Rehber Ryzen 7 5700X3D Stabilite ve Soğutma Ayarları

Selamlar! Bugün, Ryzen 7 5700X3D işlemcimi MSI B450 Tomahawk Max anakart üzerinde nasıl daha stabil ve serin çalıştırmak için optimize ettiğimi anlatacağım. Malum, hepimiz performansı artırmak istiyoruz ama o sıcaklıklar bir yerden sonra sinir bozabiliyor. İşte bu rehberde, BIOS ayarlarından soğutma stratejilerine kadar her şeyi kendi deneyimlerimle nasıl optimize ettiğimi paylaşacağım.

Sitem Bilgilerim:
  • CPU: Ryzen 7 5700X3D
  • GPU: MSI RTX 2060 Super Gaming X
  • RAM: 16 GB DDR4 3200
  • İşletim Sistemi: Win 11 24H2 (26100.1882)

Öncelikle PBO2 Tuner ayarlarını test ettikten sonra BIOS’a dalıp birkaç ayar yaptım.

Hedefim hem sıcaklığı kontrol etmek hem de performanstan ödün vermemekti. 😎

İşte Detaylar 👇

BIOS Ayarları ve PBO2 Tuner ile Dengeleme
  • PBO Limits: "Advanced" modunu seçtim. Böylece işlemci yük altındayken daha yüksek frekanslara çıkabiliyor.
  • PPT, TDC ve EDC Limitleri: PPT'yi 120W, TDC'yi 80A, EDC'yi ise 110A olarak ayarladım. Bu şekilde işlemcinin fazla güç çekmesini önleyip sıcaklıkları dengeledim.
  • PBO Scalar: 4X ve 2X değerleri arasında testler yaptım. 4X biraz daha performanslı ama sıcaklıkları artırıyor. 2X ise daha dengeli, serin çalışıyor.
  • Curve Optimizer: Negative modda -30 kullandım. İlk denemelerimde -20’yi denemiştim, ama -30 sıcaklıkları daha da düşürdü ve stabiliteyi sağladı.

Soğutma Stratejisi ve Fan Ayarları

Soğutma için 320mm sıvı soğutucu ve Honeywell PTM7950 termal pedi tercih ettim. Bu ped gerçekten işini iyi yapıyor. Fan hızlarını da sıcaklıklara göre şöyle ayarladım:

• Fan Hızı:
    • 30-40°C: %40
    • 50°C: %60
    • 60°C: %80
    • 70°C ve üstü: %100
  • Pompa Hızı: Pompayı %80-100 arasında sabit tuttum, böylece sıvı soğutmanın verimi artıp sıcaklıkları düşük tuttu.
Bu ayarlarla işlemci, yük altında bile serin kalmayı başardı.

Test Sonuçları: Gerçek Hayatta Neler Değişti?

AIDA64 Extreme Stres Testi
  • Maksimum CPU Sıcaklığı: 74.9°C
  • Ortalama CPU Sıcaklığı: 73.2°C
  • Frekans: İşlemci 4.0 GHz’de sabit kaldı, voltaj 1.2-1.23V arasında. Yani, yük altında bile işlemcinin serin ve dengeli olduğunu gördüm.
OCCT CPU Testi
  • 15dk'lık Extreme Mode ve Steady Load test ayarlarıyla yapılan testte maksimum sıcaklık 82°C, ortalama ise 70°C civarındaydı.

Linpack Testi (OCCT)
  • Ortalama Sıcaklık: 65°C
    Bu test, işlemcinin matematiksel hesaplamalar ve yoğun yük altındaki kararlılığını anlamam açısından faydalı oldu.
Combined Test (OCCT)
  • CPU+RAM, Memory, 3D Standard ve 3D Adaptive modlarında yapılan bu testte işlemcinin sıcaklığı ortalama 67°C civarında kaldı.

Cinebench R24 Sonuçları
  • Çoklu Çekirdek: 800
  • Tekli Çekirdek: 84
  • Ortalama Sıcaklık: 68.9°C, maksimum sıcaklık 80°C
3DMark CPU Profile Testi (Undervolt -30)
  • CPU Sıcaklığı: Ortalama 46.3°C
  • GPU Sıcaklığı: Ortalama 63.4°C
  • CPU Frekansı: Ortalama 4031 MHz, kısa süreli olarak 4.25 GHz’ye kadar çıktı.
Bu rehberde, Ryzen 7 5700X3D işlemcimi MSI B450 Tomahawk Max anakartla nasıl optimize ettiğimi anlattım.
Umarım siz de bu ayarlar gibi kendi sisteminizde iyi sonuçlar elde edersiniz.
Fakat unutmayın, her sistem farklıdır. Bu yüzden ayarları kendi donanımınıza göre yapmanız en doğrusu olur.

İyi Sosyaller 🤞

Güncelleme:
2K da sanirim yine yapmaz 🤔

Güncelleme: Ryzen 7 5700X3D son ayarlarımdan sonra daha serin ve daha stabil kalmayı başardı.

Biliyorsunuz ki 3D V-Cache olan modellerde manuel olarak sabit bir frekans belirlemek genellikle sınırlıdır ama bunu PBO kulanarak bir şekilde dengeye alabiliyorsunuz. İşte yakın zamanda yaptığım OC ayarları stabil kaldı ama bir kademe daha serin ve yüksek performansta çalışması için kolları sıvadım. Bu sefer GPU tarafında da değişiklik yaptım. İşlemci ile sıfır hatasız çalışmayı başardılar.

PBO değerlerimi güncelledim. Aşağıdaki BIOS görüntüsünden değerleri görebilirsiniz.
Bu değerlere ekstradan PBO Scalar değerini 2X olarak ayarladım.
Curve Optimizer ise -20 olarak ayarlandı.

Bu adımlardan sonra işlemcimin OCCT - AIDA64 - 3DMark Combine testlerini paylaşacağım.
En güzel tarafı bir önceki ayarlarıma göre sıcaklığı daha dengeli oldu. 3Dmark CPU Frekans çizgisi ise yatayda sabit kalmayı başardı.

Son düzenleyen: Moderatör:
Her işlemcinin silikon kalitesi farklı olduğu için kendiniz denemelisiniz. Ben şahsen PBO2 Tuner kullanıyorum UV işlemleri için, hem hızlı oluyor hem de çok daha iyi çalışıyor.

Şu anda çekirdeklerin sıcaklıklarına göre bu şekilde ayarladım. Allcore yaptığınız zaman biraz performanstan ödün veriyorsunuz o yüzden per core yapmak en mantıklısı.
Eki Görüntüle 109158
hocam bu yapılan işlemler ne oluyor tam olarak hiç anlamadım

Bende dün itibarıyla 5700X3D aldım. direkt curveyi -30'a çektim başka ayar yapmadım. Sıcaklıklar gayet iyi fakat ilk etapta 4 defa mavi ekran verdi ama şu an bir şey yok. Cinebench testide sıkıntısız geçti.
Sizin resmini koyduğunuz ayarları yapsam daha mı iyi olur yorsa curve yi -20 mi yapayım?
Sistem: 5700X3D.
4x8GB 3600 MHz.
4060 Ti 16 GB.
DeepCool AK400 digital.
Benim yaptığım ayarları dikkatlice okursanız sadece PBO ayarı yapmadığımı göreceksiniz. Anakart özelinde scalar ayarı ve Voltaj ayarlarının da yapıldığını görebilirsiniz.

Yaptığınız kişisel ayarlarda mavi ekran hatası almıyorsanız bir kademe daha zorlayabilirsiniz. Ama unutmayın her işlemcinin silikon kalitesi farklıdır. OCCT testini mutlaka yapmalısınız. Tek bir teste tabî tutmak olumlu sonuç vermeyecektir.

Selamlar, bende de 5700X3D var, dediğiniz gibi yaptım. Hava soğutucu olarak 120'lik kule tipi var, -30 curve yaptım, değerleri de sizin gibi yaptım. FurMark testinde 82'de çakılı kaldı işlemci. Boşta 41/45 derece. Tarayıcı açıp video falan izlediğimde 50 derecelerde. 10/15 sekme açarsam derece 62'lere çıkıyor. PUBG oynuyorum sıcaklık 65/66 derecelerde. Sizce bu değerler iyi midir? @ilkeryuksel

Selamlar, bende de 5700X3D var, dediğiniz gibi yaptım. Hava soğutucu olarak 120'lik kule tipi var, -30 curve yaptım, değerleri de sizin gibi yaptım. FurMark testinde 82'de çakılı kaldı işlemci. Boşta 41/45 derece. Tarayıcı açıp video falan izlediğimde 50 derecelerde. 10/15 sekme açarsam derece 62'lere çıkıyor. PUBG oynuyorum sıcaklık 65/66 derecelerde. Sizce bu değerler iyi midir? @ilkeryuksel
Her işlemcinin silikon kalitesi farklı olduğu için birebir aynı sonuçları almanız zaten mümkün değil ama eskiye nazaran daha iyi olduğunu düşünüyorsanız ayarlarınızı koruyun. Alternatif sunduğum diğer ayarları da deneyebilirsiniz. PBO değerleri ve Volt değerlerinizi anakartınızın desteklediği değerlere yakın tutmakta bir alternatiftir.

Ben bugün arkadaşımdan 5700X3D aldım fakat BIOS ekranında benim Curve Optimizer ayarını yok AMD overclocking'e giriyorum orada yok Cbs'de aynı şekilde bu ayar nereye kayboldu yardımcı olur musunuz

2K da sanirim yine yapmaz 🤔

güncelleme: Ryzen 7 5700X3D son ayarlarımdan sonra daha serin ve daha stabil kalmayı başardı.

Biliyorsunuz ki 3D v-cache olan modellerde manuel olarak sabit bir frekans belirlemek genellikle sınırlıdır ama bunu PBO kulanarak bir şekilde dengeye alabiliyorsunuz. İşte yakın zamanda yaptığım OC ayarları stabil kaldı ama bir kademe daha serin ve yüksek performansta çalışması için kolları sıvadım. Bu sefer GPU tarafında da değişiklik yaptım. İşlemci ile sıfır hatasız çalışmayı başardılar.

PBO değerlerimi güncelledim. aşağıdaki BIOS görüntüsünden değerleri görebilirsiniz.
Bu değerlere ekstradan PBO scalar değerini 2X olarak ayarladım.
Curve Optimizer ise -20 olarak ayarlandı.

Bu adımlardan sonra işlemcimin OCCT - AIDA64 - 3DMark combine testlerini paylaşacağım.
En güzel tarafı bir önceki ayarlarıma göre sıcaklığı daha dengeli oldu. 3DMark CPU frekans çizgisi ise yatayda sabit kalmayı başardı.

Ayarlar güncel mi hocam? 7900XT ile kullandığım 5700X3D işlemcim var ve oyunlarda Micro stuttering sorunu yaşıyorum. İşlemciden mi kaynaklanıyor acaba..

%1 FPS de anlık düşüş yaşıyor musunuz, anlık takılma oluyor mu nadirde olsa Cyberpunk ve Days Gone gibi oyunlarda hocam? Bu olay o kadar canımı sıktı ki 9800X3D alacağım gözümü karartıp.
Nvidia’nin son güncellemesiyle gelen Preset K özelliğini kullanarak denediğim de sorun yaşamadım.

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı Alt