Çözüldü Ryzen 7 5700X3D ve RX 7800 XT sistemde Valorant ve GTA 5'te darboğaz sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burakkilgz

Çalışkan
Yer
İstanbul
Merhaba arkadaşlar bu benim ilk sorum olacak. Yakın zamanda 2K sisteme geçmek için işlemci ve ekran kartımı yükselttim. 2K çözünürlükte ekran kartına daha çok yüklenen oyunlarda ( CoD MW2, god of var gibi ) bir problem yok ancak Valorant, GTA 5 gibi oyunlarda acayip bir darboğaz sıkıntısı var. Ekran kartı kullanımı yer yer 45 50'lere kadar düşüyor sizce ne yapmam gerekir. Şimdiden teşekkürler...

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Monitörüm 2K 180 Hz, oyun içinde de en yüksek ayarlarda 160 - 180 fps alıyorum. Oyunda da tazeleme oranı diye bir ayar var, orayı mesela 180 değil de 165 hz yapıyorum ama yine de 165 fps ten daha fazla fps veriyor. RivaTuner ile de nasıl limitleyeceğimi bilmiyorum.

Nasıl sabitleyeceğimi söyleyebilirsen çok minnettar olurum :)
Şu ayar:

1743427658472.webp
Tamam da benim amacım 1000 fps almak değil ki zaten :) Valorant hadi neyse de GTA 5 te acayip droplar giriyor oynarken. En yüksek ayarlarda oynuyorum zaten. Ekran kartı kullanımı 90 larda geziyor ama her 5 sn 10sn de bir 80 lere 70 lere düşüyor bu da oyunda oynanmayacak derecede drop sebebi oluyor.
GTA 5'in Legacy sürümü mü, Enhanced sürümü mü? Eğer Legacy sürümü ise oyun 188 FPS'in üstüne çıkınca sapıtıyor, 180 FPS'e limitlemenizi öneririm.

Enhanced sürüm ise de yine 120 ile 144 arası bir FPS'e limitleyip deneyin.

Son düzenleme:
GTA 5'in Legacy sürümü mü, Enhanced sürümü mü? Eğer Legacy sürümü ise oyun 188 FPS'in üstüne çıkınca sapıtıyor, 180 FPS'e limitlemenizi öneririm.

Enhanced sürüm ise de yine 120 ile 144 arası bir FPS'e limitleyip deneyin.
Yok yok hocam enhanced sürümü değil. Oyun ayarlarından fps limiti ayarı olduğunu bilmiyordum.

Yok yok hocam enhanced sürümü değil. Oyun ayarlarından fps limiti ayarı olduğunu bilmiyordum.
O zaman FPS'i 180'e limitleyin, sorununuz direkt çözülmeli. Sorun oyunla alakalı, 188 FPS'i geçince oyun sapıtıyor.

Oyunda FPS limiti ayarı var mı bilmiyorum, o yüzden RivaTuner gibi araçlarla da limitleyebilirsiniz. Veya V-Sync açabilirsiniz.

O zaman FPS'i 180'e limitleyin, sorununuz direkt çözülmeli. Sorun oyunla alakalı, 188 FPS'i geçince oyun sapıtıyor.

Oyunda FPS limiti ayarı var mı bilmiyorum, o yüzden RivaTuner gibi araçlarla da limitleyebilirsiniz. Veya V-Sync açabilirsiniz.
Monitörüm 2K 180 Hz, oyun içinde de en yüksek ayarlarda 160 - 180 fps alıyorum. Oyunda da tazeleme oranı diye bir ayar var, orayı mesela 180 değil de 165 hz yapıyorum ama yine de 165 fps ten daha fazla fps veriyor. RivaTuner ile de nasıl limitleyeceğimi bilmiyorum.
Edit: V-Sync açtım bu arada

Bunun nedeni arkadaşın da dediği gibi oyunun eski olması. GTA 5'te 200 FPS istemek fantaziden başka bir şey değil zaten. Yapman gereken FPS'i makul bir seviyeye sabitlemek.

Şu ayar:

1743427658472.webp

Çözüm
Arkdaşın attığı program üzerinden yapabilirsiniz ama "Global" olarak yapmayın yoksa her yerde FPS aynı olur. Onun yerine "Add" kısmından oyunu ekleyip yapın. @burakkilgz
Tamamdır, add kısmında GTA5.exe'yi seçtim onu limitledim. Şimdi diğer oyunlarda limit olmaz herhalde. Bir de her seferinde oyuna girerken Riva'yı açmam zorunda mıyım ya da açsam bile sol üstteki değerleri kapatabilir miyim?

Tamamdır, add kısmında GTA5.exe'yi seçtim onu limitledim. Şimdi diğer oyunlarda limit olmaz herhalde. Bir de her seferinde oyuna girerken Riva'yı açmam zorunda mıyım ya da açsam bile sol üstteki değerleri kapatabilir miyim?
Eğer MSI Afterburner ile çalıştırıyorsanız Ayarlar menüsünde OSD'yi açıp kapatmak için tuş atayabiliyorsunuz. O şekilde yapabilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt