Makaleler
1
Merhaba Navio 2 ile drone yapıyorum, zaten demiştim. AT9S Pro ve R9DS RC alacağım. Ve ayrıca PRM-03 Telemetri Modülü almayı planlıyorum.

Pi 4'e kamera bağlayacağım. Kamera için USB Telemetri mi almam gerekiyor? Yoksa kamerayı kullanmanın başka bir yolu var mı ve telemetri modülü olarak PRM-03 yeterli olacak mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Pi 4’e kamera bağlamam için usb telemetri almanıza gerek yok.Navio 2, kamerayı doğrudan Pi 4'e bağlamanıza izin veren bir CSI bağlantı noktasına sahiptir. Bu bağlantı noktası, kameradan yüksek kaliteli video ve görüntü aktarımı sağlar.

Pi 4’e kamera bağlamam için usb telemetri almanıza gerek yok.Navio 2, kamerayı doğrudan Pi 4'e bağlamanıza izin veren bir CSI bağlantı noktasına sahiptir. Bu bağlantı noktası, kameradan yüksek kaliteli video ve görüntü aktarımı sağlar.
Peki hocam bu görüntüyü aktarmak için PC'ye ne yapmam lazım? PRM-03 hız, GPS, Batarya falan her türlü veriyi OSD'ye iletiyor. Ama iki tane kamera (Pi Kamera V2 ve bu) bağlayacağız ve bu kamera görüntülerini nasıl aktaracağım onu merak ediyorum. Ayrıca ArduPilot için telemetri lazım olur mu?

Özür dilerim çok soru sordum ama bu konuda yeniyim ve Türkçe kaynak çok az. Bilen insan da çok az :)

Hocam öncelikle estagfurullah elimden geldiğince yardımcı olayım.Pi 4'ün Wi-Fi bağlantısını kullanarak görüntüyü PC'ye aktarabilirsiniz.Pi 4'ü PC'ye bir USB kablosuyla bağlayabilirsiniz bu en hızlı ve guvenilir yöntemdir.

2)ArduPilot için telemetri gerekli değildir, ancak uçuş sırasında drone'unuzun önemli verilerini izlemenize olanak tanır. PRM-03 Telemetri Modülü, ArduPilot ile uyumlu bir telemetri modülüdür ve uçuşlarınız sırasında size değerli bilgiler sağlayabilir ama dediğim gibi gerekli değil

@erenahmett Teşekkür ederim hocam, PRM-03'ü zaten kesin olarak almayı planlıyoruz evet gerekli değil ama olsun. AT9S Pro'nun OSD'sinde o verileri görmek cidden iyi olur (Galiba bu telemetri sadece OSD'ye veri sağlıyor ama kötü değil bizim için elimizin altında olması iyi :D ). Peki mesela 200 metre ötede Pi 4'ün Wi-Fi bağlantısı ile nasıl görüntü alacağız ? ESP32 ile yapmıştım onu ama o kadar uzun bir menzili olduğunu pek düşünmüyorum Wi-Fi bağlantısının :)

Hocam rica ederim menzil ile ilgili şunları yapabilirsiniz
1. Yüksek Güçlü Wi-Fi Anten Kullanın:
2. Wi-Fi Menzil Genişletici Kullanın:
3. 4G/LTE Modem Kullanın:
4. UHF/VHF Verici ve Alıcı Kullanın:

Hocam rica ederim menzil ile ilgili şunları yapabilirsiniz
1. Yüksek Güçlü Wi-Fi Anten Kullanın:
2. Wi-Fi Menzil Genişletici Kullanın:
3. 4G/LTE Modem Kullanın:
4. UHF/VHF Verici ve Alıcı Kullanın:
Anladım hocam, son bir soru olarak bu görüntü aktarma işini bu tarz bir telemetri ile yapma mümkün mü peki ?
Aklımda şöyle bir fikir var telemetri modülünü daha sonra eğer gerçekten yokluğunu hissedersem almayı planlıyorum. Hissetmezsem dediğinizi yapıp + PRM-03 ile yoluma bakacağım.

Hocam bu modül görüntü aktarını için tasarlanmamıstır. Sizi çok uğraştırır.
Bu modül, uçuş kontrolcüsü ve yer istasyonu arasında veri göndermek ve almak için kullanılır. Bu veriler arasında GPS konumu, irtifa, hız, pil seviyesi ve sensör verileri bulunur.
Bu sistemde görüntü aktarmak için, video sinyallerini aktarmak için özel olarak tasarlanmış bir fazladan bir sisteme ihtiyacınız vardır.

Çünkü bu sistemde şu şekil bir işleyiş var
3DR Radyo Telemetrisi 915MHz 500MW - APM Uyumlu telemetri modülünü kullanarak görüntü aktarmak için:
Videoyu analog sinyale dönüştürmen gerekiyor.
Bunu yapmak için bir video kompozitörüne ihtiyacın olacak.
Analog sinyali telemetri modülüne bağlaman gerekiyor.
Yer istasyonunda, analog sinyali videoya dönüştürmen gerekiyor.
Bunu yapmak için bir video alıcısına ihtiyacın olacak yani çok işlevsel değil ve bayağı karmaşık ayrıyeten video kalitesi de iyi olmayacaktır.

Hocam bu modül görüntü aktarını için tasarlanmamıstır. Sizi çok uğraştırır.
Bu modül, uçuş kontrolcüsü ve yer istasyonu arasında veri göndermek ve almak için kullanılır. Bu veriler arasında GPS konumu, irtifa, hız, pil seviyesi ve sensör verileri bulunur.
Bu sistemde görüntü aktarmak için, video sinyallerini aktarmak için özel olarak tasarlanmış bir fazladan bir sisteme ihtiyacınız vardır.

Çünkü bu sistemde şu şekil bir işleyiş var
3DR Radyo Telemetrisi 915MHz 500MW - APM Uyumlu telemetri modülünü kullanarak görüntü aktarmak için:
Videoyu analog sinyale dönüştürmen gerekiyor.
Bunu yapmak için bir video kompozitörüne ihtiyacın olacak.
Analog sinyali telemetri modülüne bağlaman gerekiyor.
Yer istasyonunda, analog sinyali videoya dönüştürmen gerekiyor.
Bunu yapmak için bir video alıcısına ihtiyacın olacak yani çok işlevsel değil ve bayağı karmaşık ayrıyeten video kalitesi de iyi olmayacaktır.
Hocam o zaman bu verileri (GPS, irtifa, hız, pil ve benzerlerini) PRM-03 ile hallederiz ve OSD'ye yazdırırız. Bize sizin dediğiniz gibi Wi-Fi hattını güçlendirecek bir parça lazım. Doğru mu anladım ?
Ayrıca böyle bi parça önerebilir misiniz ? 3DR'nin fiyatı olan 5000TL'yi geçmesin yeter. Hatta 3000'i bile geçmese daha iyi :) Teşekkür ederim size.