CRT_User

Yetkin
Biraz amatör bir video oldu ama Windows XP ile Windows 10–11 arasında küçük bir karşılaştırma yapmak istedim. Özellikle 2D ve software tabanlı işlemlerde farkın ciddi şekilde açıldığını net biçimde görmek mümkün.

Half-Life 1’in software renderer’ında yaklaşık 200–250 FPS civarında bir fark oluştu.

Bir süredir en düşük input lag hedefiyle HL1’i Steam üzerinden Windows XP’de online oynuyordum. Merak edip aynı testi Windows 11 üzerinde de tekrarladım.
Buna ek olarak PassMark üzerinden 2D, CPU ve RAM testleri de yaptım.

Video linki:

✅ Kısa skor özeti:

HL1:

XP: AVG ~300 FPS
Windows 11: AVG ~50 FPS
PassMark 2D:

XP: 1026
Windows 10: 847

CPU:

XP: 2191
Windows 10: 2073

RAM:

XP: 1953
Windows 10: 1831
Ek olarak şunu da belirtmek isterim:
2D performansı tarafında RTX 3080 bile bu eski sistemlerin gerisinde kalıyor.
PassMark 2D puanı sadece 687 (RTX 3080) çıktı. 😄
1765129261082.webp

Hocam nasıl bi test hiç bi halt anlamadım. İşlemci yazmışınız işlemci ne belirtmemişsiniz. Sistemide yazsaydınız.

Mesela Windows 10 sistemi ne XP sistemi ne?

Hocam nasıl bi test hiç bi halt anlamadım. İşlemci yazmışınız işlemci ne belirtmemişsiniz. Sistemide yazsaydınız.

Mesela Windows 10 sistemi ne XP sistemi ne?
Video açıklamasında yazmakta;
1765129971482.webp

Test aslında bir zamanlar XP’de bulunan gerçek 2D hızlandırmanın nasıl çalıştığını gösteriyor. Windows Vista’dan sonra Microsoft tamamen farklı bir grafik altyapısına geçtiği için modern sistemlerde bu hızlandırma yok. Ben de bu farkı görmek için 2D, CPU ve RAM skorlarını karşılaştırdım. Test tamamen bundan ibaret.

HL1'i, software renderer yerine, GPU ile oynamak daha iyi olmaz mı?

Windows 10 ve XP için soruyorum.

Bu testin amacı, yazılım ve 2D tabanlı hızlandırmaların Windows XP'de modern sistemlere göre neden daha verimli çalıştığını göstermek. OpenGL tarafında da XP genelde daha yüksek FPS veriyor ama asıl fark software Renderer'da çok daha net ortaya çıkıyor. :D

Bu Windows XP Sistemimi? Hangisinin sistemi bu.
Evet bu donanım kullanıldı tüm testlerde.