Üniversite okumadık ama şu an için de zor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Rufiq
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 136
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Ben 26 yaşındayım, 2016 yılında lise eğitimimi tamamladım ama üniversiteye gitmeyi pek de istemedim. Şu an üniversiteye gitsem, 30 yaşında mezun olacağım ve bu yaşta üniversiteyi bitirmek bana pek anlamlı gelmiyor. Ama bilgisayar ve yabancı dil konularına olan ilgim hiç bitmedi, hep bunlara yöneldim.

İngilizce seviyem A2 seviyesinde, ancak bilgisayar alanında kendimi geliştirmek için de ne yapmam gerektiğini bilemiyorum. Üniversite diplomamı kolay bir şekilde almanın bir yolunu arıyorum, ama Azerbaycan'da bu pek mümkün değil gibi görünüyor. Özellikle matematik, fizik gibi derslere de zamanında çok önem vermediğim için, şu an bu konularda yeniden hazırlık kurslarına gitmek, baştan başlamak çok zor geliyor. Bu alanlarda geri kalmış hissediyorum ve artık bu yaşta bunlarla uğraşmak çok geç gibi.

Merakım daha çok bilgisayar ve yabancı dil alanında. Bu alanlarda kendimi geliştirebilmek için hangi adımları atmalıyım? Üniversiteyi okumadan, ancak bilgisayar ve yabancı dil konusunda kendimi geliştirecek bir yol var mı?

Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Teşekkürler!

Para kazanmak ya da meslekte yükselmek için üniversite şart değil. Tıp, mühendislik ve hukuk dışında diplomadan başka işe yaramaz. Fark etmişsindir bu bölümler dahil üniversiteye gidenlerin çoğu gezmek tozmak için gidiyor. Açık geneleve dönmüş hepsi okulların.

Artı -2 Eksi
30 yaşında mezun olacağım ve bu yaşta üniversiteyi bitirmek bana pek anlamlı gelmiyor.
Bence yanlış bir düşünce. 30 yaşından sonra farklı alanlarda çalışmaya başlayan, farklı bölümlere girip yeni eğitimini bitiren arkadaşlarım var. Hiçbiri bu tercihlerinden pişman olmadı. Hatta bilgisayar mühendisliğini bitirip 6-7 yıl çalıştıktan sonra sıfırdan tıp okumaya başlayıp bitiren ve şimdi uzmanlığını okuyan arkadaşım bile var.

Gerçekten vereceğin 4 yıla değeceğini düşündüğün, daha mutlu ya da daha rahat yaşamanı sağlayacak bir alana ilgin varsa yaşından çekinme. Daha o kadar geç değil.

Para kazanmak ya da meslekte yükselmek için üniversite şart değil. Tıp, mühendislik ve hukuk dışında diplomadan başka işe yaramaz.
Para kazanmak ya da meslekte yükselmek için çoğu alanda üniversite 1. şart değil ama zannettiğin gibi diplomalar da işe yaramaz değil. Her şeyden önce o diploma senin bir şeye başlayıp sonunu getirebildiğinin göstergesi. İşveren olarak söylüyorum; farklı bir alanda çalışacak olanlar bile diploma sahibiyse, diploma sahibi olmayan benzer seviyedeki rakiplerine göre tercih edilme nedeni oluyor. Hâlâ çok geç değilken neden böyle bir eksiye sahip şekilde rekabete girilsin?

İlgin olan bölümü okuman için geç değil. Bazı derslerimizde 25 üstü yaşta kişiler görüyordum hatta bir dersimizde 50 yaşında emekli matematik öğretmeni tanımıştım 40'lı yaşlarında avukat bile tanımıştım ilgisi olduğu için işten ayırdığı vakti bölüme harcıyordu. Üniversite okumadan da kendi başına bir şeyler öğrenebilirsin sonuçta internet mükemmel bir kaynak ama üniversitede kaliteli bir çevre bulursan birbirinizi geliştirebilir bir şeyler katabilirsiniz. Üniversitede topluluklarla da bir şeyler öğrenebilirsin. Ama üniversite okumazsan bu çevreyi yapman zor olacaktır.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt