Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

grancoupe

Yetkin
Yer
Türkiye, İstanbul
Merhaba,

Dün akşam Valorant'a girdim ve tuhaf bir şekilde FPS düşmesi yemeye başladım. Normalde 500-700 civarlarındayken dün ilk defa drop yiyerek anlık 200-300 falan göstermeye başladı. Hiçbir ayar veya herhangi bir şey değiştirmediğim için tuhaf geldi.

Uzun zamandır temiz kurulum yapmayı düşünüyordum, bu olay olunca da yapayım dedim fakat ilginç bir şekilde şu an sorun devam ediyor. Oyun takılıyor, anlık 200-300 FPS görüyorum, bir sonraki raund başlangıcında ekran anlık olarak Base'e geçiş yaparken FPS bir anda 500-60-500 falan oluyor, normalde bu da olmuyordu.

Yaklaşık bir ay önce buna benzer bir konu açılmış ve sorun Realtek Gaming 2.5GBE Family Controller'dan kaynaklanmış fakat bende bunda da bir sorun yok ve olay görüntüleyicisinde bir sıkıntı bulamadım.

Bu sisteme geçtiğimden beri 400 FPS altına düştüğümü hiç hatırlamıyorum. Şu an sebebini anlayamadığım bir şekilde bir anda drop yemeye başladım, nasıl çözebilirim?

Bu arada klavye 8K Hz, fare de 4K Hz kullanıyorum ama bu uzun süredir böyle ve hiç drop yemiyordum.

Çözüm
Merhaba,

Sorunum çözüldü. Maalesef nasıl çözdüğümü pek anlatamayacağım, çünkü hiçbir fikrim yok. 3-4 gün boyunca defalarca format attım, OneDrive devre dışı bıraktım, ethernet portunu devre dışı bıraktım, BIOS ayarlarını kurcaladım. Kısacası her şeyi yaptım.

Şu an 2-3 gündür format atmadım ve kullanıyorum, FPS 200-300'lere düşmüyor artık. Ethernet portunu da kullanıyorum. En son format attığımda sürücüleri kendim kurup güncelledim. BIOS'tan X3D Gaming Mode'u falan da açtım.

Bayağı bir şey yaptım ve kurcaladım, şu anda yine eskisine göre çok nadir takılmalar falan var ama FPS normal. Bir de normalde olay görüntüleyicisinde ethernet portu hatası almıştım fakat şu an ethernet kullandığım halde almıyorum. Dün fiber kablo çektirip, menzil genişleticiyi kapatıp direkt router'a ethernet kablosu taktım. Belki de o yüzden artık ethernet hatası almıyorumdur, bilmiyorum.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Bir etken olarak herhangi bir sebep yok. Sıcaklık değerleriniz normal, çökme falan yok. Rehberi uyguladınız. Driver hepsi güncel, temiz kurulum yapıldı. Bian böyle olması için hiçbir sebep yok. RAM overclock denemek, çözebilir.

Bir etken olarak herhangi bir sebep yok. Sıcaklık değerleriniz normal, çökme falan yok. Rehberi uyguladınız. Driver hepsi güncel, temiz kurulum yapıldı. Bian böyle olması için hiçbir sebep yok. RAM overclock denemek, çözebilir.
Konunun sayfalarca olması önemli değil. Size yardımcı olmaya çalışıyorum, oyun içersinde girip cevap verdim. Aygıt yöneticisinde BT ve iGpu açık sizde kapatmanız önerildi. Güç ayarlarını yapıp yapmadığınız belli değil. Bu konuya son cevap olarak. Usb portlarını değiştirin. Son zamanlarda bileşen olarak eklediğiniz bi aygıt sorun yaratabilir. Umarım sorunun çözülür, hayırlı geceler.

Son düzenleme:

Konunun sayfalarca olması önemli değil. Size yardımcı olmaya çalışıyorum, oyun içersinde girip cevap verdim. Aygıt yöneticisinde BT ve iGpu açık sizde kapatmanız önerildi. Güç ayarlarını yapıp yapmadığınız belli değil. Bu konuya son cevap olarak. Usb portlarını değiştirin. Son zamanlarda bileşen olarak eklediğiniz bi aygıt sorun yaratabilir. Umarım sorunun çözülür, hayırlı geceler.
BT'yi yarın kullanacağım için kapatmadım fakat söylemeye çalıştığım şey şu; bunlar zaten her zaman açık olan şeyler. Ben bu sorunu yaşamadan önce de açıktı bunlar. Güç ayarlarını da yapmadıysam neden yaptım diyeyim, benim ne işime yarayacak bunu demek?

Evet?

Siz herhalde yazdıklarımı tam olarak okumuyorsunuz. Konuyu açtığım mesaja bakın lütfen.

İşiniz varsa daha sonra da cevaplayabilirdiniz veya hiç cevaplamayabilirdiniz. Ekran kartımı da NVIDIA falan sandınız. Yani kusura bakmayın ama şu an konu çok gereksiz bir şekilde yaklaşık 5 sayfa oldu ve ben hala sorunumu anlatıyorum. Hiçbir işime yaramayacak mesajlarla doldu. Sorunum da devam ediyor.

Kendinize güveniyorsanız BIOS'a girin verdiğim ZenTimings'i uygulayın eğer çözülürse sorun RAM kaynaklı olabilir ramların üstüne fan koymayacağınızı düşünerek Trefi'i biraz kısmanızı öneririm 49.152 gibi güvenli sınır olarak X3D olduğu için işlemciniz güvenli bir profil önerdim yoksa daha ekstremi mevcut değerleri uyguladıktan sonra TM5 yükleyin ANTA777 profili ile test yapın ardından USB ile Memtest86'ı boot ederek test yapın MSI anakartlarda oc>advanced DRAM timings kısmından giriliyordu sanırım menüye. Eğer kendime güvenemem diyorsanız Memory try it deneriz.

TM5=https://testmem5.com/
Memtest86=https://www.memtest86.com/

Memtest'i USB'e atıp BIOS'tan boot edin.

Ayrıca resizablebar'ı açın kapalı ise.

Dosya Ekleri

• IMG_20260124_000230.webp
    IMG_20260124_000230.webp
    263,9 KB · Görüntüleme: 57
Kendinize güveniyorsanız BIOS'a girin verdiğim ZenTimings'i uygulayın eğer çözülürse sorun RAM kaynaklı olabilir ramların üstüne fan koymayacağınızı düşünerek Trefi'i biraz kısmanızı öneririm 49.152 gibi güvenli sınır olarak X3D olduğu için işlemciniz güvenli bir profil önerdim yoksa daha ekstremi mevcut değerleri uyguladıktan sonra TM5 yükleyin ANTA777 profili ile test yapın ardından USB ile Memtest86'ı boot ederek test yapın MSI anakartlarda oc>advanced DRAM timings kısmından giriliyordu sanırım menüye. Eğer kendime güvenemem diyorsanız Memory try it deneriz.

Birazdan dediklerinizi yapacağım, bir şey yapıyorum şu an. Umarım çözülür.

İlk söylediğiniz şeyleri yapamam, o kadar detaylı bilgim yok fakat Memory try it dediğiniz şeyi anlamadım. Nasıl yapacağım?

Son düzenleme:
Birazdan dediklerinizi yapacağım, bir şey yapıyorum şu an. Umarım çözülür.

İlk söylediğiniz şeyleri yapamam, o kadar detaylı bilgim yok fakat Memory try it dediğiniz şeyi anlamadım. Nasıl yapacağım?

BIOS'a girin OC sekmesinde sanırım olması gerek (MSI kartları unuttum) Memory try it! Seçenekleri olur bunlar hazır profiller bunları deneriz.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2026-01-24 162050.webp
    Screenshot 2026-01-24 162050.webp
    25,7 KB · Görüntüleme: 48
  • Screenshot 2026-01-24 162109.webp
    Screenshot 2026-01-24 162109.webp
    32,7 KB · Görüntüleme: 70
  • Screenshot 2026-01-24 162116.webp
    Screenshot 2026-01-24 162116.webp
    27,9 KB · Görüntüleme: 51
Onu gördüm, ne seçmem gerek?

Bu arada OCCT benchmark testlerinde bu değerler normal mi?

Yazamadım kusura bakmayın.
1 günlük yazım kurallarından ban yedim moderatör arkadaşlar Balıkesirli çıktı herhalde bu kadar çok ban yememizin sebebi bu herhalde 🫤

Oradaki try it seçeneklerinin SS'ini atar mısınız hocam.

Yazamadım kusura bakmayın.
1 günlük yazım kurallarından ban yedim moderatör arkadaşlar Balıkesirli çıktı herhalde bu kadar çok ban yememizin sebebi bu herhalde 🫤

Oradaki try it seçeneklerinin SS'ini atar mısınız hocam.
Atacağım şimdi. Bu arada tekrar temiz kurulum yapıp OneDrive yedeklemesini falan da komple kapattım, tüm sürücüleri güncel tutup, her şeyi ayarlayıp en son Valorant'ı indirdim.

Şu an yaklaşık 10 saniyede bir FPS milisaniyelik olarak 700-10-700 oluyor. Deathmatch'te oldu bunlar, tahminimce normal maç girersem yetenek kullanımları olduğunda yine 200-300'lere de çakılır diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili Realtek Gaming 2.5GbE Family Controller'ı devre dışı bırakıp çözeni çok gördüm fakat Wi-Fi ile sağlıklı şekilde oynayamam bunu kapatırsam.

Az önce "Your device ran into a problem and needs to restart." hatası aldım.

Stop Code: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0XxD1)

Son düzenleme:
Atacağım şimdi. Bu arada tekrar temiz kurulum yapıp OneDrive yedeklemesini falan da komple kapattım, tüm sürücüleri güncel tutup, her şeyi ayarlayıp en son Valorant'ı indirdim.

Şu an yaklaşık 10 saniyede bir FPS milisaniyelik olarak 700-10-700 oluyor. Deathmatch'te oldu bunlar, tahminimce normal maç girersem yetenek kullanımları olduğunda yine 200-300'lere de çakılır diye düşünüyorum. Bu konuyla ilgili Realtek gaming 2.5GBE Family Controller'ı devre dışı bırakıp çözeni çok gördüm fakat Wi-Fi ile sağlıklı şekilde oynayamam bunu kapatırsam.

Az önce "your device ran into a problem and needs to restart." hatası aldım.

Stop code: DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (0xxd1)

Realtek 2.5GBE Ethernet kontrolcüsü devre dışı bıraktığınızda Ethernet etkilenir.

Devre dışı bırakmayı deneyin.

Merhaba,

Sorunum çözüldü. Maalesef nasıl çözdüğümü pek anlatamayacağım, çünkü hiçbir fikrim yok. 3-4 gün boyunca defalarca format attım, OneDrive devre dışı bıraktım, ethernet portunu devre dışı bıraktım, BIOS ayarlarını kurcaladım. Kısacası her şeyi yaptım.

Şu an 2-3 gündür format atmadım ve kullanıyorum, FPS 200-300'lere düşmüyor artık. Ethernet portunu da kullanıyorum. En son format attığımda sürücüleri kendim kurup güncelledim. BIOS'tan X3D Gaming Mode'u falan da açtım.

Bayağı bir şey yaptım ve kurcaladım, şu anda yine eskisine göre çok nadir takılmalar falan var ama FPS normal. Bir de normalde olay görüntüleyicisinde ethernet portu hatası almıştım fakat şu an ethernet kullandığım halde almıyorum. Dün fiber kablo çektirip, menzil genişleticiyi kapatıp direkt router'a ethernet kablosu taktım. Belki de o yüzden artık ethernet hatası almıyorumdur, bilmiyorum.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Çözüm