Bundan yaklaşık beş sene önce gitar çalmaya başladım, bir ara çok güzel çalıyordum ama son iki senedir elimi hiç sürmedim. Biraz çalışmayla az çok toparladım ama penayla çalmayı beceremiyorum, boş teli bile elim kaymadan çalamıyorum, hiçbir zaman çalamadım. Böyle olması normal mi yoksa parmaklarımı kullanmaya devam mı etmeliyim? @umut hocam siz ne düşünüyorsunuz?
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
Klasik gitar ise çalabilirsiniz elle, sorun olmaz.
Nasıl penayla çalamıyorsunuz. Sağ el, sol el senkronizasyonu mu olmuyor?
Ben de başladığımda penayla hiç çalamıyordum sadece parmağımı kullanıyordum ama elektro'ya geçince başladım çalmaya, senkron bile tutamıyordum fakat alıştım olmayacak gibi olsa da oluyor biraz çalışınca. Tek önerim penayla çalarken tek aşağı vuruş yapmak yerine doğru olan alternate picking denilen aşağı yukarı pena vuruşlarıyla çalmaya alışın.
Ben yanlı öğrenmiştim, ona da alışmam biraz sürdü ama düzenli olarak 1 hafta penayla yavaş yavaş antrenman yapınca hemen eliniz oturmaya başlıyor.
Penayla çalmaya alışırken gam çalmaya vs. kasmayın, şu aşağıda attığım videoda ilk kısımdaki Warmup bölümündeki gibi tablarla deneyebilirsiniz penayla çalmayı, o kadar yavaş girin birkaç güne açılacak rahat olun.
Ayrıca klasik gitarsa gitarınız parmakla devam etmenizde bir sorun yok ama penadan da hiç çalamayacak kadar uzak kalmak iyi değil.
Ben yanlı öğrenmiştim, ona da alışmam biraz sürdü ama düzenli olarak 1 hafta penayla yavaş yavaş antrenman yapınca hemen eliniz oturmaya başlıyor.
Penayla çalmaya alışırken gam çalmaya vs. kasmayın, şu aşağıda attığım videoda ilk kısımdaki Warmup bölümündeki gibi tablarla deneyebilirsiniz penayla çalmayı, o kadar yavaş girin birkaç güne açılacak rahat olun.
Ayrıca klasik gitarsa gitarınız parmakla devam etmenizde bir sorun yok ama penadan da hiç çalamayacak kadar uzak kalmak iyi değil.
Klasik ama penayla gelen ses daha hoşuma gidiyor. Senkronizasyon değil hocam, penayı kontrol edemiyorum. Teller arasında gezdirmeyi beceremiyorum.Klasik gitar ise çalabilirsiniz elle, sorun olmaz.
Ben de başladığımda penayla hiç çalamıyordum sadece parmağımı kullanıyordum ama elektro'ya geçince başladım çalmaya, senkron bile tutamıyordum fakat alıştım olmayacak gibi olsa da oluyor biraz çalışınca. Tek önerim penayla çalarken tek aşağı vuruş yapmak yerine doğru olan alternate picking denilen aşağı yukarı pena vuruşlarıyla çalmaya alışın.
Çok teşekkür ederim hocam. Anladığım kadarıyla tek çare böyle sıkıcı sololar çalmak.
- Makaleler
- 9
Klasik gitar penayla çalınabilecek bir enstrüman değil zaten. Elektro gitar ve akustik gitar pena çalımına uygun.
Pena ile klasik gitarın tellerine uzun vadede zarar verirsiniz.
Benim asıl amacım sonradan elektroya geçmek, hocam. "Klasikle başla sonra elektroya geçersin." klişesine inandım.Fingerstyle sesi bana daha güzel geliyor. Pena elektro'ya gider.
Telleri hard-tension, yine de sorun olur mu?Klasik gitar penayla çalınabilecek bir enstrüman değil zaten. Elektro gitar ve akustik gitar pena çalımına uygun.
- Makaleler
- 9
Benim asıl amacım sonradan elektroya geçmek, hocam. "Klasikle başla sonra elektroya geçersin." klişesine inandım.
Aferin...
Fark etmez, tension'dan bağımsız olarak çalıma uygun değil.
Çala çala oturacak o. Penayı düzgün tutun, elinizi doğru konuma yerleştirin yeter. Spider walk yapabilirsiniz veya her telin her perddesini gez 60 bpm ile. Ayrıca sıkıcı olarak betimlemeyin aklınızda. Gitarı elinize aldığınız her an eğlencelidir bence, eğer gitarı seviyorsanız. Pena kullanmak illa tellere zarar verecektir ama pek önemsemeyin, teller çok pahalı şeyler değil zaten. Elektroya geçecekseniz penaya alışmanız lazım, hem çelik tellerin parmakları ilk başlarda zorlamasıyla hem de penayla uğraşmayın.Klasik ama penayla gelen ses daha hoşuma gidiyor. Senkronizasyon değil hocam, penayı kontrol edemiyorum. Teller arasında gezdirmeyi beceremiyorum.
Elektroyu alacaksanız ama şimdi almayacaksanız yine de penaya alışın, elektro alınca klasikte aşırı fingerstyle şarkılara ya da flamenko ritimlere ilgi duymuyorsanız bir daha ellemiyorsunuz zaten, bizzat örneği ben.Benim asıl amacım sonradan elektroya geçmek, hocam. "Klasikle başla sonra elektroya geçersin." klişesine inandım.
Sıkıcı basit sololarla ilerlerseniz daha rahat öğrenirsiniz, hiç çalamıyorsanız penayla gamları çalmak bile zor oluyor, kafayı yemiştim başta.Anladığım kadarıyla tek çare böyle sıkıcı sololar çalmak.