Max Caulfield

Üstün
Makaleler
15
Yer
Arcadia Bay
Merhaba arkadaşlar. Recep Baltaş abimiz Windows USB'leri için Ventoy kullanılmasını önermiyor. Onun yerine Rufus ile hazırlanmasını öneriyor.

@Recep Baltaş bunun nedeni nedir? Sadece merak ettiğim için soruyorum, kendim de zaten Windows USB'lerinde Rufus kullanıyorum. Ventoy ile 24H2 kurmaya çalışınca disk seçim ekranında kurulum hata veriyor, eski kurulum aracını kullanmam gerekiyor. Ancak önermemenizin tüm sebeplerini detaylı öğrenmek istiyorum.

Merhaba arkadaşlar. Recep Baltaş abimiz Windows USB'leri için Ventoy kullanılmasını önermiyor. Onun yerine Rufus ile hazırlanmasını öneriyor.

@Recep Baltaş bunun nedeni nedir? Sadece merak ettiğim için soruyorum, kendim de zaten Windows USB'lerinde Rufus kullanıyorum. Ventoy ile 24H2 kurmaya çalışınca disk seçim ekranında kurulum hata veriyor, eski kurulum aracını kullanmam gerekiyor. Ancak önermemenizin tüm sebeplerini detaylı öğrenmek istiyorum.
Bazen hata oluşabiliyor (Linux'ta daha fazla olabiliyor) ama ben hiç rastlamadım.

Ben Ventoy kullanıyorum. Win11 24H2'de hata vermişti. Fakat 23H2'de hata vermedi. Keza Win10 22H2'de de sorunsuz kurulum yaptım. Onun haricinde Debian, antiX Linux, MX Linux, Q4OS, Kubuntu, Lubuntu, Linux Mint, Zorin, KDE neon, Arch Linux, EndeavourOS, Fedora gibi birçok ISO'yu sorunsuz şekilde kurdum. Dediğim gibi sadece 24H2'de sorun oldu. Ben Ventoy'u öneriyorum. Çünkü Rufus'ta USB'yi dosya transferi yapmak için kullanamıyorum. Ayrıca yukarıda saydığım tüm işletim sistemlerinin ISO dosyalarını hazır tutuyorum. 24H2'yi de kullanmam olur biter. Zaten Windows denen gudubet sistemi bıraktım kafam rahat. Windows pişmanlıktır, Linux mutluluktur.

Ben Ventoy kullanıyorum. Win11 24H2'de hata vermişti. Fakat 23H2'de hata vermedi. Keza Win10 22H2'de de sorunsuz kurulum yaptım. Onun haricinde Debian, antiX Linux, MX Linux, Q4OS, Kubuntu, Lubuntu, Linux Mint, Zorin, KDE neon, Arch Linux, EndeavourOS, Fedora gibi birçok ISO'yu sorunsuz şekilde kurdum. Dediğim gibi sadece 24H2'de sorun oldu. Ben Ventoy'u öneriyorum. Çünkü Rufus'ta USB'yi dosya transferi yapmak için kullanamıyorum. Ayrıca yukarıda saydığım tüm işletim sistemlerinin ISO dosyalarını hazır tutuyorum. 24H2'yi de kullanmam olur biter. Zaten Windows denen gudubet sistemi bıraktım kafam rahat. Windows pişmanlıktır, Linux mutluluktur.
Eğer Rufus ile Linux ISO'sunu DD olarak yazarsanız USB'nizi dosya transferi amacıyla kullanamazsınız. Windows ISO'larında zaten DD seçeneği yok, direkt ISO modunda yazılıyor. Boş alanı da istediğiniz gibi kullanabiliyorsunuz.

Siz çok Linux ISO'su kullandığınız için Rufus'un tüm alanı bloke ettiğini düşünüyorsunuz ancak durum öyle değil.

Ben Windows ISO'su yazdığım zaman kalan alanı istediğim gibi kullanabiliyorum. Hatta bir kere hazırladığım bir USB'ye istersem başka bir Windows sürümünün dosyalarını hiç tekrar biçimlendirmeye gerek kalmadan yazabiliyorum. Tek yapmam gereken mevcut Windows kurulum dosyalarını silip yeni Windows ISO'sundaki dosyaları atmak. USB'yi Rufus ile bir kere hazırladığım için zaten gereken diğer her şey hallolmuş oluyor.

Linux ISO'ları için Ventoy gerçekten kullanışlı olabilir fakat Windows ISO'larını yazmada Rufus'tan iyisi yok.

Bu programlar yazdıracağınız işletim sistemine göre değişir.

Windows 7 ve altı için, Vista XP dahil: Windows 7 USB/DVD Tool
Windows 8 ve üstü: Rufus
Herhangi bir Linux dağıtımı: balenaEtcher

Bu programlar yazdıracağınız işletim sistemine göre değişir.

Windows 7 ve altı için, Vista XP dahil: Windows 7 USB/DVD Tool
Windows 8 ve üstü: Rufus
Herhangi bir Linux dağıtımı: balenaEtcher
Etcher pek tavsiye edilen bir yazılım değil hocam. ArchWiki'de mesela Etcher önerilmiyor:
etcher contains analytics and first-party advertising.
Türkçesi: Etcher analiz sistemi ve birinci parti reklam sistemi barındırıyor.

Onun yerine Windows altında KDE ISO Image Writer veya Win32 Disk Imager kullanılabilir. Rufus bazı Linux ISO'larında sorun yaratabiliyor, Fedora'da yaşatmıştı bende. Ancak KDE ISO Image Writer veya Win32 Disk Imager kullanılabilir.

Linux'ta ise DD ile Linux ISO'ları USB'ye yazılabilir. Alternatif olarak KDE ISO Image Writer veya GNOME Disk Utility de kullanılabilir (GUI istiyorsanız).

Benim için Ventoy. İçine Hiren, W7, W8.... Windows 11 ISO'ları, 1-2 Linux, Kaspersky Rescue Disk, AOMEI, EASESUS vs. ISO'ları atmışım.
Üstelik sürekli hazırda duracak, dilediğim zaman güncellenecek. Geri zekalı mıyım ki Ventoy ile denemeden Rufus kullanayım?

Tam aksine sadece Windows kurulumu yapacak ve işim bitecek ise neden Ventoy kullanayım? Elbette Rufus.

Son düzenleyen: Moderatör: