Rehber Lutris üzerinden oyunların grafiklerini iyileştirme

Linux hateri Osman

Becerikli
Makaleler
1
Arkadaşlar merhaba.

Linux'ta oyun oynarken, özellikle DXVK oyunlarının grafikleri biraz kötü olur. Bunun nedeni, temel grafik ayarlanın yapılmaması olabilir. Hatta DXVK, tüm grafik ayarlarını, varsayılan bir ayarlarda tutup, oyunun kendi ayarlarının etkinleştirmesine bile izin vermiyor olabilir. Bu kısmı tam bilmemekle birlilte, oyunun grafik ayarlarını iyileştirmeye yönelik bazı ayarlar oluşturdum. Ayarları araştıra araştıra yaptım ve yapay zekaya'dan da bir config yapmasını istedim.

İşte ayar uygulanmış ve uygulanmamış halleri. Resimleri, tam ekran incelemeyi unutmayın. Yorumlarınızı da bekliyorum. Size göre hangisi iyi ya da kötü olduğunu belirtebilisiniz. Bir fark olmadığını da belirtebilirsiniz.

Resimlerdeki oyunun adı Dark Souls Remastered.
Karelerde, uygulanmış ve uygulanmamış ayarlar arasındaki farklar bence belirgindir. Yansımaları görebilirsiniz. Daha çelik ve daha parlak hissettiriyor. Ortamdaki nesnelerin yansılamları kaskta falan belirliyor, dikkatli bakarsanız.

1. Kare:

1. Ayar uygulanmamış görsel
1.webp

2. Ayar uygulanmış görsel
1_1.webp

2. Kare:
1. Ayar uygulanmamış
Screenshot From 2025-05-02 06-14-09.webp

2. Ayar uygulanmış
Screenshot From 2025-05-02 06-15-29.webp

3. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
3.webp

2. Ayar uygulanmış
3_1.webp

4. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
4.webp

2. Ayar uygulanmış
4_1.webp

Hadi yapmaya başlayalım. Öncelikle bu rehber tamamen Lutris'e odaklıdır. Lutris'in genel Wine ayarlarını düzenleyip, yazdığımız dxvk.conf dosyasını tanıtacağız.

Ayarları uygulamak için ilk önce bir dxvk.conf adında dosya oluşturun ve aşağıdakileri içine yapıştırın. Daha farklı ayarlar keşfetmek için buraya bakabilrisiniz. Bence çok az ayar buldum ben; https://github.com/doitsujin/dxvk/blob/master/dxvk.conf
Kod:
# Anizotropik Filtreleme - En yüksek değer
d3d9.samplerAnisotropy = 16
d3d11.samplerAnisotropy = 16
dxgi.samplerAnisotropy = 16

# LOD Bias - Daha keskin dokular için (dengeli)
d3d9.samplerLodBias = -2.0
d3d11.samplerLodBias = -2.0
dxgi.samplerLodBias = -2.0

# MSAA Zorlaması (oyunun kendi AA'sı yoksa)
d3d9.forceSwapchainMSAA = 8

# Keskin görüntü için
d3d11.forceSampleRateShading = True
dxgi.forceSampleRateShading = True

/home/kullanici_adiniz/.local/share/lutris/runners/wine.yml belirtilen bu dosya, genel Wine ayarlarıdır. Her DXVK API ile çalışan oyunda etkili olacaktır.
Lutris'te etkili olması için, genel Wine ayarlarını değiştireceğiz. wine.yml dosyanızı açın ve env değeri için aşağıdaki gibi, oluşturduğunuz dxvk.conf dosyasını ekleyin. Benim dxvk.conf'um, direkt home dizinimde /home/kullanici_adiniz/dxvk.conf
YAML:
system:
  env:
    DXVK_HUD: "fps,devinfo"
    DXVK_CONFIG_FILE: "/home/kullanici_adiniz/dxvk.conf"

wine:
  battleye: false
  eac: false
  fsr: false
  version: ge-proton

Rehber bu kadar. Birazcık eksik ama iş görüyor. Daha iyi ayarlarda bulunabilir.
VKD3D için de bir şeyler vardır elbet. Onun da config'ine bakmak lazım.
İyi oyunlar.

Son düzenleyen: Moderatör:
FSR 3 FG çok kötü çalışıyor Lutris üzerinde. Proton'a geldiğinden beri çok başarılı ama Lutris öyle değil. Bu sadece bana mı özel yoksa genel bir sorun mu?

FSR 3 FG çok kötü çalışıyor Lutris üzerinde. Proton'a geldiğinden beri çok başarılı ama Lutris öyle değil. Bu sadece bana mı özel yoksa genel bir sorun mu?
Her oyunda calisabilen bir frame generation yontemi ise, simdilik belirli GPU'da iyi olabilir.

Dedigin FSR mi sadece yoksa FSR FG mi? İkisi asiri farkli seyler yani.

Arkadaşlar merhaba.

Linux'ta oyun oynarken, özellikle DXVK oyunlarının grafikleri biraz kötü olur. Bunun nedeni, temel grafik ayarlanın yapılmaması olabilir. Hatta DXVK, tüm grafik ayarlarını, varsayılan bir ayarlarda tutup, oyunun kendi ayarlarının etkinleştirmesine bile izin vermiyor olabilir. Bu kısmı tam bilmemekle birlilte, oyunun grafik ayarlarını iyileştirmeye yönelik bazı ayarlar oluşturdum. Ayarları araştıra araştıra yaptım ve yapay zekaya'dan da bir config yapmasını istedim.

İşte ayar uygulanmış ve uygulanmamış halleri. Resimleri, tam ekran incelemeyi unutmayın. Yorumlarınızı da bekliyorum. Size göre hangisi iyi ya da kötü olduğunu belirtebilisiniz. Bir fark olmadığını da belirtebilirsiniz.

Resimlerdeki oyunun adı Dark Souls Remastered.
Karelerde, uygulanmış ve uygulanmamış ayarlar arasındaki farklar bence belirgindir. Yansımaları görebilirsiniz. Daha çelik ve daha parlak hissettiriyor. Ortamdaki nesnelerin yansılamları kaskta falan belirliyor, dikkatli bakarsanız.

1. Kare:

1. Ayar uygulanmamış görsel
Eki Görüntüle 145258
2. Ayar uygulanmış görsel
Eki Görüntüle 145259

2. Kare:
1. Ayar uygulanmamış
Eki Görüntüle 145260

2. Ayar uygulanmış
Eki Görüntüle 145261

3. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
Eki Görüntüle 145263
2. Ayar uygulanmış
Eki Görüntüle 145264

4. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
Eki Görüntüle 145265

2. Ayar uygulanmış
Eki Görüntüle 145266

Hadi yapmaya başlayalım. Öncelikle bu rehber tamamen Lutris'e odaklıdır. Lutris'in genel Wine ayarlarını düzenleyip, yazdığımız dxvk.conf dosyasını tanıtacağız.

Ayarları uygulamak için ilk önce bir dxvk.conf adında dosya oluşturun ve aşağıdakileri içine yapıştırın. Daha farklı ayarlar keşfetmek için buraya bakabilrisiniz. Bence çok az ayar buldum ben; https://github.com/doitsujin/dxvk/blob/master/dxvk.conf
Kod:
# Anizotropik Filtreleme - En yüksek değer
d3d9.samplerAnisotropy = 16
d3d11.samplerAnisotropy = 16
dxgi.samplerAnisotropy = 16

# LOD Bias - Daha keskin dokular için (dengeli)
d3d9.samplerLodBias = -2.0
d3d11.samplerLodBias = -2.0
dxgi.samplerLodBias = -2.0

# MSAA Zorlaması (oyunun kendi AA'sı yoksa)
d3d9.forceSwapchainMSAA = 8

# Keskin görüntü için
d3d11.forceSampleRateShading = True
dxgi.forceSampleRateShading = True

/home/kullanici_adiniz/.local/share/lutris/runners/wine.yml belirtilen bu dosya, genel Wine ayarlarıdır. Her DXVK API ile çalışan oyunda etkili olacaktır.
Lutris'te etkili olması için, genel Wine ayarlarını değiştireceğiz. wine.yml dosyanızı açın ve env değeri için aşağıdaki gibi, oluşturduğunuz dxvk.conf dosyasını ekleyin. Benim dxvk.conf'um, direkt home dizinimde /home/kullanici_adiniz/dxvk.conf
YAML:
system:
  env:
    DXVK_HUD: "fps,devinfo"
    DXVK_CONFIG_FILE: "/home/kullanici_adiniz/dxvk.conf"

wine:
  battleye: false
  eac: false
  fsr: false
  version: ge-proton

Rehber bu kadar. Birazcık eksik ama iş görüyor. Daha iyi ayarlarda bulunabilir.
VKD3D için de bir şeyler vardır elbet. Onun da config'ine bakmak lazım.
İyi oyunlar.
Yaptiklarinin performansi asiri etkileyecegini biliyorsun degil mi?

Yaptiklarinin performansi asiri etkileyecegini biliyorsun degil mi?
Peki grafik kalitesi, iyileşiyor değil mi? Hocam ben de 4060 Ti pek bir performans düşüsü görmedim. Bir de DXVK olarak DX11, DX10 ve DX9 oyunlarının grafikleri iyileşiyor. Bence grafik oyunlarda önemli olduğu için performans düşürse bile kullanabilirdim.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt