Yavru güvercinin bakımı nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Jack İşte
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 11
  • Görüntüleme Görüntüleme 130
  • Etiketler Etiketler
    nasıl
Makaleler
4
Yer
Avcılar/İstanbul
Merhaba,

Dün gece kombinin üstünde yumurtaları kırılan güvercin bir çocuğunu kabul etmedi sanırım, kombiden attı. Yavruyu 2 gündür besliyorum ama bilgilisinden bilgi almak en iyisidir.

Annem sıcak tutsun diye hayvana kuş yuvalıklarına koyulan otlardan koymuş, doğru mudur bu? Şırıngayla ne kadar beslemek gerekir bir de? Ben 1 parmak kalınlığında veriyorum ancak hepsini hemen yemiyor, yavaş yavaş yiyor.

Son olarak, hayvan birden hareket edip sonra uyuyor. Bu normal midir? 2. günden ayağa kalkıp geri uyudu. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Yuvadan atıldığına emin misiniz? Düşmüş olabilir diyorsanız yuvaya geri koyun.
Ot yerine pamuk daha iyi olur.
Şırıngayla ne veriyorsunuz? Kursağı görünüyordur. Kabaca küre şeklini alana kadar verebilirsiniz. Fazla verirseniz kusar, bir ihtimal boğulabilir. Az verirseniz daha sık beslemeniz gerekir.
Hayvanın işi yiyip pisleyip uyumak.

Yuvaya tekrar koyun. Tekrar atilirsa o zaman alin. Kaynar su dolu bir kavanoz koyun kutuya ama yakacak kadar kaynar olmasin veya kavanoza direkt temas edememesi icin etrafina bez sarin. Ayrica kavanzo patlayabilir dikkat edin. Hayvan yedigi surece yedirmeye devam edin sorun olmaz. AC da kalsa cok da yese hayatta kalir o. Belli bir seviyeye ulasinca da salarsiniz veya sizde de kalabilir. Guvercinler yemek yedigi yere alisan zeki hayvanlar. Saldiginizda geri gelirse besleyin, gelmezse ozgur olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yuvadan atıldığına emin misiniz? Düşmüş olabilir diyorsanız yuvaya geri koyun.
Hocam anne güvercin kuluçkaya oturuyordu ancak hayvan anne güvercinden neredeyse 15 CM uzaktaydı. Geri koyduk ama anne güvercin sadece kuşa baktı, kuluçkaya yatmadı.
Yuvaya tekrar koyun. Tekrar atilirsa o zaman alin.
Hocam atmıyor ama almıyor da, dün denedik ancak sonuç böyleydi.
Tamamdır hocam teşekkür ederim, kuluçka hissi verir değil mi hayvana?
Şırıngayla ne veriyorsunuz? Kursağı görünüyordur. Kabaca küre şeklini alana kadar verebilirsiniz. Fazla verirseniz kusar, bir ihtimal boğulabilir. Az verirseniz daha sık beslemeniz gerekir.
Hocam şimdilik bebe bisküvisini ıslatıp veriyordum, kuşçudan tavsiye almıştım. Şimdi yumurta haşlıyorum, sarısını suyla karıştırıp vereceğim. Neredeyse 1 serçe parmağı kadar dolu şırınga ve yarısını yiyor. Sizce iyi bir oran mı?
Hayvanın işi yiyip pisleyip uyumak.
Anladım hocam teşekkür ederim, ilk deneyimim olduğumdan öldü diye korktum başta :D
Kaynar su dolu bir kavanoz koyun kutuya ama yakacak kadar kaynar olmasin veya kavanoza direkt temas edememesi icin etrafina bez sarin.
Hocam daha yürümeyi bilmiyor, içebilir mi ki? Tam bilgim yok o yüzden sordum yanlış anlamayın :)
Guvercinler yemek yedigi yere alisan zeki hayvanlar. Saldiginizda geri gelirse besleyin, gelmezse ozgur olur.
Büyüyene kadar bakayım mı yoksa daha gençken bırakayım mı hocam? Sanırsam 1-2 aylık bir süreç vardı genç olması için.

Icmesi icin degil. Sicak kalmasi icin. Kapagi kapali olsun kavanozun.
Anladım hocam çok sağolun, nem yapması sorun olur mu peki? Anakart kutusunun içine koydum hayvancağızı kutu bulamayıp. Yarın tahtadan ev yapacağım.

Bir de iki kez kaka yaptı yemekten sonra, bu sorun olur mu? Yemek yedikten hemen sonra kafasını sallıyor dans eder gibi.

Neredeyse 1 serçe parmağı kadar dolu şırınga ve yarısını yiyor. Sizce iyi bir oran mı?
Yanlış anladığımı şimdi fark ettim. Ben 2 günlük yavru sandim. O yüzden ufak şırınga ve ucundan aldığınızı, kursaktan beslediginizi düşünmüştüm. 10 cc şırınganın 4 cc'lik kısmından bahsediyorsunuz herhalde. Ağızdan beslediginiz icin söylendiği gibi yavru durana kadar verebilirsin. Yiyorsa bir şey olmaz. İhtiyacı kadarını alıyordur.

Sabah akşam yuva izlemedim ama yeterince sık gördüğüm yerler oldu. Yumurtadan çıktıktan sonra kuluçka namına pek bir sey yapmıyorlar. Ana baba yemek getiriyor, pislediklerinde yuvadan atıyor. Tabii akşam kanadının altına alıyordur.

Ne kadar bakacağınız size kalmış. Nesli tükenmekte falan değil. Yasal olarak beslemesi yasak da değil. Alistirabilirseniz evi otel gibi kullanmasını sağlayabilirsiniz. En azından özgürlüğü akşama kadar karın doyurmaya çalışmak yerine gerçekten özgürlük olur.

Yanlış anladığımı şimdi fark ettim. Ben 2 günlük yavru sandim. O yüzden ufak şırınga ve ucundan aldığınızı, kursaktan beslediginizi düşünmüştüm. 10 cc şırınganın 4 cc'lik kısmından bahsediyorsunuz herhalde. Ağızdan beslediginiz icin söylendiği gibi yavru durana kadar verebilirsin. Yiyorsa bir şey olmaz. İhtiyacı kadarını alıyordur.
Hocam 2 günlük ama yavru mu bebek mi terimleri bilmediğimden tam açıklayamıyorum, özür dilerim. Yumurtadan daha dün sabah çıktı. CC değerlerini kontrol edeyim hemen.

Hocam üstünde yazmadığından internetten baktım şimdi de, 3 CC kadar dolduruyorum ve kuş bazen 2 CC, bazen de 1 CC kadarını yiyor. Sonra bir daha yediriyorum bekletip tabii.

Hocalarım kuşu saat 16:00 gibi yine besledim ancak yoğurt+yumurta karışımı yaptığımdan ağzına gitti mi göremedim, çok akışkandı. Kuşun üstüne çok azıcık su döktüm şırıngayla, ağzını açıp kapıyordu. Biraz da su içirdim. Yaptığım işlemlerde sıkıntı var mı? Bir de kuş hiçbir şekilde mama yemek istiyor mu anlayamıyorum. Zar zor ağzını açıyorum, kursağı çok büyümüyor, küçülmüyor da, kaka da yapmıyor. Ne yapmam lazım tam olarak?

Bir de bir bacağını sürekli arkada sürüklenir gibi bırakıyor, o bacak gidik olabilir mi? Diğer bacağı sürekli kırık vaziyetteyken o bacağı arkasında ve geniş halde.

@Charles Smith, @Vavien., hocalarım kuş bir ayağını artık hiç oynatmıyor, ama ayağındaki parmaklardan biri titriyor bazen. Fotoğraf attım kuşun, sürekli tedirgin oluyorum sorunu var diye.

İlk fotoğrafta yemekten sonra direkt uyuduğu için çektim ancak ikinci fotoğrafta bacağını görebiliyorsunuz, bir bacağı dümdüz aşağıya doğru bakıyor.

Dosya Ekleri

• 56529a06-4da6-44d4-8ad5-6a6159562879.webp
    56529a06-4da6-44d4-8ad5-6a6159562879.webp
    26,2 KB · Görüntüleme: 28
  • f7510615-67c6-4121-8c02-3afaabafc0d3.webp
    f7510615-67c6-4121-8c02-3afaabafc0d3.webp
    57,4 KB · Görüntüleme: 32
Son düzenleme:
Yuvadan düştüğünde kırılmış olabilir. Lastik koyup bayağı iyi hale gelmesini sağlayanlar var ama onlar sabah akşam kuşla ilgileniyor gibiler. Sizin yerinizde olsam atardım. Her yıl böyle tonla kuş ölüyor. Bir şey olmaz.
Yuvadan düşen bir hatchling kurtarmak çok zor. Veterinere götürseniz bence adam olana kadar en az 1 asgari ücret gider. En ufak nesli tükenme riski olmayan bir tür için değmez.

En basitinden örnek. Geçen sene çatının oraya yuva yapan serçenin iki çocuğu. İkisi arasında 10 gün var. Ulaşabileceğim yerde olsa ara ara yavrulara bakıp ölen kadar büyüdüklerinde çalacaktım. Boyle nasip oldu.
Tüylü olanı büyüttüm, ev ortamını pek sevmedi gibi. Saldım gitti. Öldüğünü sanmıyorum ama kebapla yarışır yem bulamadığına eminim.
Birkaç gün önce aynı yerden yavru sesleri duymaya başladım. Maalesef boyum uzamayı bırakalı bayağı oldu.
20240612_132255.webp
20240622_192408.webp

@Vavien., kuşu atamadım hocam, atmaya çalıştım ama kıyamadım. Ne yapacağımı bilmiyorum artık, hayvanın nefes alış-verişine kıyamıyorum. Sizi de uğraştırdım, teşekkür ederim yardımınız için.

Hayvanın derdine derman ararken ölmüş, 2 saattir ağlıyorum. Az önce canlıydı, birden ölü buldum. Bir şeye ilk kez yardım ediyor gibi hissetmiştim, o da kötü sonuçlandı. Biraz dert yanar gibi oldu, kusura bakmayın. Yardım eden herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt