Corsair 6200MHz CL28 RAM VDDP Voltaj Ayarları ve ZenTimings 1:1 Mod Stabilite Deneyimi

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Kitten
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 29
  • Görüntüleme Görüntüleme 747
Çok iyi, sevindim. Ben denemekten sıkıldım artık ya, belki de 100 kere BIOS yazmışımdır şu ana kadar, en az 1000 kere de CMOS pinlerden sıfırlamışımdır. Elimden tornavida düşmedi aylarca zaten, ASUS yüzünden, bir tuş koyamamış. Gdm enable yapınca 6400'de rahatladım, çok tight girmeme rağmen sıkıntı yok şu anda. 254.5 MB da yakaladım, gdm disable 256'ya dayanıyor ama mümkünatı yok stabil tutmanın. Iod ısınınca patlıyor her türlü yani. Kışın oluyor o bende. Official çıktıkça kurarım belki, şu an zaten stabil açabiliyorum ben de şu attığım profili en sonuncusunu.

@Kitten sen bu pluton TPM soruyorsun ya, o tam olarak ne işe yarıyor, ben önceki Beta'da açmıştım onu da, bir etkisini göremedim. Zaten fTPM ile hiçbir işim yok benim. BitLocker falan da her şey kapalı, bir tek Secure Boot falan açık da o da olmasa olur :D

Çok çok fazla oynadım bu anakartta, intihar edecek artık, ondan saldım. 6000-6200-6400 tüm stabil profillere, her şeye sahibim zaten. İstediğim zaman ondan ona zıplayabiliyorum. En iyisi 6400 1-2-0 gdm enable ama, çip rahatlamıyor öbür türlü. Akıcılık en çok bunda var. Çip soğuk tutmadıkça gdm disable misable açılmaz.

Gdm bazılarını yukarı yuvarlıyor ya, o mevzu çok iyi ama TRCD'yi yuvarlamıyor, AGESA kaynaklı olabilir. Tek sayı-çift sayı muhabbeti de var, tam olarak neyi yuvarlayıp yuvarlamadığı değişiyor. Aşırı performans kısmasın diye belki ama TRP'yi yuvarlıyor. SCL'leri yuvarlıyor, trrdl-s-faw-wtrl-wtrs yuvarlıyor. Ondan performans kısıyor zaten, CL yuvarlıyor mu tam anlamadım ama dediklerine göre bir üste yuvarlaması lazım. @Kitten

Eki Görüntüle 159265
Bu bayağı iyi şu anda, umarım bozulmaz. 255'i zorluyor Karhu'da, 254.5-255 arası geliyor Training'lerde.

Ben iyi ki X870e Hero almamışım bu arada, kafayı yerdim. Vddıo bugu var, sonunda. 00010 gibi bir şey çıkıyor, vddp 1.05 üzeri hiçbir türlü verdirtmiyor @Kitten :D piyasada alabileceğim anakart yok resmen, Hero bile böyleyse kafayı yerdim ben. 5090'lı 6000 C28 Dual rank RAM'leri 6000 C26-36-30 yaparak 1080p CS rekoru kırdım dün, almost 1050 FPS, Unlost'un 9950X3D ile aldığı FPS'i geçtim. Bakalım izlenecek mi :D 5.6 GHz, eclk+PBO +200 vardı.

6000 C26 gdm disabled Memory O.C 2200 fclk CS'yi uçurdu, Dual rank 64 GB, bir de ROG astral LC 5090 +300 Core +2000 Memory, 3000 nedense FPS kısıyor, bug var NVIDIA Driver'de, öyle demişlerdi, tam anlamadım. Samsung GDDR7 +3000 sıkıntısız yapıyor olması lazım çünkü normalde. 2000-3000 arası FPS kıstı hep.

Pluton Microsoft'un geliştirdiği bir güvenlik aracı. TPM ile aynı işleve sahip. AMD'nin Fptm'i halen 2025 yılında ve AM5 sistemlerde stutter gibi sorunlara neden olabiliyormuş. Son 2-3 BIOS'ta kaldırdılar plutonu. Güvenlik sebebiyle muhtemelen. Tekrar gelince kullanmaya başlayacağım.

Neden bilmiyorum beta BIOS çok snappier hissettiriyor. Tabiri caizse yağ gibi akıyor.

Linpack sonucu da mükemmele yakın.

1751364690318.webp

Pluton Microsoft'un geliştirdiği bir güvenlik aracı. TPM ile aynı işleve sahip. AMD'nin Fptm'i halen 2025 yılında ve AM5 sistemlerde stutter gibi sorunlara neden olabiliyormuş. Son 2-3 BIOS'ta kaldırdılar plutonu. Güvenlik sebebiyle muhtemelen. Tekrar gelince kullanmaya başlayacağım.

Neden bilmiyorum beta BIOS çok snappier hissettiriyor. Tabiri caizse yağ gibi akıyor.

Linpack sonucu da mükemmele yakın.

Eki Görüntüle 159345
Evet, ondan bahsetmişler. Demek ki gerçekten gelişme var. Official çıksın kurarım ben de, devamlı BIOS değişmekten çok sıkıldım :D

Milyon tane ayarı tek tek girmek mahvedıyor ya, manuel bir de hepsi, PBO'sundan tut RAM'ıne kadar, bir de bir sürü özel ayar var, sadece bunlar değil ki. USB'den de atınca sıkıntı cıkıyor, elle giriceksin hepsini. @Kitten

Evet, ondan bahsetmişler. Demek ki gerçekten gelişme var. Official çıksın kurarım ben de, devamlı BIOS değişmekten çok sıkıldım :D

Milyon tane ayarı tek tek girmek mahvedıyor ya, manuel bir de hepsi, PBO'sundan tut RAM'ıne kadar, bir de bir sürü özel ayar var, sadece bunlar değil ki. USB'den de atınca sıkıntı cıkıyor, elle gireceksin hepsini. @Kitten

BIOS'daki bütün ayarları voltajlarına varana kadar tek tek elle giriyoruz. Gerçekten çok zahmetli ancak ben artık ne kadar çok kez girdiysem ezberimde BIOS ayarlarım. Bazı alt timingler var onlara bakıyorum sadece.

BIOS'daki bütün ayarları voltajlarına varana kadar tek tek elle giriyoruz. Gerçekten çok zahmetli ancak ben artık ne kadar çok kez girdiysem ezberimde BIOS ayarlarım. Bazı alt timingler var onlara bakıyorum sadece.
Ben gözüm kapalı yazıyorum artık her şeyi :D O kadar çok uğraştım ki en az 1 yıl olacak neredeyse AM5 BIOS'larda geçirdiğim vakit. Üstten search bile etmiyorum, ne nerde direkt buluyorum :D

Bu platform oturması çok uzun zaman aldı. Şu anki BIOS'lar o zaman yoktu, adamakıllı oyun bıle oynayamıyorduk. Zamana yazık ettıler. Erken sürdüler piyasaya hepsini, X870 serisi için diyorum, çok acele edilmiş bir seri, alt seriler önceden de vardı da, X870 ilk zamanları çok kötüydü.

@Kitten Senin RAM'ler XPG değil miydi bu arada, başlıkta Corsair yazıyor :D Bizim konuların içinden geçildi sanırım. Sarı sitede olsa 1000 sayfa yazılırdı şu konu altına, bu kadar bilgiyi paylaşımı nereden bulacak millet, ZenTimings Discord'u ya da Overclock.net'ten mi :D %1 kesim yabancı dil biliyor zaten, o da tek tük.

Önemli olan Hynix olması zaten, o olduktan sonra Corsair Dominator olsa ne yazar, olmasa ne yazar.

@Kitten TR'de forum anlayışıma uyan tek bir forum yok ya. Yok nokta virgül, yok soru işareti koymamışsın. Türkçe öğretmeni misin kardeşim hayırdır, 5 yıl lise, 6 yıl Tıp okudum, 2 yabancı dil var. Bu uyarıları yapan kişilerde bunların %10'u yok. Sarı site desek orada da her önüne gelen bir şeyler yazıyor, bu konu hakkında bilgi sahibi insan yok gibi bir şey. Orayı da uzun zamandır okuyorum. Ama en azından silinmezdi, dağılmazdı konu. Bence değerli bir konuydu.

Şu uyarıları yapan şahıslar, gerçekten kalifiye eleman olsa, Edebiyat-Türkçe öğretmeni falan olsa mesela, gidip alnından öpeceğim ama yok abi yani.

@Kitten Bence yağ gibi akması SoC ihtiyacı azaldığından olabilir. Ben ne zaman SoC artırsam ve bu artırma gereksiz de olsa, hep akıcılık arttı bir yere kadar. Testte hata vermiyor da oyundaki akıcılık değişiyor ilginç şekilde.

Son düzenleme:
Kendileri kaybeder, bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Yardımcı olmak için buradaydık onca zaman zaten. Bana ya da sana bir faydası yok bu durumun, konuya dahil olanlara yardım etmek idi amaç. Ama zaten çok kişi dahil olamadı, 3-5 kişiden öteye geçemedi çünkü %99 bilgi sahibi değil bu konu hakkında.

Eki Görüntüle 158620
@behramabi @Ünsal İçmez tRAS register limit 126 değil miydi ya, 127 de oluyormuş ya, neden söylemediniz :D

@behramabi C28 yerinde durmuyor ya, nası zapt edicez bunu, ben pes ettim, c30 talim edicem. X870 apex'te dümdüz açarsın sıkıntısız, bu anakart yemiyor, SoC yetmıyor ucundan, akıcılık azalıyor, 1.29-1.3 SoC arası da 2133-2200 FCLK acamıyor çip. Ölme eşeğim ölme, semer vurmak lazım buna.

Garıp sekılde testte de hata yok, IOD sıcaklık artınca tolere edemıyor buyuk ıhtımal, akıcılık azalmasından bellı edıyor zaten. OCCT'yi bıraktım bir de, lethal bir şey o, 2-3-1 anca hata vermıyor onda :D

İşte bak bundan bahsediyorum, M-Die kit ile 6400 c28 olmamalı hiçbir zaman. A-Die için geçerli bunlar en sağlıklısı bu şekilde. Belki de kitte sıkıntı var, bilemiyorsun. @behramabi

@behramabi RAM gelince A mı M mi barkodunun SS'ini at bakalım bu arada, şansına A gelir belki. Vektron'a gidiyordu sanki G.Skill'ler. 1 ay sürmüştü benim :D

Eki Görüntüle 159254
@behramabi Böyle bıraktım, denemelere başlayınca paylaşırsın, hala buradaysam yardımcı olurum. Ana konuda olsa çok daha iyi olacaktı, o yüzden bir foruma bu kadar emek vermek iyi değil.
Ramlerin ahvali daha belli değil. Aynen vektron bakıyor, ben sinerjiye verdim onlar da vektrona verecek, bi 2 haftasi var gibi benim ramlerin gelmesine en az, direk vektrona versem daha kısa sürede neticeye ulaşırdik ama sinerjiye verdim ilk o yüzden haliyle uzun sürecek gibi, dediklerinin hepsi aklımda, gelir gelmez ilk iş testleri paylaşırım, buralara uğrarsan tavsiyelerin üzerine ilerlerim. Uğramazsan da en büyük hakkındır, sonuçta verilen emeğe nasıl cevap verildiğine evvelinde şahit olduk @Ayhan Dönmez

Dayanamadım, ben de kurdum ya :D Dediğin gibi biraz daha iyi hissettirdi gibi, acaba FPS bir tık artırdı da onun etkisi mi, bir tık FPS artmış gibi hissettim, belki de o etkilidir. Agesa zaten dediğin gibi f sürümüne güncellenmiş. @Kitten Bu fTPM disable denedin mi peki, katkısı var mı?
Ramlerin ahvali daha belli değil. Aynen vektron bakıyor, ben sinerjiye verdim onlar da vektrona verecek, bi 2 haftasi var gibi benim ramlerin gelmesine en az, direk vektrona versem daha kısa sürede neticeye ulaşırdik ama sinerjiye verdim ilk o yüzden haliyle uzun sürecek gibi, dediklerinin hepsi aklımda, gelir gelmez ilk iş testleri paylaşırım, buralara uğrarsan tavsiyelerin üzerine ilerlerim. Uğramazsan da en büyük hakkındır, sonuçta verilen emeğe nasıl cevap verildiğine evvelinde şahit olduk @Ayhan Dönmez
Anladım, umarım olumlu sonuçlanır, A-Die gelir. Ben olmasam bile benden bilgililer de var, yardımcı olurlar :D Her şey deneme yanılma ile öğrendik neredeyse, biri kalkıp da sana bunların hiçbirini öğretemez. Kendin oynayarak öğreniyorsun. Bir sürü ZenTimings oldu zaten konularda, denedikçe anlarsın sende @behramabi

@behramabi Asrock'ta var mı f'li Agesa :D

Son düzenleme:
Dayanamadım, ben de kurdum ya :D Dediğin gibi biraz daha iyi hissettirdi gibi, acaba FPS bir tık artırdı da onun etkisi mi, bir tık FPS artmış gibi hissettim, belki de o etkilidir. AGESA zaten dediğin gibi F sürümüne güncellenmiş. @Kitten Bu fTPM disable denedin mi peki, katkısı var mı?

Anladım, umarım olumlu sonuçlanır, A-Die gelir. Ben olmasam bile benden bilgililer de var, yardımcı olurlar :D Her şey deneme yanılma ile öğrendik neredeyse, biri kalkıp da sana bunların hiçbirini öğretemez. Kendin oynayarak öğreniyorsun. Bir sürü ZenTimings oldu zaten konularda, denedikçe anlarsın sende @behramabi

@behramabi ASRock'ta var mı F'li AGESA :D

fTPM kapatıp denemedim, Valorant ve LoL oynuyorum arada bir arkadaşlarla. Fptm kapalı olduğunda Vanguard sorun çıkarıyormuş. Pluton geldiğinde denerim.

fTPM kapatıp denemedim, Valorant ve LoL oynuyorum arada bir arkadaşlarla. Fptm kapalı olduğunda Vanguard sorun çıkarıyormuş. Pluton geldiğinde denerim.
6.85-6.95 arası veriyor ben de PyPrime şu anda. GDM Enable 0.1 ns ekliyor kafadan. Bir de CL28 mevzusunu çözemedim, kit daha fazla voltaj istiyor olabilir eskisine göre, eskiden 1.55'te açtığımı hatırlıyorum çünkü sıkıntısız.

İşlemci stokta bir de, +100 falan vermedim, o da 0.05-0.1 arası düşürüyor ns cinsinden.

6.85-6.95 arası veriyor ben de pyprime şu anda. Gdm enable 0.1 ns ekliyor kafadan. Bir de CL28 mevzusunu çözemedim, kit daha fazla voltaj istiyor olabilir eskisine göre, eskiden 1.55'te açtığımı hatırlıyorum çünkü sıkıntısız.

İşlemci stokta bir de, +100 falan vermedim, o da 0.05-0.1 arası düşürüyor ns cinsinden.

Bende +75 verilmiş durumda. 6200C28 1.55 mem vdd ve 1.45 vddq ayarlı. CPU vddio 1.40'dan fazla verince Linpack'te 3-4 gflops fark oluşuyor. O yüzden 1.40'ta bıraktım. Vddp'de 1.060 benim için en iyi pyprime scoru verdi.

Bende +75 verilmiş durumda. 6200C28 1.55 mem vdd ve 1.45 vddq ayarlı. CPU vddio 1.40'dan fazla verince Linpack'te 3-4 gflops fark oluşuyor. O yüzden 1.40'ta bıraktım. Vddp'de 1.060 benim için en iyi pyprime scoru verdi.
CL28 icin voltajı bastım tekrar deniyicem, kit öncesine göre daha fazla voltaj istiyor olabilir, 1.6 üstünde uzun süre kullandığım için, biraz oyunlarda bakmam lazım @Kitten c28 yapınca 6.8 verebildi en azından, GDM Disable olsa 6.7-6.8 arası veriyor. +100 verdiğimde 6.7-6.75 arası sıklaşır ama ekstrem oluyor, gereksiz.

1751397056079.webp

Aynı VDDIO mevzusu bende var, bence ekstra sıcaklık artışı 2200 ciddi olumsuz etkiliyor, ondan olduğunu düşünüyorum. Yoksa VDDIO direkt olarak FCLK etkilememeli. Gereksiz 1.5 veriyor zaten benım anakart VDDIO'yu ama 1.4 VDDQ-IO bıraktığımda biraz stutter fark ettim, ama hangisinden tam çözemediğim için, ikisini 1.45 yapınca düzeliyor, o yüzden uğraşmadım. 8-8-32 iken olmuştu bir de bu olay.

1751399004212.webp

c28'e VDDQ yetmiyor olabilir, böyle de deniyicem. İşte M-Die zararları, A-Die havada karada 1.4-1.45'e yapar bunu çünkü. Testte de çıkmıyor VDDQ hataları kolay kolay aşırı düşürmediğin sürece. @Kitten

c28'deki sıkıntı harbiden de VDDQ olabilir, 1.5 çok iyi hissettirdi çünkü 1.45'e göre. Niye M-Die ile oynuyorsak valla ya, yazık bize. 24 GB M-Die olsa bari, yine razı olurdum, o bunun kadar inatçı değildir, çoğu yüksek frekansta satılıyor zaten 8000 MT/s civarı.

Son düzenleme:
Geri
Yukarı Alt