterli değil. Kısaca sizce saf güç olan "rasterization" mu önemli yoksa DLSS, FG gibi teknolojilerle RT açabilmek mi önemli? Ne diyorsunuz? Bu zamana kadar NVIDIA fanı olarak tanımladığım kendimin de bu konuda fikri değişmeye başladı ve saf gücün daha önemli olduğunu ve NVIDIA'nın tekelleştikçe abartılı pahalı kartları piyasaya sürdüğünü düşündüm. Örneğin RX 7900 XTX sadece saf oyun gücü için 1440p çözünürlükte uzun yıllar 200 FPS verebilecek güçte ve RTX 4090'ın yarı fiyatına ve sadece %10-12 kadar performans kaybı var. Yani AMD üst segment GPU piyasasından çekilecek gibi dursa da saf gaming için sanki F/P açısından AMD, Ray Tracing'i bir tarafa atarak daha mantıklı geliyor gibi. Ne diyorsunuz sizler?
RT gerçekten fazla abartı bi teknoloji. Evet RT gerekli diyebileceğimiz kısım en alt seviye kartla bile performans kaybını dert etmeden oynayabildiğimiz zaman olur ona da daha çok fark var. Çoğu oyunda zaten doğru düzgün oyun içine entegre edilmiyor. Ne var Cyberpung - Spiderman - Allan Wake 2 var başka düzgün kullanan var mı RT'yi yok. Onda da oyuna başladığın zaman 3-5 aaa ne güzel görsellik var mış diyorsun sonra oyunun 5-10 saat oynadıktan sonra RT açık mıydı değil miydi aklına bile gelmiyor.

Herkese iyi hafta sonları diliyorum. Bir RTX 4070 kullanıcısı olarak genel olarak oyun oyun sizlerin Ray Tracing hakkındaki görüşlerini görmek istedim. Benim kendi görüşüm bazı oyunlarda çok iyi sahneler yaratıp "WoW" dedirtirken bazı oyunlarda gölgelendirmeleri kaldırdığı ve görüntüyü bozduğunu fark ettim. Ayrıca RTX 4090 dahil olmak üzere halen günümüz donanımı Ray Tracing için maalesef yeterli değil. Kısaca sizce saf güç olan "rasterization" mu önemli yoksa DLSS, fg gibi teknolojilerle RT açabilmek mi önemli? Ne diyorsunuz? Bu zamana kadar NVIDIA fanı olarak tanımladığım kendimin de bu konuda fikri değişmeye başladı ve saf gücün daha önemli olduğunu ve NVIDIA'nın tekelleştikçe abartılı pahalı kartları piyasaya sürdüğünü düşündüm. Örneğin RX 7900 XTX sadece saf oyun gücü için 1440p çözünürlükte uzun yıllar 200 FPS verebilecek güçte ve RTX 4090'ın yarı fiyatına ve sadece %10-12 kadar performans kaybı var. Yani AMD üst segment GPU piyasasından çekilecek gibi dursa da saf gaming için sanki F/P açısından AMD, Ray Tracing'i bir tarafa atarak daha mantıklı geliyor gibi. Ne diyorsunuz sizler?
NVIDIA GTS 250 kullanıyordum MudRunner de Full ayarlarda 30 FPS 25 FPS verebiliyordu emektar. Daha sonra kelepir R7 240 buldum kendisi ile aynı FPS değerlerine sahip. Yani eski NVIDIA şimdiki AMD'nin saf gücü gibi düşünebiliriz eski 1080 Ti bile 3060 seviyelerinde saf güce sahip. Artık bundan kısıp yazılıma koyuyorlar bence AMD'nin 8000 serisi daha mantıklı olacak gibime geliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanına DLSS ve FSR gibi yardımcı teknolojiler eklenecekse değer. Tabii ki oyuna bağlı bazı oyunlarda FSR ve DLSS aşırı derecede pikselleştiriyor görüntüyü. Bunun dışında Ray Tracing bence ışık yansımalarını falan hayvani bir şeye çeviriyor.

Ray Traycing'in öyle aman aman bir olayı yok. Işıklandırmalar üzerinde etkileri oluyor, ki bunları gündüz olan zamanlarda adam gibi hissetmiyoruz bile. Asla aradaki performans farkına değecek bir teknoloji değil. RTX 4070 üstü bir karta falan sahip değilseniz bulaşmayın.