Rehber Ryzen 7 5700X3D Stabilite ve Soğutma Ayarları

Selamlar! Bugün, Ryzen 7 5700X3D işlemcimi MSI B450 Tomahawk Max anakart üzerinde nasıl daha stabil ve serin çalıştırmak için optimize ettiğimi anlatacağım. Malum, hepimiz performansı artırmak istiyoruz ama o sıcaklıklar bir yerden sonra sinir bozabiliyor. İşte bu rehberde, BIOS ayarlarından soğutma stratejilerine kadar her şeyi kendi deneyimlerimle nasıl optimize ettiğimi paylaşacağım.

Sitem Bilgilerim:
  • CPU: Ryzen 7 5700X3D
  • GPU: MSI RTX 2060 Super Gaming X
  • RAM: 16 GB DDR4 3200
  • İşletim Sistemi: Win 11 24H2 (26100.1882)

Öncelikle PBO2 Tuner ayarlarını test ettikten sonra BIOS’a dalıp birkaç ayar yaptım.

Hedefim hem sıcaklığı kontrol etmek hem de performanstan ödün vermemekti. 😎

İşte Detaylar 👇

BIOS Ayarları ve PBO2 Tuner ile Dengeleme
  • PBO Limits: "Advanced" modunu seçtim. Böylece işlemci yük altındayken daha yüksek frekanslara çıkabiliyor.
  • PPT, TDC ve EDC Limitleri: PPT'yi 120W, TDC'yi 80A, EDC'yi ise 110A olarak ayarladım. Bu şekilde işlemcinin fazla güç çekmesini önleyip sıcaklıkları dengeledim.
  • PBO Scalar: 4X ve 2X değerleri arasında testler yaptım. 4X biraz daha performanslı ama sıcaklıkları artırıyor. 2X ise daha dengeli, serin çalışıyor.
  • Curve Optimizer: Negative modda -30 kullandım. İlk denemelerimde -20’yi denemiştim, ama -30 sıcaklıkları daha da düşürdü ve stabiliteyi sağladı.

Soğutma Stratejisi ve Fan Ayarları

Soğutma için 320mm sıvı soğutucu ve Honeywell PTM7950 termal pedi tercih ettim. Bu ped gerçekten işini iyi yapıyor. Fan hızlarını da sıcaklıklara göre şöyle ayarladım:

• Fan Hızı:
    • 30-40°C: %40
    • 50°C: %60
    • 60°C: %80
    • 70°C ve üstü: %100
  • Pompa Hızı: Pompayı %80-100 arasında sabit tuttum, böylece sıvı soğutmanın verimi artıp sıcaklıkları düşük tuttu.
Bu ayarlarla işlemci, yük altında bile serin kalmayı başardı.

Test Sonuçları: Gerçek Hayatta Neler Değişti?

AIDA64 Extreme Stres Testi
  • Maksimum CPU Sıcaklığı: 74.9°C
  • Ortalama CPU Sıcaklığı: 73.2°C
  • Frekans: İşlemci 4.0 GHz’de sabit kaldı, voltaj 1.2-1.23V arasında. Yani, yük altında bile işlemcinin serin ve dengeli olduğunu gördüm.
OCCT CPU Testi
  • 15dk'lık Extreme Mode ve Steady Load test ayarlarıyla yapılan testte maksimum sıcaklık 82°C, ortalama ise 70°C civarındaydı.

Linpack Testi (OCCT)
  • Ortalama Sıcaklık: 65°C
    Bu test, işlemcinin matematiksel hesaplamalar ve yoğun yük altındaki kararlılığını anlamam açısından faydalı oldu.
Combined Test (OCCT)
  • CPU+RAM, Memory, 3D Standard ve 3D Adaptive modlarında yapılan bu testte işlemcinin sıcaklığı ortalama 67°C civarında kaldı.

Cinebench R24 Sonuçları
  • Çoklu Çekirdek: 800
  • Tekli Çekirdek: 84
  • Ortalama Sıcaklık: 68.9°C, maksimum sıcaklık 80°C
3DMark CPU Profile Testi (Undervolt -30)
  • CPU Sıcaklığı: Ortalama 46.3°C
  • GPU Sıcaklığı: Ortalama 63.4°C
  • CPU Frekansı: Ortalama 4031 MHz, kısa süreli olarak 4.25 GHz’ye kadar çıktı.
Bu rehberde, Ryzen 7 5700X3D işlemcimi MSI B450 Tomahawk Max anakartla nasıl optimize ettiğimi anlattım.
Umarım siz de bu ayarlar gibi kendi sisteminizde iyi sonuçlar elde edersiniz.
Fakat unutmayın, her sistem farklıdır. Bu yüzden ayarları kendi donanımınıza göre yapmanız en doğrusu olur.

İyi Sosyaller 🤞

Güncelleme:
2K da sanirim yine yapmaz 🤔

Güncelleme: Ryzen 7 5700X3D son ayarlarımdan sonra daha serin ve daha stabil kalmayı başardı.

Biliyorsunuz ki 3D V-Cache olan modellerde manuel olarak sabit bir frekans belirlemek genellikle sınırlıdır ama bunu PBO kulanarak bir şekilde dengeye alabiliyorsunuz. İşte yakın zamanda yaptığım OC ayarları stabil kaldı ama bir kademe daha serin ve yüksek performansta çalışması için kolları sıvadım. Bu sefer GPU tarafında da değişiklik yaptım. İşlemci ile sıfır hatasız çalışmayı başardılar.

PBO değerlerimi güncelledim. Aşağıdaki BIOS görüntüsünden değerleri görebilirsiniz.
Bu değerlere ekstradan PBO Scalar değerini 2X olarak ayarladım.
Curve Optimizer ise -20 olarak ayarlandı.

Bu adımlardan sonra işlemcimin OCCT - AIDA64 - 3DMark Combine testlerini paylaşacağım.
En güzel tarafı bir önceki ayarlarıma göre sıcaklığı daha dengeli oldu. 3Dmark CPU Frekans çizgisi ise yatayda sabit kalmayı başardı.

Son düzenleyen: Moderatör:
PPT, TDC ve EDC Limitleri: PPT'yi 120W, TDC'yi 80A, EDC'yi ise 110A olarak ayarladım. Bu şekilde işlemcinin fazla güç çekmesini önleyip sıcaklıkları dengeledim.
İlk olarak sınırları kaldırıp test ettikten sonra işlemcinin çektiği akıma göre sınırlamak daha verimli olur. Uyarayım, X3D işlemcide durum nasıldır bilmiyorum ama PBO ile yapılan ayarlarda EDC'yi mümkün mertebe sınırlamayın. Voltajın fazla düşmesine sebebiyet vererek stabilite sorunu çıkarabiliyor. PBO ile yaptığınız ayarları Core Cycler kullanarak test ediniz. Zira hata bulmakta gerçekten çok başarılı ve PBO için yapılmış bir betik.

İlk olarak sınırları kaldırıp test ettikten sonra işlemcinin çektiği akıma göre sınırlamak daha verimli olur. Uyarayım, X3D işlemcide durum nasıldır bilmiyorum ama PBO ile yapılan ayarlarda EDC'yi mümkün mertebe sınırlamayın. Voltajın fazla düşmesine sebebiyet vererek stabilite sorunu çıkarabiliyor. PBO ile yaptığınız ayarları Core Cycler kullanarak test ediniz. Zira hata bulmakta gerçekten çok başarılı ve PBO için yapılmış bir betik.
Core Cycler ile ne kadar sürüyor testler? Elbette bu testide tamamlayıp sonuçları paylaşmak isterim.

Testin en az 1 saat sürmesini tavsiye ederim, 1.5 saat olursa ne ala. 1 saat sonunda sonlandırmak için Ctrl+C yapabilirisniz.
.bat dosyasını çalıştırmak yeterli değil mi?
Geri kalan tüm işlemi otomatik kendisi yapacak mı programa hakim olmadığım için soruyorum kusura bakmayın.

PBO'nun alt ayarlarına girmeye hiç gerek yok aslında, zaten CO -30 işlemciyi 85-90W PPT aralığına çekiyor 4.05GHz tüm çekirdeklerde.
O şekilde bıraktığımda dalgalanmalar vardı hocam, dalgalanmayı daha yatayda daha düz değerler verebilmesi için mecbur elle girmek zorunda kaldım. Ama %2-4 lik bir değer kazanmak için Otomatik de bırakılabilir tabi ki. 🤞

Dalgalanma derken frekans tarafında mı güç tarafında mı?
Frekans hocam, çok inişli çıkışlı oluyordu. 4 den 3.8'e bazen de anlık 3.2 den tekrar yukarıya doğru 4'e ani çıkışlar yapıyordu.. x3D özelliğinden mi bilmiyorum daha önce 3800x işlemcimde bu kadar dalgalanma yaşamıyordum (3800x ilk göz ağrım)
x3D işlemcimin 2.günü :)

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt