Haluk Ekrem Özkaya

Başarılı
Arkadaşlar, yabancı forumlarda bu ayarın daha az input lag için kapatılmasını öneriyorlar ama kaç MS etki ettiğini yazmamışlar.
Ben de merak ettim, kapatınca kaç MS fark ediyor diye. Sizin bilginiz var mı? Windows oyun modu ayarı gecikme süresi kaç MS etki ediyor?

Hocam tam etkisini ölçmek mümkün değil, o an arkaplanda çalışacak servislerin ve uygulamaların bir kısmını yavaşlattığı veya durdurduğu için hızlandırıyor ancak bu, sistem gücüne/kurulu uygulama sayısı ve arkaplanda güncelleme yapıp yapmamasına kadar bir sürü faktöre bağlı.

Hiç etki etmez. Gecikmeyi öyle kolay kolay Windows ayarlarıyla düşüremezsin. Gecikmeyi düşürdüğünü iddia eden custom windows OSler bile art arda kanıtlandı ki gecikmeye hiçbir artıları yok hatta bazılarının zararı var kaldırdıkları bazı özellikler yüzünden.

Kendiniz deneyiniz. İstediğiniz ayarı değiştirin Windowsta (nvidia hariç) ölçün gecikmeyi. Hiçbir fark olmayacaktır. Fark olsa da çok minimal olur o da hata paylıdır ayardan dolayı değildir.

1717284858160.webp

Belki sadece bu eski ve güncel teknolojiyi az destekleyen oyunlarda işe yarar.

Hocam aslında bir noktada azaltıyor, bu mod açıkken arkaplan etkinlikleri sınırlandığı için olumlu bir etkisi oluyor ancak güçlü bilgisayarlarda çok fazla hissedilmiyor.
Gecikme nasıl azalır CPU GPUyu o oyuna daha yüksek öncelikli yaparsın ki oyun modu da bunu yapıyor gecikmeyi nasıl arttırıyor onu kapatmak hala çözemedim de. Oyun modunun bunu yapmasına da gerek yok Windows tam ekran foreground uygulamalara otomatik yapıyor zaten. Haklısın ama patates PC varsa etki edebilir onda da az ama.

Zaten artık işlemcilerde verimlilik çekirdeği var performans çekirdeği var bunlar otomatik yapması gerekenleri yapıyor gecikme falan kalmıyor. Kullanıcı ayarıyla modern sistemde hiçbir şey cok etki etmez. Reflex falan saymıyorum.

o oyuna daha yüksek öncelikli yaparsın
Orası öyle ancak öncelikli olması kaynakların dolması halinde diğerlerinin yok sayıldığı anlamına gelmiyor. Bu ayar onların durdurulması için. Bir nevi potansiyel CPU darboğazlarını engelleyerek performansı arttırıyor.

Zaten artık işlemcilerde verimlilik çekirdeği var performans çekirdeği var bunlar otomatik yapması gerekenleri yapıyor gecikme falan kalmıyor. Kullanıcı ayarıyla modern sistemde hiçbir şey cok etki etmez. Reflex falan saymıyorum.
Modern sistemlerde plasebo dışında pek bir işe yaradığını söylemek zor. Örnek verdiğiniz gibi güncellemelerin yanında etkisinden bahsedilemez bile.

Misal düşük sistemi olan birine 10 FPS bile katmıyor etkisi çok az olan bir şey. Ölçülür mü evet biri uğraşır ise ölçebilir ama ben bir fark yapacağını bile sanmam.

Eğer gerçekten bir oyun modu yapılmak istese bence yapılır ama adamlar böyle bir şeye kalkışmaz.

Orası öyle ancak öncelikli olması kaynakların dolması halinde diğerlerinin yok sayıldığı anlamına gelmiyor. Bu ayar onların durdurulması için.
Zaten Windows kaç yıldır yapıyor kaynakları en verimli şekilde kullanmaya çalışıyor. İşletim sisteminin kendi çalışma hali böyle gamemode sağlamıyor bunu. Bassitçe foregroundda bir şey yapıyorsan Windows uygulamaları işleyişini bozmayack şekilde RAMden alıp pagefilea koyabiliyor mesela foreground uygulama için RAM açılması için. CPU için de öyle şeyler var. Ama durdurmaz işte. Arkada CPU intensive bir işlem varsa game mode onu durdurmaz ki. Gamemode en fazla bildirimleri güncellerştirmelerin indirilmesini falan durdurur. Oyun modu kullanıcı kaynaklı hiçbir şeyi sonlandırmaz ki sonlandırmamalı. En fazla basit Windows şeylerini azaltır onların da hiçbir artısı olmaz. Game mode hakkında yeterince dökümantasyon olmadığından da Microsoft'un bu özelliğe ne kadar önem verdiğini gösteriyor.

Yani insanların umudunu kırmak istemem ama düşük gecikme istiyorsan iyi donanımın iyi monitörün olacak bu kadar basit.