GNU/Linux kurmak mantıklı mı?

Oyun oynuyorum o yüzden kurarsamda Dualboot olarak kurarım. Evet günlük kullanıcı için bende pek sebep göremiyorum daha çok meraklı kişiler için.

Kullanırsam KDE kullanırım herhalde aralarından en modern duran o gibi. Ubuntu'nun görünümünü baya seviyorum GNOME ama güzel kişileştirmişler.

Telemetri Windows'da direkt açık halde geliyor kurulumda kendiniz kapatmanız gerekiyor ve yine gerekli bir takım verileri topluyor. Benim için o kadarı yeterli ama hep ya da hiç şeklinde bakmıyorum, ne kadar engellersem o kadar iyi ve zaten tehdit modelim belirttiğim gibi sadece bilgilerim topluma açık olmasın ve güvenliğim sağlansın yeter. Evet daha kısıtlı ama benim için sorun yaratmıyor pek, Firefox kuruyorum sonrasında Edge kısayolunu kaldırıyorum ve yetiyor bana. En son bahsettiğin şey benim istediğim bir şey mi bilemiyorum, sistemi bozsa bile her şeyi silme imkanı vermesi, o özgürlük aşırı fazla ve ihtiyacım yok gibi.

Sistemim şu an ortalama herhalde bilmiyorum RX580 artık ortalama değildir herhalde ama :D işimi görüyor. Kaynak tüketimi sorun değil benim için, Linux kullanırkende hiçbir fark görmemiştim aralarında sadece Proton ile oyun çalıştırdığımdan doğal olarak FPS daha düşük oluyordu.
Dual Boot yapacaksanız mümkünse 2 tane ayrı disk ile yapın. Ve Windows'ta Fast Boot ayarını kapatın.

Geçenlerde CTT'nin MicroWin denilen bir özellik getirdiğini gördüm. Microsoft'un kendisinden alınan iso'yu alıp direkt kendisi debloat ediyor, ondan sonra da direkt kurulum yapıyorsunuz. Custom ISO gibi ama WinUtil açık kaynak olduğu için daha güvenilebilir. Onu da bir deneyebilirsiniz bence. 24H2'ye geçeceğim zaman ben de MicroWin ile geçmeyi planlıyorum. Tabii gelecek yaz geçeceğim zira prensip olarak microsoft'un çıkardığı şeylere mümkün olan en geç zamanda geçiyorum :D.

Eğer hataları çözmek ile uğraşmak istemiyorsanız linux size pek olmaz gibi duruyor. Zira her an çeşitli hatalarla karşılaşma olasılığınız var. Tabii bunlar sistem düzeyinde stabiliteyi etkileyen şeyler değil ve linux'a alıştığınız zaman bu hataları yardım aramadan kendiniz çözmeye başlayacaksınız fakat o zamana kadar biraz uğraştırıcı ve sinir bozucu olduğunu söyleyebilirim.

Ayrıca Phone Link yerine KDE Connect kullanmanızı öneririm. Windows versiyonu da var ve phone link'ten daha iyi.
Phone Link kullanmıyorum zaten ama KDE Connect Windows için varsa bir göz atayım. Bu arada, açık kaynaklı evet daha güvenilebilir ama yine içim rahat etmiyor nedense, Windows'u direkt vanilla halinden çıkarmak hep bir sorun yaratacakmış gibi hissediyorum. Tüm gereksiz şeyleri kapattım Windows'da kendim elle ama şu arama yerindeki saçma reklamlar falan var onlar bir gitmiyor, kapatılmıyor o sinir bozuyor.

Debloat atarak bayağı temiz hala getirebiliyorsunuz ama sistemi kırma riski var. Ben debloat atarken her şeyi okuyarak, açıklamalarına bakarak yaptığım halde sorun yaşadım mesela, detaylarına inmeyeceğim merak etmeyin. İşletim sisteminde sevmediğiniz bir şey varsa onu kullanmamak en iyisi cidden dedikleri gibi, ben sistemin izin verdiği kadarıyla her şeyi kapatıp engellemeye çalışıyorum ama bir yere kadar tabii.
Windows'un zaten gelişmiş kullanıcılara her şeyi sunma gibi bir derdi yok.
İkinci sebep ise Linux'un telemetri toplamaması.
Çekirdek ve yapıları zaten toplamıyor, dağıtım veya masaüstü ortamı belki isteyebilir ama tartışmasız bu hepsinde kapatılabilir.
Şimdi efendim, bu sebepten ötürü sadece Linux kurmama gerek var mı veya başka sebepler daha sayabilir misiniz?
Her şeyi yönetebilme gibi bir isteğiniz varsa neden olmasın, sonuçta tam kontrol sağlayabiliyorsunuz.
Linux'te bir de çok çıplak hissediyorum, pek bir koruma sağlamıyor sanırsam alternatif işletim sistemlerine kıyasla, sadece belirli bir kaynaktan indirdiğiniz için virüs yeme ihtimali yok gibi bir şey ve Linux hedef alınan bir işletim sistemi değil.
Linux distroları kaynak temelli dağıtımlar, o yüzden kimse buraya kolay kolay hedef almak istemiyor, ha arada bazı paketlerde güvenlik açığı çıkar ya da çekirdek için exploit bulunuyor. Zaten sunucu için bir derdiniz yoksa kimse size arka kapıdan reverse shell ile girme gibi bir zahmette bulunmaz, her şey görülüyor.
Linux, bayağı bir özgürlük vadediyor doğruysam?
Açık kaynak, ama "özgür" dediğiniz şeyi anlamadım, sonuçta çoğu bilgisayar kapalı kod bloblar olmadan Linux tarafını başlatamıyor bile, bu yüzden FSF buradaki distroları tamamen özgür olduğu için tavsiye ediyor.
Dedikleri gibi ama sorumluluk güç ister ve bende o güç var mı emin değilim, bir şeye bel bağlamak daha kolayıma gelir ve çoğu insanlara da gelir bence.
E tabii ki kimse doğuştan sysadmin ya da kernel developer olmuyor, bunu öğrenmek gerekiyor.
Böyle yazınca Linux kurmak hiç istemiyormuşum gibi oldu ama yapmak istediğim şüphelerimi, düşüncelerimi sizlerle paylaşmak ve ikna edici yorumlar beklemem.
Uğraşmak istemiyorsanız LTSC sürümü kurup 2-3 tweak ile Windows üzerinden devam edebilirsiniz, şahsen benim burada işim olmasa ve oyun oynamak gibi bir derdim olsa burada durmak istemem, neden kendimi zaten düzgün çalışan bir şey varken yorayım ki? Vakit nakittir.

Son düzenleme:
Ya aslıda çok önemlidir ama günümüzde bazı uygulamalar, oyunlar vazgeçilmez ve Linux'ta bunların karşılığı yok. Yoksa Linux en iyi işletim sistemi yani.

Son kullanıcı için iyi bir işletim sistemi değil o kadar.

Phone Link kullanmıyorum zaten ama KDE Connect Windows için varsa bir göz atayım. Bu arada, açık kaynaklı evet daha güvenilebilir ama yine içim rahat etmiyor nedense, Windows'u direkt vanilla halinden çıkarmak hep bir sorun yaratacakmış gibi hissediyorum. Tüm gereksiz şeyleri kapattım Windows'da kendim elle ama şu arama yerindeki saçma reklamlar falan var onlar bir gitmiyor, kapatılmıyor o sinir bozuyor.

Bu arada, hiç bilinmeyen ama kurulum esnasında yapılabilecek çok yararlı bir ayar var.

Tam dakika 1'de yapılan ayarda, eğer "Time ve Currency Format" ayarını "English (World)" seçerseniz, kurulumdan sonra hemen kendisi gelen Netflix, Skype, Solitaire gibi birçok gereksiz uygulama yüklü gelmiyor. Kurulumdan sonra da geri Türkiye seçerseniz bu gereksiz uygulamalardan en azından kendiniz silmeye gerek kalmadan kurtulabiliyorsunuz. Hiçbir stabilite sorunu vs. olmadan.

Bir de arama kısmında reklam dediğiniz şeyleri ilk kez duyuyorum. Onları O&O ShutUp10 ile şunlarla kapatabiliyor olmanız lazım.
1735041074554.webp

Bende bu seçenekleri açınca daha bing ile ilgili hiçbir şey geldiğini hatırlamıyorum.

Açık kaynak, ama "özgür" dediğiniz şeyi anlamadım, sonuçta çoğu bilgisayar kapalı kod bloblar olmadan Linux tarafını başlatamıyor bile, bu yüzden FSF buradaki distroları tamamen özgür olduğu için tavsiye ediyor.
Özgür yazılım olarak değil hocam direkt istediğimi yapabilme olarak demek istemiştim.
Uğraşmak istemiyorsanız LTSC sürümü kurup 2-3 tweak ile Windows üzerinden devam edebilirsiniz, şahsen benim burada işim olmasa ve oyun oynamak gibi bir derdim olsa burada durmak istemem, neden kendimi zaten düzgün çalışan bir şey varken yorayım ki?
Yani hocam. Ben tüketici sürümleri dışına çıkmak istemediğim için LTSC kurmaktan çekiniyorum, bir farkı yok deniliyor özellik güncellemeleri almaması dışında ama sorun yaşamaktan korkuyorum tam bir bilgi sahibi olmadığımdan LTSC hakkında.

Bir de arama kısmında reklam dediğiniz şeyleri ilk kez duyuyorum
1735041418511.webp

@6825, Bende şahsen böyle:

1735041530903.webp

Dediğim ayarları yapmadıysanız yapmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca Cortana veya Copilot açık sanırsam. Onları da kapatmayı deneyebilirsiniz.

Özgür yazılım olarak değil hocam direkt istediğimi yapabilme olarak demek istemiştim.
Yani genel olarak her türlü istediğinizi yapabilirsiniz, benim özgürlükten kastım mikrokod harici kimsenin kapalı kaynak yapılarına bağımlı kalmamak.
Yani hocam. Ben tüketici sürümleri dışına çıkmak istemediğim için LTSC kurmaktan çekiniyorum, bir farkı yok deniliyor özellik güncellemeleri almaması dışında ama sorun yaşamaktan korkuyorum tam bir bilgi sahibi olmadığımdan LTSC hakkında.
En kötü dener geri dönersiniz, o taraf "Legacy" uyumluluğunu gerçekten iyi verdiği için sorun yaşama ihtimaliniz normal bir sürümden daha düşüktür.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt