Konu Başlıkları Gizle
Selamlar! Bugün, Ryzen 7 5700X3D işlemcimi MSI B450 Tomahawk Max anakart üzerinde nasıl daha stabil ve serin çalıştırmak için optimize ettiğimi anlatacağım. Malum, hepimiz performansı artırmak istiyoruz ama o sıcaklıklar bir yerden sonra sinir bozabiliyor. İşte bu rehberde, BIOS ayarlarından soğutma stratejilerine kadar her şeyi kendi deneyimlerimle nasıl optimize ettiğimi paylaşacağım.
Sitem Bilgilerim:
Hedefim hem sıcaklığı kontrol etmek hem de performanstan ödün vermemekti.
İşte Detaylar
BIOS Ayarları ve PBO2 Tuner ile Dengeleme
AIDA64 Extreme Stres Testi
Cinebench R24 Sonuçları
3DMark CPU Profile Testi (Undervolt -30)
Umarım siz de bu ayarlar gibi kendi sisteminizde iyi sonuçlar elde edersiniz.
Fakat unutmayın, her sistem farklıdır. Bu yüzden ayarları kendi donanımınıza göre yapmanız en doğrusu olur.
İyi Sosyaller
Güncelleme:
Sitem Bilgilerim:
- CPU: Ryzen 7 5700X3D
- GPU: MSI RTX 2060 Super Gaming X
- RAM: 16 GB DDR4 3200
- İşletim Sistemi: Win 11 24H2 (26100.1882)
Öncelikle PBO2 Tuner ayarlarını test ettikten sonra BIOS’a dalıp birkaç ayar yaptım.
Hedefim hem sıcaklığı kontrol etmek hem de performanstan ödün vermemekti.
İşte Detaylar
BIOS Ayarları ve PBO2 Tuner ile Dengeleme- PBO Limits: "Advanced" modunu seçtim. Böylece işlemci yük altındayken daha yüksek frekanslara çıkabiliyor.
- PPT, TDC ve EDC Limitleri: PPT'yi 120W, TDC'yi 80A, EDC'yi ise 110A olarak ayarladım. Bu şekilde işlemcinin fazla güç çekmesini önleyip sıcaklıkları dengeledim.
- PBO Scalar: 4X ve 2X değerleri arasında testler yaptım. 4X biraz daha performanslı ama sıcaklıkları artırıyor. 2X ise daha dengeli, serin çalışıyor.
- Curve Optimizer: Negative modda -30 kullandım. İlk denemelerimde -20’yi denemiştim, ama -30 sıcaklıkları daha da düşürdü ve stabiliteyi sağladı.
Soğutma Stratejisi ve Fan Ayarları
Soğutma için 320mm sıvı soğutucu ve Honeywell PTM7950 termal pedi tercih ettim. Bu ped gerçekten işini iyi yapıyor. Fan hızlarını da sıcaklıklara göre şöyle ayarladım:- Fan Hızı:
- 30-40°C: %40
- 50°C: %60
- 60°C: %80
- 70°C ve üstü: %100
- Pompa Hızı: Pompayı %80-100 arasında sabit tuttum, böylece sıvı soğutmanın verimi artıp sıcaklıkları düşük tuttu.
Test Sonuçları: Gerçek Hayatta Neler Değişti?
AIDA64 Extreme Stres Testi
- Maksimum CPU Sıcaklığı: 74.9°C
- Ortalama CPU Sıcaklığı: 73.2°C
- Frekans: İşlemci 4.0 GHz’de sabit kaldı, voltaj 1.2-1.23V arasında. Yani, yük altında bile işlemcinin serin ve dengeli olduğunu gördüm.
- 15dk'lık Extreme Mode ve Steady Load test ayarlarıyla yapılan testte maksimum sıcaklık 82°C, ortalama ise 70°C civarındaydı.
Linpack Testi (OCCT)
- Ortalama Sıcaklık: 65°C
Bu test, işlemcinin matematiksel hesaplamalar ve yoğun yük altındaki kararlılığını anlamam açısından faydalı oldu.
Combined Test (OCCT)
- CPU+RAM, Memory, 3D Standard ve 3D Adaptive modlarında yapılan bu testte işlemcinin sıcaklığı ortalama 67°C civarında kaldı.
Cinebench R24 Sonuçları
- Çoklu Çekirdek: 800
- Tekli Çekirdek: 84
- Ortalama Sıcaklık: 68.9°C, maksimum sıcaklık 80°C
- CPU Sıcaklığı: Ortalama 46.3°C
- GPU Sıcaklığı: Ortalama 63.4°C
- CPU Frekansı: Ortalama 4031 MHz, kısa süreli olarak 4.25 GHz’ye kadar çıktı.
Umarım siz de bu ayarlar gibi kendi sisteminizde iyi sonuçlar elde edersiniz.
Fakat unutmayın, her sistem farklıdır. Bu yüzden ayarları kendi donanımınıza göre yapmanız en doğrusu olur.
İyi Sosyaller

Güncelleme:
2K da sanirim yine yapmaz
Güncelleme: Ryzen 7 5700X3D son ayarlarımdan sonra daha serin ve daha stabil kalmayı başardı.
Biliyorsunuz ki 3D V-Cache olan modellerde manuel olarak sabit bir frekans belirlemek genellikle sınırlıdır ama bunu PBO kulanarak bir şekilde dengeye alabiliyorsunuz. İşte yakın zamanda yaptığım OC ayarları stabil kaldı ama bir kademe daha serin ve yüksek performansta çalışması için kolları sıvadım. Bu sefer GPU tarafında da değişiklik yaptım. İşlemci ile sıfır hatasız çalışmayı başardılar.
PBO değerlerimi güncelledim. Aşağıdaki BIOS görüntüsünden değerleri görebilirsiniz.
Bu değerlere ekstradan PBO Scalar değerini 2X olarak ayarladım.
Curve Optimizer ise -20 olarak ayarlandı.
Bu adımlardan sonra işlemcimin OCCT - AIDA64 - 3DMark Combine testlerini paylaşacağım.
En güzel tarafı bir önceki ayarlarıma göre sıcaklığı daha dengeli oldu. 3Dmark CPU Frekans çizgisi ise yatayda sabit kalmayı başardı.
Son düzenleyen: Moderatör: