Windows 10 LTSC 2021 sürümünü kullanmak mantıklı mı?

Merhaba, Windows 11'in bol animasyonlu ve yuvarlatılmış tasarımından çokça sıkıldım. Windows 10'a geçmek istiyorum (Kullanılabilir olsaydı Windows XP'ye bile dönmek isterim.). Windows'un LTSC sürümü var uzun süre destek verdiği. Bunlardan Windows 10 LTSC 2021'e geçmek istiyorum.

Acaba Windows 11 Home sürümü ile kullanım farkı olur mu? Kullandığım yazılım ve donanımlarda uyumsuzluk sorunu yaşar mıyım?
Microsoft oyunları, Steam, Epic Games, Valorant, VR uygulamaları, Nvidia grafik sürücüsü gibi uygulamalarda bir fark olur mu uyumluluk açısından?
Öneren arkadaşlar,
  1. IOT mu non-IOT mu hangisini kullanmalıyım?
  2. LTSC N sürümü de var non-N sürümü de var, bunların farkları nedir?
  3. Debloat diye bir olay var o nedir, onu yapmam gerekiyor mu?
  4. Orijinal bireysel Windows 10-11 Home lisansım var fakat sanırım kullanamayacağım. Kuracağım işletim sistemini nasıl etkinleştirebilirim?

IOT mu non-IOT mu hangisini kullanmalıyım?
IOT sürümü daha uzun desteklenmekte.

LTSC N sürümü de var non-N sürümü de var, bunların farkları nedir?
N sürümlerinde medya uzantıları, codec gibi bileşenler olmuyor. Ama N sürümü kullanmaya pek gerek yok.

Debloat diye bir olay var o nedir, onu yapmam gerekiyor mu?
LTSC sürümünde gerekmez.

Orijinal bireysel Windows 10-11 Home lisansım var fakat sanırım kullanamayacağım. Kuracağım işletim sistemini nasıl etkinleştirebilirim?
Yasal olarak bu sürümler "Enterprise" lisansı gerektiriyor. Farklı yöntemler ile etkinleştirebilirsiniz.

1. N ve non-N sürümü arasındaki fark ülkelere göre dağıtım farkı var.
  2. Debloata gerek yok, Enterprise LTSB/LTSC sürümünde bloatwareler yüklü gelmiyor.
  3. LTSB/LTSC lisansları toplu satılan kurumsal lisanslar. Kendin alıp etkinleştiremezsin. Massgrave kullanan var, ben de kullanıyorum ama kesin bir şey diyemem sorumluluk size ait.
  4. IoT LTSC'nin destke süresi, non-IoT'dan biraz daha uzun. Normal LTSC 2027'ye kadar, IoT LTSC ise 2032'ye kadar destek sağlıyor.

Normal LTSC kurman lazım. IoT'ta Windows Store kuramıyorsun.

Yönetici yetkileri ile çalıştırabileceğiniz komut ile kurulabiliyor: wsreset -i

1752059646952.webp

10 LTSC sürümleri güncel Adobe uygulamalarını desteklemiyor. Bu yüzden mecbur 11 kullanıyorum. Yöntemi olsa ben de 10'a dönerdim. Günlük kullanıcı bile 11 sayesinde bilgisayar uzmanı oldu. Hala "sorun yok, çok iyi çalışıyor" diyorlar.

@hasanmerkit, @0xraptoRwave, hocalarımın dediği gibi her şey. Ekstra olarak kurulumdan sonra şu 2 rehberdeki ayarlamaları yapmanızı öneririm.

Konu 'Windows 11 kurulumu sonrası uygulanması gereken adımlar' https://techolay.net/sosyal/konu/windows-11-kurulumu-sonrasi-uygulanmasi-gereken-adimlar.60795/

Konu 'Windows 11'de Tanılama Verilerini Devre Dışı Bırakma' https://techolay.net/sosyal/konu/windows-11de-tanilama-verilerini-devre-disi-birakma.65684/

Evet, bu rehberin aynısı Techolay'da da açılmış. Benim aklımdan tamamen çıkmıştı :D

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt