RX 7900 XTX Valorant %1 FPS sorunu

Erdem0

Çalışkan
Merhaba, Valorant'ta sabit 400 FPS almama rağmen anlık droplar yaşıyorum. Bu droplar FPS sayacına yansımıyor ancak hissediyorum ve CapframeX grafiğinde gözüküyor.

Donanım: Radeon RX 7900XTX, 7800X3D, 1000W PSU, AM5, 32GB CORSAIR RAM, SAMSUNG 990 PRO

Yaptığım ayarlar: EXPO Kapattım, AMD Adrenalin Driver Only Setupa geçtim, BIOS'tan C-states ve benzeri güç tasarrufu özelliklerini devre dışı bıraktım, Xbox Oyun Modu ve HAGS'ı kapattım, bilgisayarın fişini değiştirdim, Win+R MSConfig hizmetler menüsünden Windows dışındaki hizmetlerden gereksiz olanların hepsini kapattım. Arka planda herhangi bir uygulama açık değil, Valorant'ın klasörünü Windows Defender'dan hariç bıraktım. Herhangi bir ısınma sorunu yok. BIOS ve Windows güncel. Chipset Driverları yüklü. Güç Modu nihai performans.

Bu yaptığım ayarlar sorunumu bayağı azalttı ama tam olarak geçirmedi, ne yapmam lazım?

Ekran görüntüsü 2025-06-30 001318.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Fptm yani TPM 2.0'ın stutter sorununa neden olduğunu okumuştum. TPM'i BIOS'tan kapatmak bir çözüm ancak Vanguard çalışması için TPM açık olması gerekiyor bildiğim kadarıyla. Bu durumda 2. seçenek Pluton'a geçip denemek. Pluton TPM'in yaptığı aynı işi yapıyor. Ancak TPM'in sebep olduğu stutter problemi yaratmıyor. Bir deneyin isterseniz.

Bende ASUS X870-A var ve geçenlerde bende aynı sorundan pluton açmayı denedim ancak son BIOS'ta Pluton'u güvenlik açığı sebebiyle geçici olarak kaldırmışlar. Eğer sizde varsa bir deneyin belki çözülür.

Bunun dışında hangi anakart kullanıyorsunuz bilmiyorum ama eğer kullanmıyorsanız;
BIOS'tan SATA kontroller, USB4 kapatın.

Son olarak global C-state kapatmanın stuttera sebep olduğunu okumuştum. Hatta Auto'da bile bırakmayın enabled yapın diyordu bir Reddit kullanıcısı ve bu şekilde Micro stutter sorunun çözüldüğünü yazmıştı.

Bir de eğer bilgisayarda sanallaştırma kullanmıyorsanız IOMMU ve Tsme'yi kapatın. Addres hashbank enabled yapın.

Fptm yani TPM 2.0'ın stutter sorununa neden olduğunu okumuştum.

AMD bunun için bir BIOS güncellemesi yayınladı ve sorunu çözdüğünü söyledi. Tabii sorun çözüldükten sonra mı bu bilgiyi aldınız yoksa önce aldığınız eski bilgiyi mi söylüyorsunuz onu bilemeyeceğim.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt