1720891260271.webp

Herkese merhaba, iyi forumlar. Bu yazımda, sağlık sektörünün içinde olan biri olarak, soğuk duşun faydalarından bahsedeceğim. Zararı hiç mi yok diyecek olursanız, elbette var. Zararlarından da bahsederim sonlara doğru.

Sıcak suyu geçtim, kaynar su olmazsa vücuduma su değdirmeyen ben, soğuk suyla temas ettiğim anda havalara sıçrayan ben, şu an rahatlıkla soğuk suyun altına sokabiliyorum kendimi. Uzmanlar, normal duş sıcaklığının 35 - 37 derecelerde olması gerektiğini savunuyorlar. Geçenlerde ''-30 Derece Su ile Duş Aldım'' diye açılan konuya aldırış etmeyin, zira arkadaş bir Eskimo.

Konumuza dönecek olursak, sürekli soğuk suyla duş almalıyız diye bir şey demiyorum bu arada. Elbette sıcak duşun da faydaları var. Kısaca, soğuk duş almak, kaslarda oluşan iltihaplanmaları azaltır, kasların kısa sürede toparlanmasına yardımcı olur ve ağrıları dindirir. Yaklaşık 5 - 10 dakika arasında alınır. Sıcak duş ise kasları gevşetir ve rahatlatır. Süre sınırı yoktur. Her iki duş türünün de faydaları vardır. Ama bizim konumuz soğuk duş. Bu arada önce sıcak, sonra soğuk duş kombinasyonu da etkili olabilir, hatta öneririm.

sogukdusetkisi.webp

Soğuk duşun en belirgin faydalarını maddeler halinde inceleyelim:
  • Güne daha enerjik başlamayı sağlar.
  • Daha zinde hissettirir ve stres seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnç göstermeye katkı sağlar.
  • Dolaşım sisteminin daha verimli çalışmasına olanak tanır.
  • Vücut ısısını düşürerek metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Böylelikle kilo vermeye yardımcı olur.
  • Cildi daha gergin ve canlı tutar. Buna bağlı olarak gözenekleri küçültür.
  • Odak ve dikkat dağınıklığı gibi bilişsel sorunları düzeltir.

1720890736681.webp

Bu işin hiç mi zararı yok kardeşim? Buyurunuz:
  • Akciğer bronşlarının daralmasına sebep olduğu için nefes almayı zorlaştırır.
  • Duş esnasında vücut daha fazla kan pompaladığı için nabız ve tansiyon artışı gözlemlenebilir.
  • Duş esnasında vücut kendini ısıtmaya çalıştığı için cilt üzerindeki yağlar azalacaktır. Buna bağlı olarak cilt kuruluğu ya da egzama gibi problemler ortaya çıkabilir.
  • Bu maddede kalp ve damar rahatsızlığı olan kişiler için konuşuyorum. Vücudun kendini ısıtması için normalden daha fazla enerji harcadığını düşünürsek, damarlarda daralmaya sebep olacaktır ve buna bağlı olarak dolaşım sistemi olumsuz etkilenebilir.

Hangi hastalıklara iyi gelir?
  • Migren
  • Varis
  • İştahsızlık
  • Sindirim Problemleri
  • Testosteron Seviyesindeki Rahatsızlıklar
  • Cilt Hastalıkları

1720891061166.webp

Alışma süreci:
Kendi tecrübelerimden bahsedeyim. Açıkçası ilk başlarda çok zordu. Zamanla, sıcak suyun baskın olmadığı ılık su ile, ardından ılıktan biraz daha serin ve ardından daha serin derken şu an rahatlıkla soğuk suyun altına girebiliyorum ve hiç tedirgin olmuyorum. Zamanla bu iş çözülecektir sevgili forumdaşlar.

Soğuk duş nasıl alınır?
İlk kez deneyecekler için 1 dakika ile 5 dakika arasında tercih edilebilir. İdeal olanı ise +5 - 10 dakika arasındadır. Derece olarak ise 15 - 20 dereceyi söyleyebiliriz.

Sıkça sorulan sorulardan bir tanesi, kışın soğuk duş alabilir miyim?

Soğuk havalarda vücudun ısı dengesini dengede tutmak zor iş. Buna bağlı olarak normalden x2 kat daha fazla hastalık riskiniz oluşabilir. Önereceğim, ilkbahar ve yaz aylarında alınması ama dediğim gibi, kışın alınmasında da mahsur yok.

Sonuç?
Toparlayacak olursam, zararından çok faydasını göreceksiniz. İlk etapta zorlanacaksınız fakat faydasını gördükçe belki de hiç altından çıkmak istemeyeceksiniz. Başlamak için daha iyi bir zaman yok. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın!

1720891142117.webp

Son düzenleme:
Soğuk suyla duş alınca vücut daha çok terliyor. Ne aşırı sıcak ne soğuk ortası şeklinde duş alıyorum ve vücut normal dengede terliyor. Biraz daha sıcak suyla duş alırsam vücut daha az terliyor. Soğuk su değilde Soğuk odada biraz zaman durmak daha iyi olur. Sizi serinletiyor anlık rahatlıyor Soğuk su fakat bir süre sonra daha fazla terlediğinizi anlıyorsunuz.

Soğuk suyla duş alınca vücut daha çok terliyor. Ne aşırı sıcak ne soğuk ortası şeklinde duş alıyorum ve vücut normal dengede terliyor. Biraz daha sıcak suyla duş alırsam vücut daha az terliyor. Soğuk su değilde Soğuk odada biraz zaman durmak daha iyi olur. Sizi serinletiyor anlık rahatlıyor Soğuk su fakat bir süre sonra daha fazla terlediğinizi anlıyorsunuz.
Bunun sebebi aslında soğuk su ile alakalı değil. Aslında dolaylı olarak onun da payı var ama durum şöyle: Soğuk duş alınca vücut sıcaklığımız düşüyor. Duştan çıkınca da havanın sıcaklığı yüksekse vücut bunu dengede tutmak için terliyor. Ben sakınca görmüyorum bunda. Biraz terleme yapıyor, sonra düzeliyor hemen. Hemen beğenmedi attım özür dilerim.

Soğuk suyla duş alamayı çok seviyorum ama bir bedeli var oda sinüzit tabii hep olmuyor bu aralar nadir.

Bunun sebebi aslında soğuk su ile alakalı değil. Aslında dolaylı olarak onun da payı var ama durum şöyle: Soğuk duş alınca vücut sıcaklığımız düşüyor. Duştan çıkınca da havanın sıcaklığı yüksekse vücut bunu dengede tutmak için terliyor. Ben sakınca görmüyorum bunda. Biraz terleme yapıyor, sonra düzeliyor hemen. Hemen beğenmedi attım özür dilerim.
Aslında zayıflama sebebi bu. Vücut biraz fazla terleme yaptığı için zayıflamaya etkisi var. Diğer zarar değilde başka etkisini eklemek istedim. Ama yeni duş alıp terlemeyi istemem açıkçası :) Yazın zayıflamamız sebeplerinden biri terlememiz. Hemen beğeni atıp cevap vermeyenlere veya neden beğenmediklerini yazmayanlar bana trol geliyor sıkıntı yok hocam bende geri çektim farkına vardım siz cevap vermeden😉

İlgili faydaları sıcak duş alıp son anlarda soğuğa çevirerek de elde edebilirsiniz. Özellikle duşta tıraş olunuyorsa gözeneklerin açık olması önemlidir yoksa cildi daha çok tahriş edersiniz, temizlik açısından da açık gözenekler daha iyidir. Sonrasında suyu soğutup biraz işkence çekerek hem tıraş olan yerlerin tahrişini azaltıp hem de açılan gözeneklerin tekrar dolmasını engellemek için kapatmış olursunuz.