Linux'a geçilir mi?

Adobe'lerden vazgeçtim, Word ve Excel'in illaki bir alternatifini bulurum mühim değil. Diğer programlarda da sorun olmayacaktır. Aslında beni Windows'ta tutan hiçbir şey kalmadı.
GİMP Krita inkscape üçlüsünü kullanıyorum Adobe yerine ama Adobe'dan ne kadar iyi bilemem hiç kullanmadım çünkü.

GIMP krita Inkscape üçlüsünü kullanıyorum Adobe yerine ama Adobe'dan ne kadar iyi bilemem hiç kullanmadım çünkü.

Uygulamaları bir tarafa koymak istiyorum. Ben direkt geçmekten korkuyorum açıkçası. Arch Linux çok ilgimi çekti kullanımını araştırıp üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum kurarsam da archinstall ile kuracağım. Örnek veriyorum bir diğer korktuğum şey archinstall ile kurarken bazı terimleri bilmiyor oluşum neden iki çekirdek seçmemiz öneriliyor? Normal Linux çekirdeğinin yanına neden Zen seçiliyor? Çekirdeklerin ne özelliği var? Gibi çok fazla soru işareti var. Bir bilene sormak istiyorum anlık cevap alabileceğim ama öyle birisi de çevremde yok. Dağıtımlar arasında kaybolup gittim diyebilirim özetle. Bir de ekstra olarak anlamadığım sanal makineye Fedora kurmaya çalıştığımda bu kurulum x86_64 sistemler için olduğu yazıyordu aslında sistemim 64 Bit olarak çalışıyor. Sanal makineye Arch Linux kurarken 64 Bit olarak kurulum yaptım ve hiçbir sorun çıkmadı mesela bunun nedenini hala çözebilmiş değilim.

Ekstra olarak sanal makineye archinstall ile kurulum sağlarken bazı warning mesajları alıyordum bazı dosyaların missing olduğuna dair. Onları sistem oto düzeltti mi düzeltmedi mi sonradan bir sorun çıkar mı hani o kadar çok soru var ki aklımda bu yüzden ne yapacağımı bilmiyorum.

Uygulamaları bir tarafa koymak istiyorum. Ben direkt geçmekten korkuyorum açıkçası. Arch Linux çok ilgimi çekti kullanımını araştırıp üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum kurarsam da archinstall ile kuracağım. Örnek veriyorum bir diğer korktuğum şey archinstall ile kurarken bazı terimleri bilmiyor oluşum neden iki çekirdek seçmemiz öneriliyor? Normal Linux çekirdeğinin yanına neden Zen seçiliyor? Çekirdeklerin ne özelliği var? Gibi çok fazla soru işareti var. Bir bilene sormak istiyorum anlık cevap alabileceğim ama öyle birisi de çevremde yok. Dağıtımlar arasında kaybolup gittim diyebilirim özetle. Bir de ekstra olarak anlamadığım sanal makineye Fedora kurmaya çalıştığımda bu kurulum X86_64 sistemler için olduğu yazıyordu aslında sistemim 64 Bit olarak çalışıyor. Sanal makineye Arch Linux kurarken 64 Bit olarak kurulum yaptım ve hiçbir sorun çıkmadı mesela bunun nedenini hala çözebilmiş değilim.

Ekstra olarak sanal makineye archinstall ile kurulum sağlarken bazı warning mesajları alıyordum bazı dosyaların missing olduğuna dair. Onları sistem oto düzeltti mi düzeltmedi mi sonradan bir sorun çıkar mı hani o kadar çok soru var ki aklımda bu yüzden ne yapacağımı bilmiyorum.
İki çekirdek (kernel) her türlü duruma karşılık, birinin bozulması hâlinde kullanılır. Birçok terim var, ben de çoğunu bilmiyorum ama bir rehberi referans alıp kurulumu yapın. Mümkünse tavsiyem BTRFS olarak kurmanızdır. Güncellemeleri falan haftada bir yapınız bence, bir sorun oluşmaz. Mirrorlisti rate-mirrors ile yapmanızı öneririm, çok daha iyi bir mirrorlist ayarlıyor.
Buradaki kod işinizi görür.

İki çekirdek (kernel) her türlü duruma karşılık, birinin bozulması hâlinde kullanılır. Birçok terim var, ben de çoğunu bilmiyorum ama bir rehberi referans alıp kurulumu yapın. Mümkünse tavsiyem Btrfs olarak kurmanızdır. Güncellemeleri falan haftada bir yapınız bence, bir sorun oluşmaz. Mirrorlisti rate-mirrors ile yapmanızı öneririm, çok daha iyi bir mirrorlist ayarlıyor.
Buradaki kod işinizi görür.

Ben kurarken ext4 olarak kurmuştum önerilen de bu şekildeydi. Acaba BTRFS'nin ne gibi bir farkı var açıklarsanız sevinirim.

Halen neden Fedora kuramadığımı anlamış değilim. Linux'a gerçekten geçmek istiyorum çok hevesliyim ama yardıma ihtiyacım var.

Ben kurarken ext4 olarak kurmuştum önerilen de bu şekildeydi. Acaba BTRFS'nin ne gibi bir farkı var açıklarsanız sevinirim.

Halen neden Fedora kuramadığımı anlamış değilim. Linux'a gerçekten geçmek istiyorum çok hevesliyim ama yardıma ihtiyacım var.
EXT4 de güzel ama BTRFS ile anlık görüntü alınabildiği için daha kolay yedekleme alınıyor. Verdiğim rehberde her paket güncelleme öncesi otomatik yedekleme alınıyor, bu sayede mesela bir sorun yaşanırsa o yedeğe dönülebilir. Kurduktan sonra Arch chroot'a geçmek zorunda kalmanız halinde https://www.techolay.net/sosyal/konu/arch-linuxta-chroota-girmek.26752/ bu rehberi öneririm.

O zaman geç:) Ubuntu'ya da Fedora bas geç, çok sorgulama.

Sorgulamadan öğrenemem. Kullandığım bir şeyi körü körüne kullanmak istemiyorum yoksa zaten Windows'tan devam ederdim.
Bu ikisinin ne farkı var acaba?

1747592409203.webp

Sorgulamadan öğrenemem. Kullandığım bir şeyi körü körüne kullanmak istemiyorum yoksa zaten Windows'tan devam ederdim.

Bu ikisinin ne farkı var acaba?

1747592409203.webp

Masaüstü ortamını istediğim zaman değiştirebiliyorum diye biliyorum. O zaman bunlardan hangisini kurmam gerekiyor ne farkı var acaba?

Ekstra olarak Fedora yerine saf Arch Linux kursam ne kadar fark eder acaba.

Son düzenleme:
Sorgulama derken demek istediğim kullandığın şeyi araştırma değil. Zibilyon tane dağıtım var, hangisini seçeyim dediğinde işin içinden çık çıkabilirsen. Arch var, Arch tabanlı CachyOS var, EndeavourOS var, Garuda var... NixOS var, OpenSUSE Tumbleweed var, OpenSUSE Leap var, Debian var, Debian tabanlı Ubuntu var, Pardus var, Ubuntu tabanlı Mint var, Pop!_OS var... Sorgulamak istersen Windows'tan kurtulana kadar aylarca tek tek sorgularsın :rofl:

İkisi de aynı Fedora ancak birisi masaüstü ortamı olarak Gnome kullanırken diğeri KDE kullanıyor. GNOME daha modernimsi, daha "macOS'umsu" bir arayüz sunar, KDE daha Windows'umsu ama çok daha kişiselleştirilebilir arayüz sunar. Paşa gönlüne göre seç.
Masaüstü ortamını istediğim zaman değiştirebiliyorum diye biliyorum. O zaman bunlardan hangisini kurmam gerekiyor ne farkı var acaba?
Değiştirebilirsin. Bunların farkı varsayılan olarak kurulu geleni seçtirmesi. İstersen KDE olanı kur, kurduktan sonra KDE silip GNOME kur. Uğraşmış olursun diye böyle yöntem kullanıyorlar :)
Ekstra olarak Fedora yerine saf Arch Linux kursam ne kadar fark eder acaba.
Çok daha hızlı güncelleme alan, çok daha kişiselleştirilebilir, kullanıcıya bağlı olarak çok daha sade ama çok daha kararsız bir deneyim elde edersin. Kurulumu da Fedora'ya kıyasla daha zor. Görsel arayüz yok, next next next demiyorsun, terminalden komut girerek kuruyorsun.

Düzenleme: Ayrıca Arch'ın paket yöneticisinde olan yaygın uygulamaların sayısı da Fedora'ya kıyasla daha az. AUR paketleri üzerinden yürüyor genelde. Yani 3.parti kullanıcıların kaynak koddan derleyip yükledikleri uygulamalar.

Sorgulama derken demek istediğim kullandığın şeyi araştırma değil. Zibilyon tane dağıtım var, hangisini seçeyim dediğinde işin içinden çık çıkabilirsen. Arch var, Arch tabanlı CachyOS var, EndeavourOS var, Garuda var... NixOS var, openSUSE tumbleweed var, openSUSE leap var, Debian var, Debian tabanlı Ubuntu var, Pardus var, Ubuntu tabanlı Mint var, Pop!_OS var... Sorgulamak istersen Windows'tan kurtulana kadar aylarca tek tek sorgularsın :rofl:

İkisi de aynı Fedora ancak birisi masaüstü ortamı olarak GNOME kullanırken diğeri KDE kullanıyor. GNOME daha modernimsi, daha "macOS'umsu" bir arayüz sunar, KDE daha Windows'umsu ama çok daha kişiselleştirilebilir arayüz sunar. Paşa gönlüne göre seç.

Değiştirebilirsin. Bunların farkı varsayılan olarak kurulu geleni seçtirmesi. İstersen KDE olanı kur, kurduktan sonra KDE silip GNOME kur. Uğraşmış olursun diye böyle yöntem kullanıyorlar :)

Çok daha hızlı güncelleme alan, çok daha kişiselleştirilebilir, kullanıcıya bağlı olarak çok daha sade ama çok daha kararsız bir deneyim elde edersin. Kurulumu da Fedora'ya kıyasla daha zor. Görsel arayüz yok, Next Next Next demiyorsun, terminalden komut girerek kuruyorsun.

Düzenleme: Ayrıca Arch'ın paket yöneticisinde olan yaygın uygulamaların sayısı da Fedora'ya kıyasla daha az. AUR paketleri üzerinden yürüyor genelde. Yani 3.parti kullanıcıların kaynak koddan derleyip yükledikleri uygulamalar.

Çok teşekkür ederim yorumlarınız ve yardımlarınız için. Son olarak şunu sormak istiyorum. Mint ve Ubuntu dışında sizce öneriniz nedir? Başlangıç düzeyinde genelde Mint öneriliyor ama onu ana sisteme kurmuş biraz denemiş ve sevmemiştim. Fedora çok yakın geliyor bana nedense. Fedora'yı biraz kullandıktan ve Linux'a alıştıktan sonra Arch'a geçerim olmazsa tekrar Fedora'ya dönerim ya da başka dağıtımlara bakarım diye düşünüyorum. Sizin bu konu hakkında düşünceleriniz neler?

@OneKnight, OpenSUSE Tumbleweed olabilir, Arch gibi hızlı güncelleme alan rolling-release dağıtım ancak güncellemelerden önce otomatik testler yapıyor, stabiliteyi arttırıyor. Fedora da iyidir. Arch ve OpenSUSE kadar olmasa da hızlı güncelleme alıyor ve oldukça stabil. NixOS olabilir. Taş gibi, bozmak için uğraşman lazım diyorlar. Debian da stabilliğiyle bilinir, oldukça köklüdür. Ubuntu'nun da kendine temel aldığı dağıtımdır.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt