R5 7600X & RTX 4070 sistemde gücü kapatıp açınca BIOS reset atıyor

Adelayn

Çalışkan
Merhaba. Öncelikle CMOS yani BIOS pilini iki kere değiştirdiğimi belirmek istiyorum ve sisteme temas eden sıfırlamaya neden olan kısa devre yaşanacak durum da yoktur (3 kere baştan tekrar ettim).
  • B650M Aorus Elite AX 1.0 Anakart.
  • ASUS RTX 4070 Dual.
  • Kingstan anakart sitesinden tavsite onayladığı bir RAM DDR5 2*16
  • 750Watt Gold sertifikalı bir güç kaynağı
  • 7600X işlemci
  • 1TB SSD ve 1TB hard disk
  • 2'li Cooler Master sıvı soğutma
Tek tek marka model sıkmamak için yazmadım. Sadece sisteme gereken gücü kapaca tahmin edilebilmesi için belirttim.

Bilgisayar anakart daha önce talihsiz bir şekilde BIOS Update atarken elektrik kesildi ve BIOS çipi yandı ve garantiye gönderdim (garantiye göndermeden önce çip gerçekten yanmış mı diye bir tamirciye kontrol ettirdim).

Gigabyte servisi anaharta temas etmişsiniz ancak bir defalığına düzeltelim deyip geri verdi ancak bu noktadan sonra fark ettiğim ne zaman tamamen elektiriği kessem sistemden BIOS saatime kadar sıfırlanıyor XMP gibi detaylar da dahil (ne zamandır bilmiyorum çünkü eskiden PC fişini çekmiyordum elektrik faturalarından tasarruf etmek için başladım. )

1 yıldır böyle kullandım ve işim olmadığı zamanda garantiye yolladım tekrar sorunu yazdım ancak aynı hızla bana geri yolladılar sorun yok diye. Açıkçası uğraştıklarından şüphem var.

Şimdi benim deneyeceğim yedek parçalar yok bu yüzden teorik olarak cevap arıyorum çünkü tekrar tamircilerle uğraşmak PC olmaması işimi etkiliyor. Sorum RAM güç, kaynağı gibi parçalar bu soruna neden olabilir? Zaten anakartın garantiden döndü ve bununla ilgili bilgi veya senin sorun yüzde yüz anakart onun iyi bir tamire ihtiyacı var veya aklınıza gelebilecek başka çözümler var mı? Şimdiden okuduğunuz için teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorun benim hediye edeceğim sistemde de var ve sebebinin PSU olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden hediye edeceğim kişiye 2000 TL de nakit yollayacağım güç kaynağını değişsin diye.

Tabi sizde ana kart tamir gördüğü için sorunun ana kart kaynaklı olma ihtimali de mevcut.

Sorunu bulamadım, pek fikrim yok. Bu tür problemlerde genelde sorun CMOS pili değişmemiş olması veya sisteme kısa devre yapan bir temas olabilir. Ayrıca, marka kasalarda (kendimiz toplamadığımız) özel bir BIOS ayarı ile de bu sorun oluşabiliyor. Tek tek parçaları değiştirmeden sorunu bulup devam edemeyeceğim için konuyu kapatmak istiyorum. Yabancı forumlarda da pek akılcı fikirler bulamadım.

Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt