1538

Üstün
Makaleler
7
Arkadaşlar selam, uzun zamandır aklımdakileri somut olarak çıkarma isteğiyle yanıp tutuşuyorum, bunu da resim çizerek yapabilirim. En son çocukken kendimce karakalemle ilgileniyordum o zamanlar günümüzdeki kadar fırsat ve imkanımız da yoktu öylece kaldı. Yeteneğim olup olmamasını umursamıyorum rezil de olsa yapacağım bir şeyler. Bir an önce resim çizmeye başlamak ve kendimi bu konuda hobi olarak ciddi anlamda geliştirmek istiyorum. Bunu da günümüzün en büyük aracı yapay zekadan faydalanarak yapacağım tabii ki.

ChatGPT'ye hayal gücümü dökerek basit şekilde, çizebileceğim şekilde bir görsel oluşturmasını istedim, gayet de güzel yansıttı ancak bir sorun var. Çizmeyi bilmiyorum... Doğru yapabilmek için bakarak çizmek durumundayım. Ben de bir süre bu şekilde bakarak kafamdakileri sanatıma dökmeye karar verdim. Bir anda böyle başlayarak beceremeyince soğuyacak mıyım göreceğiz.

Daha çok orman, manzaralar, imgeler, fantastik modeller tarzında çalışmak istiyorum. Çizim türlerini henüz bilmediğimden karar veremedim fakat sulu boya, akrilik ya da yağlı boya tarzında değil. Durumuma göre geçecek olursam ileri aşamalarda neden olmasın diyeyim.
Şimdilik çizim kalemleri işimi görecektir, sonuçta taslağı önce bir çizmek lazım.

Yani şunu yapmak için:

112.webp

Doğal olarak önce bunun çizilmesi gerek:

111.webp

Üstteki dahil yapmak istediğim çalışmalara benzer birkaç çalışma daha atayım:

DALL·E 2024-10-28 01.07.54 - A hand-drawn pencil sketch style of a mystical forest scene, fea...webp
114.webp
fb381a8373cccb46f1bd6d0ba2d87df6.webp

Yıldızlı Gece eseri tarzında öforik bir ormanda gezen, gördükleri karşısında içi kıpır kıpır bir çocuk hayal ettiniz ve kağıda hayalinizde canlandırdığınızı döküyorsunuz. Daha tatmin edici ne olabilir? Bunu yapacak olmanın düşüncesi beni gazlıyor.

Kabaca bu tarzda takılmak istiyorum, en azından kendimi bu konuda keşfedene kadar. Karakalem mi deniyor, psikedelik sanat mı, çizgisel çalışma mı bilmiyorum ama harmanlayacağım gibi görünüyor. Çizim yeteneğim Cin Ali ile ibaret, peçete ile gölgelendirme tekniklerini biliyorum o kadar. Görsellerin başlangıcın bir tık üzerinde olduğunun farkındayım ama yapılmayacak gibi de değiller sanki.

Ayrıca şöyle bir video buldum:

Yarın bunu deneyeceğim, bu şekilde ilerleme tavsiye eder misiniz?

Nereden başlamalıyım? Udemy kursu önerir misiniz yoksa YouTube ve oturup uğraşma ile çözülmeyecek iş değiller midir? Resimle ilgilenen arkadaşlar yorumlarınız nedir? Teşekkür ederim.

İlk başta perspektif gibi optiğin alanına giren kavramları bilmeniz gerekiyor. Işığın klasik fizikteki davranışını bilseniz çok fayda eder resim çizme konusunda.Yapmak istedikleriniz abstract sanata giriyor, o yüzden bunların çoğuna kesin uymanız gerekmez.

Basit şeylerle başlayın. Küp gibi bilindik geometrik şekiller olabilir. Bu nesneler üzerinde perspektif, gölgelendirme gibi temel şeyleri çalışabilirsiniz. Karbon kağıdı ile veya resmin üzerinde kalemle geçmek bazı ipuçları sağlayabilir.

Yağlı boya, akrilik, karakalem vs. hepsi apayrı tekniklere sahip işler. Neyin üzerinde çalışacağın da önemli. Kağıt, kanvas vs... Bence bunları daha iyi araştır ve hoşuna gidenden başla. Benim resim yeteneğim var ama eşim direkt ressam asıl ondan biliyorum yani işin teknik kısmını. İnternet üzerinden pek öğrenebileceğini de sanmıyorum, bir atölyeye gitmen gerekiyor (para lazım).

Eğer bütçe ve zamanınız varsa yaşadığınız şehirdeki desen atölyelerini araştırın. Güzel bir hocadan ders almanız işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu hocalar üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine öğrenci yetiştirmeyi amaçlar. Hatta belki siz de bu bölümlerin yetenek sınavlarına katılırsınız. Ayrıca bu tarz atölyeler temel bilgileri de aktaracağı için hangi alanda yeteneğiniz olduğunu da anlamanıza yardımcı olacaktır.

Resim müzik gibi değildir utanılacak bir şey yok çizmek bence dünya içindeki en muhteşem sanattır. Çizersin kötü olursa kime ne zararı olacak? Birisi gözüme kötü gözüktü gözlerimi bozdun mu diyecek müzik gibi değil yani kötü müzik söylesen millet rahatsız olur sus der.

Yeteneğin olmasa bile kendini geliştirir ve zamanla çizimlerini oturtursun. Böylesine güzel bir uğraşa başladığın için de seni tebrik ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk başta perspektif gibi optiğin alanına giren kavramları bilmeniz gerekiyor. Işığın klasik fizikteki davranışını bilseniz çok fayda eder resim çizme konusunda. Yapmak istedikleriniz abstract sanata giriyor, o yüzden bunların çoğuna kesin uymanız gerekmez.

Basit şeylerle başlayın. Küp gibi bilindik geometrik şekiller olabilir. Bu nesneler üzerinde perspektif, gölgelendirme gibi temel şeyleri çalışabilirsiniz. Karbon kağıdı ile veya resmin üzerinde kalemle geçmek bazı ipuçları sağlayabilir.
Teşekkürler hocam :) Karbon kağıt aklıma gelmişti, bugün almaya gideyim o halde.

Eğer aklından ressamlık geçiyorsa, o mesleği ol. (anlayan anladı)
Eğer bütçe ve zamanınız varsa yaşadığınız şehirdeki desen atölyelerini araştırın. Güzel bir hocadan ders almanız işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Bu hocalar üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerine öğrenci yetiştirmeyi amaçlar. Hatta belki siz de bu bölümlerin yetenek sınavlarına katılırsınız. Ayrıca bu tarz atölyeler temel bilgileri de aktaracağı için hangi alanda yeteneğiniz olduğunu da anlamanıza yardımcı olacaktır.
Atölye işi mantıklı geldi ama üniversite vesaire o işleri geçtim yakın zamanda yurt dışına çıkacağım için devamlılığı sağlayamam, hobi olarak bu işi düşünüyorum. Hali hazırda grafik tasarım akademisine gidiyorum PS, İndesign gibi programların temelini az çok öğrendim, İllustrator derslerine katılmadım belki faydası olabilirdi de dijitalin pek sarmadığını söyleyebilirim. Kağıt kalem ilkel yöntemler daha yakın geliyor.
Udemy üzerinden tavsiye ettiğiniz kurs varsa bakabilirim.
Resim müzik gibi değildir utanılacak bir şey yok çizmek bence dünya içindeki en muhteşem sanattır. Çizersin kötü olursa kime ne zararı olacak? Birisi gözüme kötü gözüktü gözlerimi bozdun mu diyecek müzik gibi değil yani kötü müzik söylesen millet rahatsız olur sus der.

Yeteneğin olmasa bile kendini geliştirir ve zamanla çizimlerini oturtursun. Böylesine güzel bir uğraşa başladığın için de seni tebrik ederim.
Teşekkürler hocam :) İnsanların bu konuda düşüncesini zerre umursamıyorum açıkçası.

1000 TL bütçe ayırdım, şöyle bir liste yaptım:
  • 10-15 tane karbon kağıt.
  • Dağıtma kalemi.
  • Çizim için uçlu kalem ve uç.
  • Hamur silgi.
  • Siyah kuru boya kalemi Faber Castell ya da farklı marka olabilir.
  • Fırça.
  • Marker kalem seti (duruma göre set olarak almayabilirim.)
  • Dervent veya Faber Castell marka dereceli çizim kalemi seti (2B-3B-8B, 2H-3H vs...)
  • Tükenmez kalem.
  • Kömür kalem.
Aşağı yukarı 600-700 TL ile çıkarım diye düşünüyorum.

Bu tarz ürünler satan büyük bir kırtasiyeden 550 TL'ye marker kalem seti hariç listedeki her şeyi aldım arkadaşlar. Şimdilik işimi fazlasıyla göreceklerini düşünüyorum. Bakalım bu hobide nereye kadar gideceğim. :)

İlgilenen arkadaşların yorumlarını bekliyorum, online kurs önerilerinizi alabilirim.

Son düzenleme:
Sizde performans gördüm, ama ilk etapta tek başınıza yapmayın bence başarılı olmak istiyorsanız, resim hocası ile birlikte çalışın.