652

Çalışkan
İleride full-stack developer olursam frontend tarafından çok hoşlanmadığım için saf JavaScript kullanmam sıkıntı olur mu, yoksa illaki jQuery kullanmam gerekir mi? (React, Vue veya Angular öğrenme planım yok.)

Son düzenleyen: Moderatör:
Jquery hem çok hafif hem de yeterince vanilla javascripte benziyor. Ben backendciyim ama şu sıralar çalıştığım yerde backendlik çok bir iş olmadığı için frontta bug çözüyorum. Jquery kullanıyoruz. İlk defa kullandım ve inanılmaz hoşuma gitti :D Jquery öğren büyük kolaylık.

Jquery hem çok hafif hem de yeterince vanilla JavaScript'e benziyor. Ben backendciyim ama şu sıralar çalıştığım yerde backendlik çok bir iş olmadığı için frontta bug çözüyorum. Jquery kullanıyoruz. İlk defa kullandım ve inanılmaz hoşuma gitti :D jquery öğren büyük kolaylık.

Ama biraz karmaşık değil mi?

Ben vanilla Javascriptten daha temiz olduğunu düşünüyorum. Bir tek alışman gereken şey her şeyin 'collection' olması.

Örneğin '24Yasindayim' classına sahip divin altındaki bir span'ın içerisine bir şey yazmak istersen,

[CODE lang="javascript" highlight="1"]$('.24Yasindayim span').val('Yeni icerik')[/CODE]

Bütün DOM'daki bütün 24Yasindayim classlı divlerin içindeki bütün spanlar. Alakasız yerleri bozma ihtimalin var dikkatli olmazsan :D

jQuery hiç de hafif değil. Günümüzde vanilla JS iyi durumda. jQuery'i bırakan yerler bile olmaya başladı. Hatta XenForo 2.3'te jQuery yok.

Sizin yazdığınız bir satır kod arkada tonla şey çalıştırıyor ve sayfa yüklenirken bu her seferinde tekrar indirilip derleniyor.

Sayı ile class başlatmak her ne kadar mümkün olsa da pek insancıl olmadığı için...

Kod:
document.querySelector(".yas24>span").textContent = "Yeni içerik";

Her durum için bu kadar basit olmasa da vanilla JS günümüzde daha iyi.

Ama piyasada is yapacaksan sana zorla React falan kullandirtirlar. İnsanlar az emek harcayıp kasan şeyler yapmaya bayiliyor.

Jquery hiç de hafif değil. Günümüzde vanilla JS iyi durumda. Jquery'i bırakan yerler bile olmaya başladı. Hatta XenForo 2.3'te jquery yok.

Sizin yazdığınız bir satır kod arkada tonla şey çalıştırıyor ve sayfa yüklenirken bu her seferinde tekrar indirilip derleniyor.

Sayı ile class başlatmak her ne kadar mümkün olsa da pek insancıl olmadığı için...

Kod:
document.querySelector(".yas24>span").textContent = "Yeni içerik";
Her durum için bu kadar basit olmasa da vanilla JS günümüzde daha iyi.

Ama piyasada is yapacaksan sana zorla React falan kullandirtirlar. İnsanlar az emek harcayıp kasan şeyler yapmaya bayiliyor.

Bir de jquerynin hantal olma sebebi de galiba kullanmadığımız tonla class barındırmasıymış.
Başka bir sorum daha örnek olarak PHP ve JQuery ile yaptığımız bir chat sistemini JavaScript (Fetch API) ile de yapamaz mıyız?
@26Yasindayim @Vavien.

Son düzenleyen: Moderatör:
jQuery ile yapıp JS ile yapamadığınız bir şey olmaması lazım. Sonuçta o da özünde JS. Genel olması ve kocaman olup kendisi oluşturulmadan kullanamadığınız için yavaş. Geliştirmesi hızlı diye kullanılıyor. Bir yandan haklılar da. Ben bile üşenip sağdan soldan çala çala basit seviyede bir şey yapıp onu kullanıyorum kendi JS projemde.

Üssteki şey şöyle yapılıyor onda.
Kod:
dom.text(".yas24>span", "Yeni içerik");

Özünde bu da (dom.js) yavaş. Ama jQuery'ye kıyasla çok hafif.

...frontend tarafından çok hoşlanmadığım için...

Yeteri kadar zaman ayırmak gerekiyor işlerin eğlenceli hale gelebilmesi için (en az 2-3 ay bence). Hayatımda kendime yaptığım yatırımların en büyüklerinden biri React öğrenmek oldu çünkü frontend geliştirmeyi acayip eğlenceli hale getiriyor: Sayfadaki her bir elementin fonksiyon tarzında component olarak yazılması, durum yönetimi vs.

Bahsettiğim yeterli zaman ayrılmayınca insanlar soğuk bakıyor ve ön yargı oluşuyor bence. Tabii başka sebepler de vardır da bilmiyorum. Yakın zamanda frontend geliştiriciliğinden güya nefret eden bir arkadaşım React'in tadına baktı, şimdi övüp duruyor bana. :)

Yeteri kadar zaman ayırmak gerekiyor işlerin eğlenceli hale gelebilmesi için (en az 2-3 ay bence). Hayatımda kendime yaptığım yatırımların en büyüklerinden biri React öğrenmek oldu çünkü frontend geliştirmeyi acayip eğlenceli hale getiriyor: Sayfadaki her bir elementin fonksiyon tarzında component olarak yazılması, durum yönetimi vs.

Bahsettiğim yeterli zaman ayrılmayınca insanlar soğuk bakıyor ve ön yargı oluşuyor bence. Tabii başka sebepler de vardır da bilmiyorum. Yakın zamanda frontend geliştiriciliğinden güya nefret eden bir arkadaşım React'in tadına baktı, şimdi övüp duruyor bana. :)

Hocam peki bunun hakkında bilginiz var mı?

Başka bir sorum daha örnek olarak PHP ve jquery ile yaptığımız bir chat sistemini JavaScript(fetch API) ile de yapamaz mıyız?

@Vavien. @brkdnmz

Hocam peki bunun hakkında bilginiz var mı?

Ben konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumu düşünmüyorum, bu yüzden yapacağım yorumlar sağlıksız olur. Diğer arkadaşlar güzel açıklamalar yapmışlar.

Tek bildiklerim:
  • jQuery'nin yardımcı fonksiyonlarla implementasyonu hafifletmesi.
  • jQuery'nin yapabildiği her şeyi normal JavaScript'le yapabilmemiz @Vavien.'in dediği gibi jQuery de "özünde JS". Üzerine inşa edilmiş bir kütüphane.