Linux hateri Osman
Becerikli
- Makaleler
- 1
Arkadaşlar merhaba.
Linux'ta oyun oynarken, özellikle DXVK oyunlarının grafikleri biraz kötü olur. Bunun nedeni, temel grafik ayarlanın yapılmaması olabilir. Hatta DXVK, tüm grafik ayarlarını, varsayılan bir ayarlarda tutup, oyunun kendi ayarlarının etkinleştirmesine bile izin vermiyor olabilir. Bu kısmı tam bilmemekle birlilte, oyunun grafik ayarlarını iyileştirmeye yönelik bazı ayarlar oluşturdum. Ayarları araştıra araştıra yaptım ve yapay zekaya'dan da bir config yapmasını istedim.
İşte ayar uygulanmış ve uygulanmamış halleri. Resimleri, tam ekran incelemeyi unutmayın. Yorumlarınızı da bekliyorum. Size göre hangisi iyi ya da kötü olduğunu belirtebilisiniz. Bir fark olmadığını da belirtebilirsiniz.
Resimlerdeki oyunun adı Dark Souls Remastered.
Karelerde, uygulanmış ve uygulanmamış ayarlar arasındaki farklar bence belirgindir. Yansımaları görebilirsiniz. Daha çelik ve daha parlak hissettiriyor. Ortamdaki nesnelerin yansılamları kaskta falan belirliyor, dikkatli bakarsanız.
1. Kare:
1. Ayar uygulanmamış görsel
2. Ayar uygulanmış görsel
2. Kare:
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
3. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
4. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
Hadi yapmaya başlayalım. Öncelikle bu rehber tamamen Lutris'e odaklıdır. Lutris'in genel Wine ayarlarını düzenleyip, yazdığımız dxvk.conf dosyasını tanıtacağız.
Ayarları uygulamak için ilk önce bir dxvk.conf adında dosya oluşturun ve aşağıdakileri içine yapıştırın. Daha farklı ayarlar keşfetmek için buraya bakabilrisiniz. Bence çok az ayar buldum ben; https://github.com/doitsujin/dxvk/blob/master/dxvk.conf
Lutris'te etkili olması için, genel Wine ayarlarını değiştireceğiz.
Rehber bu kadar. Birazcık eksik ama iş görüyor. Daha iyi ayarlarda bulunabilir.
VKD3D için de bir şeyler vardır elbet. Onun da config'ine bakmak lazım.
İyi oyunlar.
Linux'ta oyun oynarken, özellikle DXVK oyunlarının grafikleri biraz kötü olur. Bunun nedeni, temel grafik ayarlanın yapılmaması olabilir. Hatta DXVK, tüm grafik ayarlarını, varsayılan bir ayarlarda tutup, oyunun kendi ayarlarının etkinleştirmesine bile izin vermiyor olabilir. Bu kısmı tam bilmemekle birlilte, oyunun grafik ayarlarını iyileştirmeye yönelik bazı ayarlar oluşturdum. Ayarları araştıra araştıra yaptım ve yapay zekaya'dan da bir config yapmasını istedim.
İşte ayar uygulanmış ve uygulanmamış halleri. Resimleri, tam ekran incelemeyi unutmayın. Yorumlarınızı da bekliyorum. Size göre hangisi iyi ya da kötü olduğunu belirtebilisiniz. Bir fark olmadığını da belirtebilirsiniz.
Resimlerdeki oyunun adı Dark Souls Remastered.
Karelerde, uygulanmış ve uygulanmamış ayarlar arasındaki farklar bence belirgindir. Yansımaları görebilirsiniz. Daha çelik ve daha parlak hissettiriyor. Ortamdaki nesnelerin yansılamları kaskta falan belirliyor, dikkatli bakarsanız.
1. Kare:
1. Ayar uygulanmamış görsel
2. Ayar uygulanmış görsel
2. Kare:
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
3. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
4. Kare;
1. Ayar uygulanmamış
2. Ayar uygulanmış
Hadi yapmaya başlayalım. Öncelikle bu rehber tamamen Lutris'e odaklıdır. Lutris'in genel Wine ayarlarını düzenleyip, yazdığımız dxvk.conf dosyasını tanıtacağız.
Ayarları uygulamak için ilk önce bir dxvk.conf adında dosya oluşturun ve aşağıdakileri içine yapıştırın. Daha farklı ayarlar keşfetmek için buraya bakabilrisiniz. Bence çok az ayar buldum ben; https://github.com/doitsujin/dxvk/blob/master/dxvk.conf
Kod:
# Anizotropik Filtreleme - En yüksek değer
d3d9.samplerAnisotropy = 16
d3d11.samplerAnisotropy = 16
dxgi.samplerAnisotropy = 16
# LOD Bias - Daha keskin dokular için (dengeli)
d3d9.samplerLodBias = -2.0
d3d11.samplerLodBias = -2.0
dxgi.samplerLodBias = -2.0
# MSAA Zorlaması (oyunun kendi AA'sı yoksa)
d3d9.forceSwapchainMSAA = 8
# Keskin görüntü için
d3d11.forceSampleRateShading = True
dxgi.forceSampleRateShading = True
/home/kullanici_adiniz/.local/share/lutris/runners/wine.yml
belirtilen bu dosya, genel Wine ayarlarıdır. Her DXVK API ile çalışan oyunda etkili olacaktır.Lutris'te etkili olması için, genel Wine ayarlarını değiştireceğiz.
wine.yml
dosyanızı açın ve env değeri için aşağıdaki gibi, oluşturduğunuz dxvk.conf dosyasını ekleyin. Benim dxvk.conf'um, direkt home dizinimde /home/kullanici_adiniz/dxvk.conf
YAML:
system:
env:
DXVK_HUD: "fps,devinfo"
DXVK_CONFIG_FILE: "/home/kullanici_adiniz/dxvk.conf"
wine:
battleye: false
eac: false
fsr: false
version: ge-proton
Rehber bu kadar. Birazcık eksik ama iş görüyor. Daha iyi ayarlarda bulunabilir.
VKD3D için de bir şeyler vardır elbet. Onun da config'ine bakmak lazım.
İyi oyunlar.
Son düzenleyen: Moderatör: